Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήLifestyleFuturophobia: Πώς να ξεπεράσεις τη «μελλοντοφοβία»

Futurophobia: Πώς να ξεπεράσεις τη «μελλοντοφοβία»


Όλα τα αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το μέλλον – και πρωτίστως το άγχος για το μέλλον, μπορούν να αποδοθούν με τον όρο «futurophobia». Στα ελληνικά, η «μελλοντοφοβία», εκδηλώνεται με επίμονες ανησυχίες για επερχόμενα γεγονότα και καταστάσεις, είτε που σε επηρεάζουν άμεσα είτε έμμεσα. Φυσικά, όλες αυτές οι αβεβαιότητες, συμβάλουν σε μια αυξημένη αίσθηση άγχους και στρες.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Έλεν Γουέλς, η «μελλοντοφοβία» μπορεί να εκδηλώνεται με αισθήματα αγωνίας ή φόβου, ένταση ή νευρικότητα, ανησυχία ή ευερεθιστότητα, καταστροφολογία, ταχυκαρδία, ακόμα και δύσπνοια.

Πώς να ξεπεράσεις τη «μελλοντοφοβία»;

  • Εξασκήσου στην ενσυνειδητότητα

Το Νο1 tip για να ξεπεράσεις κάθε φοβία, είναι να κάνεις ασκήσεις ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός, για να σε βοηθήσουν να επικεντρωθεις στην παρούσα στιγμή και να μειώσεις τις ανησυχίες. Μπορεί να χρειαστεί εξάσκηση, αλλά η ενσυνειδητότητα είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για να ρυθμίζεις, μελλοντικά, τα συναισθήματά σου.

  • «Προκάλεσε» τις αρνητικές σκέψεις

Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να ανησυχεί για το μέλλον, κάνε ένα βήμα πίσω και αμφισβήτησε την εγκυρότητα των ανησυχιών σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Είναι ρεαλιστική αυτή η ανησυχία ή μήπως καταστροφολογώ;». Αν δεν μπορείς να ελέγξεις αυτό για το οποίο ανησυχείς, τότε ίσως δεν πρέπει να ανησυχείς τόσο.

  • Περιόρισε τη χρήση των social media

Είναι σημαντικό να δίνεις βάση στα όσα «ρουφάς» από τα social media, ιδίως η υπερέκθεσή σου συμβάλλει, στο άγχος σου. Θέσε όρια στο πόσες ειδήσεις διαβάζεις και επικεντρώσου στο θετικό, ενθαρρυντικό περιεχόμενο. Υπάρχουν πολλές ανησυχητικές ειδήσεις εκεί έξω, αλλά υπάρχουν και πολλές θετικές ιστορίες.

 

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments