Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήLifestyleΑυτή τη νόσο προκαλούν τα εντομοκτόνα

Αυτή τη νόσο προκαλούν τα εντομοκτόνα


Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Neurology, τα κοινά μυκητοκτόνα, τα εντομοκτόνα και οι ολικοί κτόνοι σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον.

Σε σύγκριση με τους συγγενείς που δεν έχουν την ασθένεια, οι ασθενείς με Πάρκινσον είναι 1 φορά πιο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα τουλάχιστον 10 φορές σε 2,5 χρόνια.

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα “μιμούνται” μια νευροτοξίνη που ονομάζεται MPTP, η οποία προκαλεί συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Γουίλιαμ Σκοτ.

Ποιες είναι οι ασθένειες για τις οποίες κατηγορούνται τα εντομοκτόνα

Τα εντομοκτόνα συνδέονται με μια ποικιλία συνθηκών υγείας, τόσο για οικιακή όσο και για γεωργική χρήση. Μερικές από τις πιο ανησυχητικές ασθένειες περιλαμβάνουν:

 1. Νευρολογικές διαταραχές: Η έκθεση σε ορισμένα εντομοκτόνα, ιδιαίτερα οργανοφωσφορικά και νεονικοτινοειδή, μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη, τρόμο, άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, ακόμα και νόσο Αλτσχάιμερ.
 2. Καρκίνος: Μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε ορισμένα εντομοκτόνα και αυξημένου κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του πνεύμονα, του λεμφώματος, της λευχαιμίας και του καρκίνου του εγκεφάλου.
 3. Αναπνευστικά προβλήματα: Η εισπνοή φυτοφαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, βήχα, δύσπνοια, βρογχίτιδα, άσθμα και ακόμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
 4. Αναπαραγωγικά προβλήματα: Η έκθεση σε ορισμένα εντομοκτόνα έχει συσχετιστεί με προβλήματα γονιμότητας, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και γενετικών ανωμαλιών.
 5. Ενδοκρινικές διαταραχές: Ορισμένα εντομοκτόνα μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, επηρεάζοντας το θυρεοειδή αδένα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη λειτουργία των επινεφριδίων.
 6. Εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα εντομοκτόνα μπορεί να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο για την υγεία σας

 • Ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα του εντομοκτόνου.
 • Χρησιμοποίησε εντομοκτόνα μόνο όταν είναι απαραίτητο και επίλεξε λιγότερο τοξικά προϊόντα.
 • Να φοράς προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια, μάσκα και γυαλιά ασφαλείας, κατά την εφαρμογή τους.
 • Να πλένεις καλά τα χέρια και το δέρμα σου μετά τη χρήση εντομοκτόνων.
 • Μην χρησιμοποιείς εντομοκτόνα σε κλειστούς χώρους, εκτός εάν η ετικέτα το αναφέρει ρητά.
RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments