Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΜουσικά ΝέαΗ Δημιουργία: Ορατόριο του Γιόζεφ Χάυντν από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο...

Η Δημιουργία: Ορατόριο του Γιόζεφ Χάυντν από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Ωδείο Αθηνών


Με ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου κλείνει την καλλιτεχνική της συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών για το 2023-24 η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Σε μια μοναδική συναυλία θα παρουσιάσει το αριστουργηματικό ορατόριο «Η Δημιουργία» του Joseph Haydn (Γιόζεφ Χάυντν).  

Ο μεγάλος Βιεννέζος κλασικός συνέθεσε αυτό το Ορατόριο στα 1797 και 1798, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δεσμών που είχε αναπτύξει με την Αγγλία και ακολουθώντας το μπαρόκ πρότυπο του Χέντελ. Το ύφος του έργου, όπως, ξεφεύγει από τα όρια του Μπαρόκ και αντιπροσωπεύει την ώριμη κλασική αισθητική και έχει γραφτεί για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα. Η πρώτη εκτέλεση έγινε στη Βιέννη το 1799.

Το λιμπρέτο του ορατορίου, γραμμένο από τον μεγάλο φιλόμουσο και μαικήνα της εποχής του συνθέτη, βαρόνο Gottfried van Swieten, βασίζεται στα βιβλικά κείμενα της Γένεσης και των Ψαλμών, καθώς και στο ποίημα «Χαμένος Παράδεισος» του Άγγλου ποιητή John Milton. Στη συναυλία θα ακουστεί η εκδοχή του λιμπρέτου στην αγγλική γλώσσα, η οποία δημοσιεύθηκε μαζί με την πρωτότυπη γερμανική στην πρώτη έκδοση του έργο, το 1800.

Η Φιλαρμόνια συνεργάζεται στην συναυλία αυτή με την Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών, την Μικτή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου. Το μεγάλο χορωδιακό σύνολο των 70 περίπου χορωδών πλαισιώνει διακεκριμένους λυρικούς σολίστ υπό τη διεύθυνση του Προέδρου της, καθηγητή Νίκου Μαλιάρα.

Συντελεστές συναυλίας

  • Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
  • Σολίστ: Λέλα Κλάψη, Χρήστος Κεχρής, Άγγελος Χονδρογιάννης
  • Χορωδίες: Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών, Μικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου
  • Μουσική διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας

Photo Credit: Spiros Katopodis

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments