Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣπίτι5 λύσεις για να είναι το σπίτι σου πάντα καθαρό και να...

5 λύσεις για να είναι το σπίτι σου πάντα καθαρό και να μη δεις το καθάρισμα σαν αγγαρεία


Ποια είναι η τελευταία φορά που θυμάσαι το σπίτι σου πεντακάθαρο, όλα τα πράγματα στη θέση τους κι εσύ να μην έχεις κουραστεί για να το πετύχεις αυτό; Αυτά τα hacks θα σου «λύσουν» τα χέρια για ένα καθαρό σπίτι κάθε μέρα. 

Το να έχεις συνεχώς ένα καθαρό σπίτι μοιάζει πολλές φορές με πολυτέλεια, όταν το πρόγραμμα είναι κάθε μέρα αρκετά επιβαρυμένο. Βέβαια, στην πραγματικότητα είναι αυτό που πάντα θες και επιζητάς. Ένα σπίτι καθαρό, οργανωμένο και τακτοποιημένο που θα σου προσφέρει ηρεμία και συγκέντρωση σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι το να καθαρίζουμε κάθε μέρα κι από λίγο το σπίτι είναι η πιο αποτελεσματική λύση και ίσως να ισχύει αυτό, αλλά σίγουρα δεν είναι εφικτό. Προς καλή μας τύχη, βέβαια, υπάρχουν και αυτά τα hacks παραγωγικότητας που μπορούν να κρατήσουν το σπίτι μας καθαρό. Το μυστικό δεν κρύβεται στον τρόπο που καθαρίζεις, αλλά στο πότε καταφέρνεις να καθαρίσεις.

Υπάρχουν 5 βρώμικα σημεία στο σπίτι που παραδόξως αποφεύγεις να καθαρίσεις -Ξεκίνα από σήμερα

Hack 1: Κάντο με την πρώτη ευκαιρία

Η τακτική είναι απλή και δοκιμασμένη. Ολοκλήρωσε μια υποχρέωση τη στιγμή που την προσεγγίζεις. Αυτό σημαίνει να απαντάς σε emails μόλις τα ανοίγεις και να διαχειρίζεσαι την αλληλογραφία σου εγκαίρως, πριν έρθει η ειδοποίηση ότι «ο αποθηκευτικός χώρος έχει εξαντληθεί».

Αυτή η συμβουλή βοηθάει να αποφευχθεί η αναβλητικότητα, κάνει το μυαλό μας λιγότερο ακατάστατο όταν δεν είναι γεμάτο από μισοτελειωμένες εργασίες τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσουμε και μας κάνει να έχουμε περισσότερη οργάνωση τόσο στη ζωή μας όσο και στο σπίτι μας.

Hack 2: Time Blocking

Η μέθοδος του time blocking είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διαχείριση του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων του σπιτιού. Αν θες να ασχοληθείς ουσιαστικά με την καθαριότητα του σπιτιού, τότε θέσε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στο πρόγραμμά σου για να καθαρίζεις. Αυτό μπορεί να είναι 30 λεπτά πριν από τη δουλειά ή όσο το παιδί τρώει πρωινό.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις πόσο καθαρισμό μπορείς να κάνεις σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αισθάνεσαι λιγότερο πιεσμένη όταν πρέπει να δεσμευτείς μόνο για αυτό το χρονικό διάστημα.

katharisma-spiti-3.jpg

Hack 3: Ο κανόνας των δύο λεπτών

Ο κανόνας των δύο λεπτών είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης. Είναι πολύ απλό: Αν δεις μια ακαταστασία που μπορεί να καθαριστεί σε δύο λεπτά, πρέπει να το κάνεις αμέσως. Για παράδειγμα, μην αφήνεις τα ρούχα πάνω στην καρέκλα και τα καλλυντικά στο τραπέζι. Και τα δύο είναι κάτι που μπορείς να τακτοποιήσεις εύκολα και γρήγορα.

Τηρώντας τον κανόνα των δύο λεπτών, μπορείς να αποφύγεις τη συσσώρευση ακαταστασίας εξ αρχής και δεν ξοδεύεις τόσο χρόνο για να καθαρίζεις.

Hack 4: Στόχος το διάλειμμα

Τι σημαίνει αυτό; Ορίζεις ένα χρονικό διάστημα για να καθαρίσεις και ιδανικά το κάνεις με παρέα. 25 περίπου λεπτά είναι αρκετά κι έπειτα διάλειμμα. Αυτός ο περιορισμένος χρόνος και η προοπτική του διαλείμματος σε παρακινούν και καθιστούν την καθαριότητα πιο αποτελεσματική.

Hack 5: Multitasking και συνεργασία

Μπορεί να είναι δύο διαφορετικές πράγματα αλλά χρησιμεύουν και τα δύο. Το multitasking δεν είναι κάτι άγνωστο. Η λογική πίσω από αυτό είναι πως ενώ μπορεί να φτιάχνεις το γεύμα σου και στη συνέχεια να τρως έχεις βάλει το πλυντήριο για παράδειγμα να λειτουργεί. Ή αφού ολοκληρώσεις το μαγείρεμα, καθαρίζεις επί τόπου την κουζίνα και τον νεροχύτη και δεν τα αφήνεις για αργότερα. Το να ορίζεις μια συγκεκριμένη ημέρα ή ώρα – το βράδυ συνήθως – για να καθαρίσεις το σπίτι, είναι πρακτικό λίγο δύσκολο. Έχουν μαζευτεί πολλές υποχρεώσεις και το καθάρισμα θα σου φαίνεται σαν αγγαρεία και όχι αδίκως.

Αν δεν μένεις μόνη σου, έχεις και ένα ακόμη θετικό, τον σύντροφο ή συγκάτοικό σου. Μπορείς μερικές φορές ένα άτομο μες το σπίτι να αναλαμβάνει κατά βάση το καθάρισμα και το συμμάζεμα του σπιτιού, αλλά η αλήθεια είναι πως η συνεργασία είναι πολλές φορές η λύση για να διαχειριστούμε έναν μεγάλο φόρτο εργασίας. Μοιραστείτε τις δουλειές, γιατί βάζουμε ο καθένας το δικό του λιθαράκι θα μπορέσουμε όλα να γίνουν πιο εύκολα και ομαλά.

katharisma-spitiou.jpg





Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments