Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΣπάνια βιβλία σώθηκαν απ’ την πυρκαγιά στο Πνευματικό Κέντρο Καλλονής

Σπάνια βιβλία σώθηκαν απ’ την πυρκαγιά στο Πνευματικό Κέντρο ΚαλλονήςΣημαντικό μέρος σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων φαίνεται ότι έχουν γλιτώσει από τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης 15 Μάϊου κι έκανε στάχτη το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής «Λέσχη Αρίσβης».

Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του ΔΣ. του πνευματικού κέντρου, Άρης Ελευθερίου.

Τη Δεύτερα και την Τρίτη με τη βοήθεια του δήμου δυτικής Λέσβου καθαρίστηκε ο χώρος και διαπιστώθηκε ότι στις προθήκες με τους 950 τίτλους σπάνιων βιβλίων, που χρονολογούνται από το 1.700, έχει υποστεί ζημιές το εξωτερικό μέρος των βιβλίων, αλλά η καταστροφή, ευτυχώς, δεν έχει προχωρήσει στις μέσα σελίδες.

Τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με το Γενικό Αρχείο του κράτους ειδικοί θα απομακρύνουν τα βιβλία με τέτοιο τρόπο που να μην προκληθεί επιπλέον ζημιά και να προχωρήσουν στη αποκατάσταση και συντήρηση όπου είναι δυνατό.

Πιθανώς να έχουν διασωθεί και χειρόγραφα που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου, καθώς βρίσκονται κάτω από την βιβλιοθήκη.

Να σημειωθεί πως το κτίριο που στέγαζε το Πνευματικό Κέντρο ανήκει στο δήμο και φέτος θα έκλεινε τα 100 χρόνια από τα εγκαίνια του το 1924 , όταν και δημιουργήθηκε από εισφορές πολιτών.

Σε σύσκεψη μελών του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, αποφασίστηκε να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για να αποκατασταθεί το κτίριο ο συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε ο κ. Ελευθερίου, πολύς κόσμος ντόπιοι και ομογενείς, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμπράξουν οικονομικά για την γρήγορη αποκατάστασή του.

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments