Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΜουσικά ΝέαΓιώργος Κουρουπός: Εκδήλωση-αφιέρωμα στον συνθέτη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Γιώργος Κουρουπός: Εκδήλωση-αφιέρωμα στον συνθέτη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


Ο σπουδαίος συνθέτης Γιώργος Κουρουπός έχει αφήσει τη σφραγίδα του στη μουσική ζωή της χώρας, τόσο χάρις στο σημαντικό συνθετικό του έργο, όσο και στη συνεισφορά του ως ηγετικό στέλεχος μεγάλων πολιτιστικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Ο Γιώργος Κουρουπός σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι και του Γιάννη Χρήστου από τα νεανικά του χρόνια, έγραψε μουσική για τον Ρήσο του Ευριπίδη που παρουσίασε στην Επίδαυρο το Εθνικό Θέατρο το καλοκαίρι του 1968 και έφυγε για το Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης για να μελετήσει σύνθεση στο Conservatoire στην τάξη του Olivier Messiaen. Στο Παρίσι όπου έζησε για μία δεκαετία, διαμόρφωσε μία ιδιαίτερα επιτυχή καριέρα παρουσιάζοντας πολλά έργα του, μεταξύ των οποίων και δύο μουσικά θεάματα στο περίφημο φεστιβάλ της Αβινιόν.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα επικεντρώνεται σε τρεις θεματικούς άξονες: στο τραγούδι, μελοποιώντας μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές, στο αρχαίο ελληνικό δράμα και στο λυρικό θέατρο με σημαντικά έργα όπως: η Οδύσσεια, συμφωνικό μπαλέτο σε χορογραφία John Neumeier, (για τη μουσική αυτή τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Benois de la dance 1996), Οι δραπέτες της σκακιέρας σε λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά, Το Μονόγραμμα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Ιοκάστη σε ποίηση Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Η σκηνή των θαυμάτων σε κείμενο Μ. Θερβάντες, Λεπορέλλα σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου βασισμένο στο έργο του Στέφαν Τσβάιχ κ.ά.

Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 1994-1999, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων, 1995-2010 και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, 2013-2015, ενώ εργάστηκε και ως αναπληρωτής διευθυντής του 3ου Προγράμματος από το 1977 έως το 1981, επί Μάνου Χατζιδάκι.

Το σπουδαίο έργο του στη μελοποίηση της ποίησης, κυρίως ελληνικής αλλά και ξένης, ηχογραφήθηκε πρόσφατα αποτελώντας μια μοναδική συμβολή στην ανάδειξη του έργου των Ελλήνων ποιητών.

Η εκδήλωση τιμής στον Γιώργο Κουρουπό, πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κύριου Φώτη Παπαθανασίου, ως οφειλόμενη τιμή προς έναν τόσο σημαντικό και ακάματο εργάτη των μουσών, θα λάβει χώρα την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 20:00 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, υπό την αιγίδα της Α. Ε. της πρέσβειρας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κυρίας Laurence Auer.

Πρόκειται για μια τιμητική συναυλία όπου ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα ερμηνεύσει τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Federico Garcia Lorca, καθώς και το νέο κύκλο τραγουδιών του συνθέτη με τίτλο «Retour à ma jeunesse» που θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση και βασίζεται σε ποίηση Paul Éluard. Στο πιάνο θα συνοδεύσει ο Θανάσης Αποστολόπουλος.

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments