Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήLifestyleΟι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης...

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου


Οι επιστήμονες χτυπούν το κουδούνι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τατουάζ στην υγεία μετά από μια νέα μελέτη που ανακάλυψε ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο E Clinical Medicine.

Στο πλαίσιο μιας μελέτης που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία, οι ερευνητές ανέλυσαν μια ομάδα 11.905 συμμετεχόντων για να διερευνήσουν εάν τα τατουάζ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος, ενός τύπου καρκίνου του αίματος που ξεκινά με λευκά αιμοσφαίρια.

Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτή τη συσχέτιση εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο, αλλά η Nielsen λέει ότι πιθανότατα έχει να κάνει με το πώς το σώμα μας αντιδρά στο μελάνι τατουάζ.

Η ομάδα περίμενε ότι τα άτομα με μεγαλύτερα τατουάζ είχαν υψηλότερο κίνδυνο λεμφώματος από εκείνα με μικρότερα τατουάζ. Αλλά το μέγεθος δεν φαίνεται να έχει σημασία.

Το λέμφωμα είναι ο 5ος πιο κοινός καρκίνος στην Ευρώπη και η 7η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι το λέμφωμα Hodgkin, το οποίο επηρεάζει κυρίως τους νέους (20-40 ετών), ενώ το λέμφωμα μη Hodgkin επηρεάζει κυρίως τους μεσήλικες (40-60 ετών).

Μέχρι στιγμής, δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς τι προκαλεί την εμφάνιση λεμφώματος, αλλά είναι γνωστό ότι δεν είναι μεταδοτική. Μια πιθανή αιτία, εικάζουν οι επιστήμονες, είναι ότι το λέμφωμα εμφανίζεται σε ένα στάδιο όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, είτε λόγω σοβαρής ιογενούς λοίμωξης, ανοσοκατασταλτικής θεραπείας ή ακτινοβολίας για θεραπευτικούς σκοπούς.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments