Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜουσικά ΝέαΟ William Basinski ζωντανά στο Gazarte

Ο William Basinski ζωντανά στο Gazarte


Χαράσσοντας έναν πολύ ιδιαίτερο δρόμο τα τελευταία 30 χρόνια, ο William Basinski επιμένει να καταγράφει μυστηριώδεις συχνότητες, στις απόκρημνες παρυφές των ορίων της μουσικής, κάνοντας το μάλιστα να φαίνεται απλό και αβίαστο. Με βάση τη Νέα Υόρκη για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, αξιοποίησε τη μουσική του εκπαίδευση όχι για να αναπαράγει τα κλασικά έργα, αλλά για να επαναπροσδιορίσει την ουσία του ήχου και να τεστάρει όσο ελάχιστοι άλλοι τα συνειδησιακά όρια κοινού και κριτικών ανά τον κόσμο.

Η αναλογική τεχνολογία ήταν και παραμένει το πάθος του και περιπλέκοντας μελαγχολικά ηχοτόπια και πολλαπλά στρώματα ηχογραφημάτων, ο Basinksi εξερευνάει το (ούτως ή άλλως χαώδες) σύμπαν αυτού που ονομάζουμε ambient μουσική, δίνοντας εικόνα στους ήχους και ήχο στις εικόνες. Συνεργαζόμενος εδώ και δεκαετίες με εικαστικούς καλλιτέχνες, curators μουσείων και μουσικούς ορχήστρας, σετάρει art installations αποτυπωμένες σε μουσική, δημιουργώντας νέες διαστάσεις.

Το διαχρονικό του αριστούργημα ‘The Disintegration Loops’ έχει επενδύσει μουσειακές εκθέσεις και ορχηστρικές προσαρμογές σε όλο τον κόσμο και ο ίδιος συνεχίζει να είναι δημιουργικός χωρίς να υπολείπεται σε ασυμβίβαστη προσέγγιση, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο τελευταίο του έργο ‘On Time Out Of Time’ για το οποίο περιοδεύει ακόμα στον κόσμο.

Photo credit: © 2020 Danilo Pellegrinelli

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments