Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑH Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ


Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα 15 χρόνια στη δημιουργία data centers, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την έκρηξη στη ζήτηση για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες.

«Επεκτείνουμε τη χωρητικότητα αρκετά σημαντικά», δήλωσε ο Kevin Miller, αντιπρόεδρος της AWS που επιβλέπει τα κέντρα δεδομένων της εταιρείας. «Νομίζω ότι αυτό απλώς μας δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσουμε τους πελάτες».

Σύμφωνα με μετρήσεις του Bloomberg, τα τελευταία δύο χρόνια η Amazon έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 148 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και λειτουργία κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τα υπάρχοντα κέντρα εκμετάλλευσης διακομιστών στη βόρεια Βιρτζίνια και το Όρεγκον, καθώς και να προωθήσει νέους χώρους, όπως ο Μισισιπής, η Σαουδική Αραβία και η Μαλαισία.

Στο Μισισιπή, η Amazon θα πληρώσει για να βοηθήσει την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας να κατασκευάσει ηλιακά πάρκα

Μεγάλο μέρος της επέκτασης των data centers της Amazon στοχεύει στην κάλυψη της αύξησης της ζήτησης για εταιρικές υπηρεσίες, όπως η αποθήκευση αρχείων και οι βάσεις δεδομένων. Αλλά οι εγκαταστάσεις, μαζί με προηγμένα και ακριβά τσιπ, θα παρέχουν επίσης την τεράστια υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για μια αναμενόμενη έκρηξη στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

Νέα εργαλεία

Η Microsoft, ο στενός συνεργάτης της OpenAI, και η Google θεωρούνται ευρέως ως ηγέτες στην εμπορευματοποίηση λογισμικού ικανού να παράγει κείμενο και πληροφορίες. Αλλά η Amazon κατασκευάζει τα δικά της εργαλεία για να ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI και έχει συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για να τροφοδοτήσει τις υπηρεσίες AI με τους διακομιστές της. Ως αποτέλεσμα, η Amazon αναμένει να αποκομίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αντιδράσεις

Οι υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποστηρίζουν ότι η βιασύνη για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων έχει δώσει νέα ζωή σε παλιά εργοστάσια που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη και βοήθησε ακόμη και στην κατασκευή νέων. Στο Μισισιπή, για παράδειγμα, η Amazon θα πληρώσει για να βοηθήσει την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας να κατασκευάσει ηλιακά πάρκα, αλλά η εταιρεία θα λειτουργεί επίσης τα κέντρα δεδομένων με μια νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου που πιθανότατα θα λειτουργεί για δεκαετίες.

«Εταιρείες όπως η Amazon θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να αναγκάσουν πραγματικά τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους», δήλωσε ο Daniel Tait, διευθυντής έρευνας και επικοινωνίας με το Energy and Policy Institute, μια υπηρεσία επιτήρησης που υποστηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Όχι μόνο προκαλούν περισσότερη χρήση ορυκτών καυσίμων, αλλά δημιουργούν το προηγούμενο ότι όλοι όσοι ακολουθούν θα κάνουν το ίδιο».

Τα τελευταία χρόνια, η Amazon ήταν ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, μέρος της δέσμευσης να τροφοδοτήσει όλες τις δραστηριότητές της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025. Αλλά αυτά τα έργα μπορεί να απέχουν πολύ από τα κέντρα δεδομένων της, μια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που καταστρέφει το σπασμένο και γερασμένο ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του κέντρου δεδομένων της Amazon, Μίλερ, δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να αξιολογεί έργα καθαρής ενέργειας πέρα ​​από τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης μπαταριών και της πυρηνικής ενέργειας, που μπορούν να υποκαταστήσουν τις μονάδες ορυκτών καυσίμων. Δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και να βρει έναν τρόπο «να ταιριάξουμε τις ανάγκες μας για ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα».

Πηγή: OT.grRELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments