Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΝέα τραγούδια«Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές»

«Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές»


Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα…

Ο Λημνιός συγγραφέας Μαλλιαρός έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιανουαρίου 2023 σε ηλικία μόλις 39 ετών. Έτσι, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ακούσει ολοκληρωμένο ένα θαυμάσιο δίσκο που κυκλοφόρησε τον Μάρτη από το Ogdoo Music Group με τίτλο «Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές», με μελοποιημένα ποιήματά του, μέσα από την ομότιτλη ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τα ποιήματα του Στέφανου Μαλλιαρού ανέλαβαν να μελοποιήσουν οι ξεχωριστοί τραγουδοποιοί Νίκος Γύρας και Δημήτρης Καρράς, ενώ δυο τραγούδια υπογράφει στιχουργικά η Λίνα Νικολακοπούλου κι ένα τραγούδι είναι σε στίχους του Άλκη Αλκαίου.

Τραγούδησαν οι Φώτης Ανδρικόπουλος, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Βιολέτα Ίκαρη, Δημήτρης Καρράς, Γιάννης Κότσιρας, Σωκράτης Μάλαμας, Εύα Ξένου, Βάλια Σωμαράκη, Τζώρτζια Κεφαλά και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ενώ στο άλμπουμ φιλοξενούνται τέσσερις απαγγελίες ποιημάτων του Μαλλιαρού από τους Οδυσσέα Ιωάννου, Χάρη Κατσιμίχα, Τάσο Νούσια και Νίκο Κολλάρο.
MALLIAROS_DE_SHKONOUN_ALLO_FOVO_OI_EPOXES_3000x3000_A_FINAL.jpg

Τα κομμάτια του cd
1) Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές (ποίηση: Στέφανος Μαλλιαρός) Χάρης Κατσιμίχας
2) Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές (Μουσική: Νίκος Γύρας) Ορχηστρικό
3) Η γαρδένια (Μουσική: Νίκος Γύρας – Στίχοι: Στέφανος Μαλλιαρός) Ελεωνόρα Ζουγανέλη
4) Δε μένω εδώ (Νίκος Γύρας- Στέφανος Μαλλιαρός) Βάλια Σωμαράκη
5) Η πόλη μου (Δημήτρης Καρράς – Στέφανος Μαλλιαρός) Βιολέτα Ίκαρη & Φώτης Ανδρικόπουλος
6) Κόντρα στο κενό (Νίκος Γύρας – Στέφανος Μαλλιαρός) Βάλια Σωμαράκη & Φώτης Ανδρικόπουλος
7) Δε βρίσκω αφορμές (Νίκος Γύρας – Στέφανος Μαλλιαρός) Οδυσσέας Ιωάννου
8) Κουβέρτα (Δημήτρης Καρράς – Στέφανος Μαλλιαρός) Εύα Ξένου
9) Ρουλέτα (Δημήτρης Καρράς – Άλκης Αλκαίος) Σωκράτης Μάλαμας & Τζώρτζια Κεφαλά
10) Όλα στο φως (Νίκος Γύρας – Στέφανος Μαλλιαρός) Φώτης Ανδρικόπουλος
11) Πίσω από την πλάτη μου (ποίηση: Στέφανος Μαλλιαρός) Νίκος Κολλάρος
12) Το Θα (Νίκος Γύρας – Στέφανος Μαλλιαρός) Γιάννης Κότσιρας
13) Υπάρχει (Νίκος Γύρας – Λίνα Νικολακοπούλου) Κώστας Τριανταφυλλίδης
14) Το βράδυ που επέστρεψες (Νίκος Γύρας – Στέφανος Μαλλιαρός) Βάλια Σωμαράκη & Νίκος Γύρας
15) Απρόσκλητος επισκέπτης (ποίηση: Στέφανος Μαλλιαρός) Τάσος Νούσιας
16) Φιλιά από τον Στέφανο (Δημήτρης Καρράς – Λίνα Νικολακοπούλου) Δημήτρης Καρράς

Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Νίκος Γύρας, εκτός από την «Κουβέρτα» που ενορχήστρωσε ο Τάκης Ψάρρης. Έπαιξαν οι μουσικοί: Νίκος Γύρας (12χορδη κιθάρα, ακουστική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά, ούτι, μαντολίνο, ηλεκτρικό μπάσο, κόντρα μπάσο, προγραμματισμός κρουστών, φωνητικά), Μαρίνα Γύρα (πιάνο), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Θέμης Σπύρου (φυσικά κρουστά & τύμπανα), Νίκος Σαμαράς (τρομπέτα).

Η ηχογράφηση έγινε από τον Νίκο Γύρα στο Around music Studio και τον Βαγγέλη Καραπέτρο στο Studio Pazl. Ο Βαγγέλης Καραπέτρος επιμελήθηκε τις μίξεις και το mastering στο Studio Pazl και η Ελένα Μονογιούδη τον σχεδιασμό της έκδοσης και το artwork.

Λίγα λόγια για τον Στέφανο…

Μεγάλωσε στον Άγιο Δημήτριο Αττικής και ζούσε στην Ηλιούπολη. Εισήχθη στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρκετά νωρίς όμως, εγκατέλειψε το αντικείμενο αυτό για να ασχοληθεί με τις μεγάλες του αγάπες, τη λογοτεχνία και τη συγγραφή. Από το 2019, παρακολουθώντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο, αφιερώθηκε στη στιχουργική. Λίγο μετά τη «φυγή» του, ο αδερφός του Γιάννης Μαλλιαρός έγραψε τα εξής:

Ο Στέφανος, ο αδερφός μου, ένας εκπληκτικός άνθρωπος, μοναδικός από κάθε άποψη, που έκανε τον κόσμο μας καλύτερο, δεν είναι πια κοντά μας.
Πρόλαβε όμως να φωτίσει και να επηρεάσει σημαντικά τις ζωές όλων μας, με το παράδειγμα που έδωσε και με το μεγαλείο της ψυχής του…

Νομίζω πως αξίζει να διαβαστούν τα λόγια της Λίνας Νικολακοπούλου, από τον πρόλογο της πρώτης ποιητικής συλλογής του Στέφανου Μαλλιαρού «Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές»:

Ο Στέφανος γράφει σαν να μην έχει χαλάσει οριστικά ο κόσμος γύρω μας. Ο δικός του πάντως ζεστός και ζωντανός εσωτερικός κόσμος είναι φανερό πως έχει τον πρώτο λόγο, όταν πιάνει το χαρτί και το μολύβι, ή το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, την ώρα της επιθυμίας για δημιουργία, για πλεύση στο αχανές των συνειρμών, των προβολών του είναι του, του ζευγαρώματος των ήχων των καταλήξεων των στίχων.

Έχουμε συναντηθεί ζωντανά και ψηφιακά πολλές φορές εδώ και τρία χρόνια, τις Δευτέρες κάθε εβδομάδας, όσο κρατούσαν οι κύκλοι των μαθημάτων – αφορμών για βάθεμα των καταδύσεων, για εξέλιξη του ύφους, για βελτίωση της τεχνικής και ενίσχυση της απαραίτητης πειθαρχίας και αφοσίωσης που απαιτεί η τέχνη της γραφής.

Η ευκολία του στο μέτρο και στον ρυθμό ήταν από την πρώτη στιγμή εμφανής. Αυτό που με ικανοποιεί με την πάροδο του χρόνου όμως είναι η εξέλιξή του και η συνεχής προσπάθειά του να αποκτήσει προσωπικό ύφος. Κάτι που είναι το μεγάλο ζητούμενο των ανθρώπων που γράφουν. Σαν να λέμε, το δακτυλικό αποτύπωμα.

Στο πρώτο του αυτό βιβλίο συναντά ο αναγνώστης τα πρωτογενή θέματα που τον απασχολούν καθώς και τις ανταποκρίσεις του πάνω σε ερεθίσματα – θέματα που έδινα στα μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο…

«Μετέτρεπε τα προβλήματά του σε τραγούδια…»

Ο Στέφανος Μαλλιαρός, μας κέρδισε αμέσως με τον αυθορμητισμό και τη ζωντάνια του. Ήταν ένα παιδί που έψαχνε την ουσία και το νόημα, πίσω από τα προφανή. Οι στίχοι και τα ποιήματά του αντικατοπτρίζουν αυτή την ιδιαίτερη ευαισθησία του για τα κοινωνικά ζητήματα και την εσωτερική αναζήτηση του ανθρώπου. Δε στάθηκε στα προβλήματά του, παρά πάλευε γενναία με αυτά, σε σημείο που όχι μόνο τα ξεπερνούσε, αλλά τα μετέτρεπε σε ποιήματα και τώρα σε τραγούδια. Αυτά τα στοιχεία, η ευγένεια της ψυχής του, ο τρόπος του να σε κερδίζει με το χαμόγελο με την πρώτη ματιά, το πάθος του για τη ζωή, η ενέργεια και η πίστη του, μας ώθησαν να τον προτρέψω να συνεργαστεί με τον Δημήτρη Καρρά και έτσι να στήσουν αυτό το εξαιρετικό υλικό, που κρατάτε στα χέρια σας. Μπράβο σε όλους όσους δούλεψαν για να γίνει το όνειρο του Στέφανου πραγματικότητα. Δυστυχώς δεν πρόλαβε ο ίδιος να το χαρεί. Θα ήταν πολύ ευτυχισμένος.

Καλοτάξιδο να είναι!

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Βρείτε τα τραγούδια στις ψηφιακές πλατφόρμες:
Spotify: https://spoti.fi/3VkdB8R
iTunes/Apple Music: https://apple.co/4aaRCoK
Deezer: https://bit.ly/4a7ykkm

Ακούστε τα τραγούδια στο YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments