Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΠοντιακά τραγούδια και αυτοσχεδιασμοί από Έλληνες και Ινδούς μουσικούς

Ποντιακά τραγούδια και αυτοσχεδιασμοί από Έλληνες και Ινδούς μουσικούς


Μουσικός διάλογος ανάμεσα σε Έλληνες και Ινδούς

Εκατόν πέντε χρόνια μετά την Ποντιακή Γενοκτονία, η αναζήτηση στο αρχείο μου θύμισε έναν θαυμάσιο ψηφιακό δίσκο, που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο studio της Saraswati τον Ιούνιο του 2000 και τον Ιούνιο του 2001 με μια σειρά από κομμάτια από την αστείρευτη μουσική παράδοση του Πόντου, διασκευασμένα από Έλληνες και Ινδούς μουσικούς ειδικά για αυτή την έκδοση, που κυκλοφόρησε το 2001 από την Saraswati Records.

Σε αυτό τον μουσικό διάλογο συμμετέχουν ο Γιώργος Αμαραντίδης που τραγουδά και παίζει κεμεντζέ και οι Ινδοί Rakesh Chaurasia [μπανσούρι (φλάουτο από μπαμπού)], Rabindra Goswami (σιτάρ), Subhankar Banerjee (ινδική τάμπλα) και Devashish Dey (φωνητικά).

Πρόκειται για τον τέταρτο δίσκο της σειράς «Έλληνες και Ινδοί», που κυκλοφόρησε το 2001 και επανακυκλοφόρησε το 2007 με δίγλωσσο ένθετο.

PONTIAKA_ELLINES_KAI_INDOI.jpg

Την επιλογή έκανε ο Γιώργος Αμαραντίδης, την ενορχήστρωση και καλλιτεχνική διεύθυνση ο Αλέξανδρος Καρσιώτης, ενώ τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο ένθετο σχετικά με τα κομμάτια επιμελήθηκε ο Ηλίας Υφαντίδης.

Το cd αποτελείται από επτά κομμάτια. Δυο γρήγορους χορούς, έναν αργό, δυο τραγούδια, ένα μοιρολόι κι έναν πυρρίχιο, που αναπτύσσονται με ινδικό τρόπο, ξεκινώντας με μια αργή εισαγωγή, χωρίς ρυθμό, μπαίνουν στο θέμα με μέτριο τέμπο και ολοκληρώνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Τα κομμάτια του cd

1) Tας
2) Αφήνω γεια
3 & 4) Τικ τρομαχτόν
5) Έταιρον και η λυγερή
6 & 7) Ατσαπάτ
8) Μοιρολόι
9) Πυρρίχιος χορός

Θεωρώ πως τόσο αυτός ο δίσκος με τα ποντιακά, όσο και όλοι οι άλλοι της σειράς «Έλληνες και Ινδοί» (με μικρασιάτικα, θρακιώτικα, ηπειρώτικα, λαϊκά κλπ), ίσως, αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της ethnic μουσικής στη χώρα μας. Δυστυχώς οι δίσκοι βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό εκτός αγοράς, ενώ ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα κομμάτια στο διαδίκτυο…

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments