Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑAI: Η μηχανή αναζήτησης της Google έκανε τον Ομπάμα… μουσουλμάνο

AI: Η μηχανή αναζήτησης της Google έκανε τον Ομπάμα… μουσουλμάνο


Η Google προχώρησε στην κυκλοφορία του AI Overview, μιας μηχανής αναζήτησης που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει του χρήστες να βρουν αυτό που αναζητούν, όμως το ξεκίνημά του μόνο ιδανικό δεν θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει. Αντιθέτως, η τεχνητή νοημοσύνη έχει πραγματοποιήσει σοβαρά λάθη, εγείροντας την κριτική των χρηστών του διαδικτύου, αφού έκανε μέχρι και τον πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μουσουλμάνο, όπως αναφέρει το CNBC.

Το AI Overview εμφανίζει μια γρήγορη σύνοψη των απαντήσεων σε ερωτήσεις αναζήτησης στην κορυφή της αναζήτησης της Google. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης αναζητήσει τον καλύτερο τρόπο καθαρισμού δερμάτινων παπουτσιών, η σελίδα αποτελεσμάτων μπορεί να εμφανίσει στην κορυφή μια επισκόπηση που τροφοδοτείται με ΑΙ μέσω μιας διαδικασίας συγκέντρωσης και σύνθεσης πληροφοριών από όλο το διαδίκτυο.

Μερικά από τα «μαργαριτάρια» του AI Overview

Όταν ρωτήθηκε πόσους μουσουλμάνους προέδρους είχαν οι ΗΠΑ, ο AI Overview απάντησε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν έναν μουσουλμάνο πρόεδρο, τον Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα».

Όταν ένας χρήστης έκανε αναζήτηση για «τυρί που δεν κολλάει στην πίτσα», η λειτουργία πρότεινε την προσθήκη «περίπου 1/8 φλιτζανιού μη τοξικής κόλλας στη σάλτσα». Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρήκαν ένα σχόλιο 11 ετών στο Reddit που φαινόταν να είναι η πηγή.

Όταν ρωτήθηκε «πόσες πέτρες πρέπει να τρώω κάθε μέρα», το εργαλείο απάντησε: «Σύμφωνα με τους γεωλόγους του UC Berkeley, οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τουλάχιστον μία μικρή πέτρα την ημέρα», συνεχίζοντας να απαριθμεί τις βιταμίνες και τα πεπτικά οφέλη.

Το εργαλείο μπορεί επίσης να απαντήσει με ανακρίβεια σε απλές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα να φτιάξει μια λίστα με φρούτα που τελειώνουν με «um» ή να πει ότι το έτος 1919 ήταν πριν από… 20 χρόνια.

Και σε μία ομολογουμένως ειρωνική περίπτωση, όταν ρωτήθηκε για το αν η Google παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία, το AI Overview απάντησε: «Ναι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 11 πολιτείες μηνύουν την Google για αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις».

Τι απαντά η Google

Την ημέρα που η Google παρουσίασε το AI Overview στην ετήσια εκδήλωση Google I/O, η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει δυνατότητες τύπου βοηθού απευθείας στην αναζήτηση. Εξήγησε ότι οι χρήστες θα μπορούν να αναζητούν κάτι όπως: «Δημιουργήστε ένα σχέδιο γεύματος 3 ημερών που είναι εύκολο να προετοιμαστεί» και θα λαμβάνουν ένα σημείο εκκίνησης με ένα ευρύ φάσμα συνταγών από όλο το διαδίκτυο.

«Η συντριπτική πλειονότητα των αποτελεσμάτων του AI Overview παρέχει υψηλής ποιότητας πληροφορίες, με συνδέσμους για να ψάξετε περισσότερο στο διαδίκτυο», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο CNBC. «Πολλά από τα παραδείγματα που είδαμε αφορούσαν ασυνήθιστα ερωτήματα, ενώ έχουμε δει και παραδείγματα που ήταν παραποιημένα ή που δεν μπορούσαμε να επαναλάβουμε».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το AI Overview υποβλήθηκε σε εκτεταμένες δοκιμές πριν από την κυκλοφορία του και ότι η εταιρεία λαμβάνει «άμεσα μέτρα, όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις πολιτικές μας για το περιεχόμενο».

Πηγή: ΟΤ

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments