Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑRecall: Αναδιπλώνεται η Microsoft για τη λειτουργία που θα θυμάται ό,τι κάνατε...

Recall: Αναδιπλώνεται η Microsoft για τη λειτουργία που θα θυμάται ό,τι κάνατε ποτέ


Μόνο στους χρήστες που θα το ζητήσουν θα ενεργοποιείται τελικά η λειτουργία «Recall» που θα επιτρέπει στους νέους υπολογιστές Windows να θυμούνται όλες τις ενέργειες και τα αρχεία του χρήστη, ανακοίνωσε η Microsοft μετά την καταιγίδα επικρίσεων.

Το Recall θα είναι διαθέσιμο στους υπολογιστές Copilot+ που ενσωματώνουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και κάνουν ντεμπούτο στις 18 Ιουνίου. Επρόκειτο να είναι ενεργό ως προεπιλογή την οποία οι χρήστες θα μπορούσαν να αλλάξουν, τελικά όμως θα ενεργοποιείται μόνο αν κανείς το επιθυμεί.

Το εργαλείο που θυμάται τα πάντα ήταν βασικό θέμα στο συνέδριο της Microsoft τον Μάιο. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft Γιούσεφ Μέντι δήλωσε τότε πως η «φωτογραφική μνήμη» του Recall, βασισμένη στην ΑΙ, «καθιστά εφικτή την πρόσβαση σε ό,τι έχετε δει ποτέ στο PC.

Εκτός από δεδομένα χρήσης, το εργαλείο αποθηκεύει επίσης στιγμιότυπα της οθόνης κάθε λίγα δευτερόλεπτα.

Η Microsoft διαβεβαίωσε ότι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται τοπικά και όχι στο νέφος και θα είναι προσβάσιμα μόνο στον ιδιοκτήτη του λογαριασμού. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να καθησυχάσει την τρικυμία που είχε ήδη ξεσπάσει.

Στη Βρετανία, το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών, αρχή προστασίας δεδομένων, ανέφερε στο BBC ότι επικοινώνησε με τη Microsoft για να ζητήσει πληροφορίες για θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας.

Η εταιρεία φαίνεται πως πήρε το μήνυμα. «Αν δεν επιλέξετε να το ενεργοποιήσετε, θα είναι απενεργοποιημένο ως προεπιλογή» ανακοίνωσε ο Πάβαν Νταβουλούτι, αντιπρόεδρος του τμήματος Windows και συσκευών.

Μένει να φανεί τι απήχηση θα έχει στους χρήστες η λειτουργία ολικής ανάκλησης. Για κάποιους, όπως ο Ντάνιελ Τόζερ της δικηγορικής εταιρείας Keystone Law, το Recall θυμίζει τη δυστοπική σειρά Black Mirror του Netflix.

«Η Micosoft θα χρειαστεί νομική βάση για να καταγράφει και να προβάλλει εκ νέου τις προσωπικές πληροφορίες του χρήστη» είπε στο BBC.

«Μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν στην οθόνη πληροφορίες που ανήκουν αποκλειστικά ή είναι εμπιστευτικές για τον εργοδότη του χρήστη. Πώς θα το πάρει η επιχείρηση αν η Microsoft  τις καταγράφει».

Ο Τόζερ διερωτήθηκε επίσης πώς θα δίνουν τη συγκατάθεσή τους όσοι εμφανίζονται στην οθόνη του χρήστη, για παράδειγμα σε φωτογραφίες ή βιντεοκλήσεις.

«Θα έχουν την επιλογή να συγκαταθέσουν σε αυτό. Ο έλεγχος πρόσβασης είναι βασικό θέμα στο οποίο αναμφίβολα εστιάζει η Microsoft».RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments