Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΜουσικά ΝέαΣταύρος Γασπαράτος: Το νέο έργο του "Εxpanded Piano IΙ" στην Εναλλακτική Σκηνή...

Σταύρος Γασπαράτος: Το νέο έργο του “Εxpanded Piano IΙ” στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ


Ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος παρουσιάζει το νέο του έργο Expanded Piano ΙΙ στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ για δύο μοναδικές συναυλίες στις 20 και 21 Ιουνίου 2024, στις 20.30. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό έργο που αντλεί έμπνευση από τη μηχανική θεωρία του προετοιμασμένου (prepared) πιάνου, επαναπροσεγγίζοντας και ανατρέποντάς την.

«Φανταστείτε να βρίσκεστε μέσα στο πιάνο.
Φανταστείτε το πιάνο να επεκτείνεται στο μέγεθος μιας αίθουσας συναυλιών».

Δέκα χρόνια μετά την πρεμιέρα του Expanded Piano στο EMPAC της Νέας Υόρκης, ο Σταύρος Γασπαράτος συνεχίζει την έρευνά του πάνω στον διαρκώς εξελισσόμενο χαρακτήρα του οργάνου, με σκοπό να επεκτείνει τις δυνατότητες ερμηνείας και χρήσης του. Στο πλαίσιο αυτής της πειραματικής διαδικασίας ήχου και εργαλείων σύνθεσης, βασίζεται σε νέα αισθητηριακά μέσα που εξελίσσουν παλαιότερες τεχνοτροπίες πρωτοποριακών δημιουργών, από τον Τζων Κέιτζ έως τον Aphex Twin, και συστήνει ένα «υβριδικό» όργανο που δίνει στον ερμηνευτή εξαιρετική μουσική ευελιξία. Επιπλέον στοιχεία προστίθενται στο νέο έργο, οπτικές προβολές φωτός και εικόνας που συνδιαλέγονται με το ηχητικό περιβάλλον και το μετατρέπουν σε μια πολυπρισματική και πολυσύνθετη εμπειρία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής & Τεχνολογίας LabMAT του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εxpanded Piano IΙ
Συναυλία • Πρώτη παρουσίαση

  • Σύλληψη, έρευνα, σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
  • Εικαστικό περιβάλλον, βιντεοπροβολές: Μανουέλα Χάρτελ
  • Μηχανικός πιάνου, προγραμματισμός: Πάνος Τσίγκος
  • Γραφικός σχεδιασμός: Σοφία Τερζάκη
  • Ηχοληψία: Αλέξης Γκύκας
  • Ηχογραφήσεις: Studio 1-2-3
  • Σχεδιασμός παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
  • Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi Productions & Arts Management

Σταύρος Γασπαράτος – Περισσότερες πληροφορίες για τον μουσικό

Ο Σταύρος Γασπαράτος είναι συνθέτης, καλλιτέχνης ήχου και επιμελητής. Εκτός από τα σόλο πρότζεκτ του, συνθέτει μουσική για χορό, θέατρο και κινηματογράφο. Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα αλλά και στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Τορόντο, τη Σόφια, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, τη Νάπολη και πολλές άλλες πόλεις. Έχει συνθέσει μουσική για πάνω από διακόσιες παραγωγές και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους Έλληνες συνθέτες.

Ο Γασπαράτος συνθέτει μινιμαλιστική, ορχηστρική και πειραματική μουσική, καθώς και ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις. Από το 2017 είναι ο καλλιτεχνικός συντονιστής του Transmedia Lab της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στα έργα του περιλαμβάνονται: Entre Deux Actes (Ménage À Quatre) των Νάιρυ Μπαγκράμιαν και Μαρίας Χασάπη (Performance 19 – Νέα Υόρκη), Recess, σε χορογραφία του Τζόνα Μποκαίρ (BAM – Νέα Υόρκη), Expanded Piano (σόλο έργο στο EMPAC Troy N.Y.), τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, Bodies and Structure σε χορογραφία της Αλεξάντρας Βάιερσταλ (tanzhaus nrw, Ντύσσελντορφ).

Από το 2023 ο Σταύρος Γασπαράτος επιμελείται το Subset Festival, μια νέα πλατφόρμα πειραματικής μουσικής και νέων μέσων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Photo Credit: Σ. Μπιρμπίλης

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments