Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠοιος πολέμιος των social media θέλει τώρα να αγοράσει το TikTok

Ποιος πολέμιος των social media θέλει τώρα να αγοράσει το TikTok


Ο Φρανκ ΜακΚόρτ, ένας δισεκατομμυριούχος και επικριτής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκδήλωσε την προθυμία του να προχωρήσει στην εξαγορά του TikTok.

Ο ΜακΚόρτ, εκτελεστικός πρόεδρος στον του κολοσσού ακινήτων McCourt Global, είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μαρσέιγ και ιδρυτής του Project Liberty, μιας πρωτοβουλίας για τον εκδημοκρατισμό του διαδικτύου, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Semafor ότι σχεδιάζει να αγοράσει και να ξαναχτίσει το TikTok, δημιουργώντας “μια νέα και καλύτερη εκδοχή του διαδικτύου όπου υπάρχει σεβασμός του ατόμου και τα άτομα κατέχουν και ελέγχουν την ταυτότητά τους και τα δεδομένα τους”.

«Το TikTok παρουσιάζει ταυτόχρονα τα καλύτερα και τα χειρότερα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου»

Ο ΜακΚόρτ δήλωσε ότι προσέλαβε την επενδυτική τράπεζα Guggenheim Securities για να τον συμβουλεύσει σχετικά με αυτό που αποκαλεί ως μία “προσφορά για τον λαό” και πρόσθεσε ότι θα αναζητήσει χρήματα από ιδρύματα, κληροδοτήματα, συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και ευρεία δημόσια υποστήριξη.

Αν ο ΜακΚόρτ καταφέρει να συγκεντρώσει μια ομάδα επενδυτών, θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό από γιγαντιαίες αμερικανικές εταιρείες που θα πλήρωναν όσο-όσο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις τεράστιες διαφημιστικές δραστηριότητες και τη βάση χρηστών της TikTok.

Σοβαρός επικριτικής του TikTok και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Ο ΜακΚόρτ είναι μεγάλος πολέμιος της πλατφόρμας που προσπαθεί να αγοράσει, καθώς και άλλων, παρόμοιων αμερικανικών κολοσσών των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Aποτελεί μία από τις λίγες ηγετικές φωνές που πιέζουν για ένα όραμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θα είναι δομημένα με πολύ διαφορετικό τρόπο.

“Το TikTok παρουσιάζει ταυτόχρονα τα καλύτερα και τα χειρότερα χαρακτηριστικά του διαδικτύου. Συνδέει 170 εκατομμύρια ανθρώπους και τους επιτρέπει να είναι δημιουργικοί και να φτιάχνουν πράγματα και να απολαμβάνουν πράγματα και να κάνουν πράγματα”, δήλωσε. “Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούν να μοιραστούν πραγματικά την αξία που δημιουργείται και τα δεδομένα τους σαρώνονται και στέλνονται στην Κίνα”.

Ο ΜακΚορτ θα χρειαστεί να πείσει τους επενδυτές ότι η στροφή στον τρόπο λειτουργίας δε θα θέσει σε κίνδυνο την επιχειρηματική δραστηριότητα της TikTok. Ο μεγιστάνας των ακινήτων ξεκινά την προσφορά με την υποστήριξη επιφανών προσωπικοτήτων, όπως ο πρωτοπόρος του διαδικτύου Τιμ Μπέρνερς-Λι, ο οποίος σε δήλωσή ανέφερε ότι ένα αναδιαμορφωμένο TikTok “θα αγκαλιάσει τις κρίσιμες αξίες της ιδιωτικής ζωής, της κυριαρχίας των δεδομένων και της ψυχικής υγείας των χρηστών”.

Ποιος είναι ο Φρανκ ΜακΚόρτ

O δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Φρανκ ΜακΚόρτ, είναι εκτελεστικός πρόεδρος της McCourt Global, μιας οικογενειακής επιχείρησης η οποία μετρά πάνω από 120 χρόνια ιστορίας, έχοντας ανοίξει στην πρώτη της μορφή το 1893. Η McCourt Global έχει ασχληθεί με επιτυχία σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, του αθλητισμού, της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των χρηματοοικονομικών.

Είναι επίσης ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μαρσέιγ, την εξαγορά της οποίας πραγματοποίησε το 2016, αλλά και ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Project Liberty, στον οποίο έχει επενδύσεις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το Project Liberty στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ακαδημαϊκών, φορέων χάραξης πολιτικής και πολιτών που δεσμεύονται να οικοδομήσουν ένα καλύτερο διαδίκτυο «όπου τα δεδομένα είναι δικά μας για να τα διαχειριστούμε, οι πλατφόρμες είναι δικές μας για να και η εξουσία είναι δική μας για να τη διεκδικήσουμε».

Στόχος του να πάρει τα δεδομένα που ελέγχονται από τις Big Tech και τη δύναμη που τα συνοδεύει και να τα επιστρέψει πίσω στους χρήστες του διαδικτύου μέσω ενός νέου συστήματος που ονομάζεται “αποκεντρωμένο πρωτόκολλο κοινωνικής δικτύωσης”, ανέφερε σε αφιέρωμά του για τον δισεκατομμυριούχο το περιοδικό Fortune.

Το 2004 ο ΜακΚόρτ αγόρασε τους Los Angeles Dodgers για 430 εκατ. δολάρια από την News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ, την οποία πούλησε το 2012, μετά από μια έρευνα για τις οικονομικές υποθέσεις της ομάδας η οποία τον βρήκε στο στόχαστρο της Major League Baseball.

Το 2013 προχώρησε σε μια επένδυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής McCourt στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν. Προχώρησε στην επέκταση της αρχικής επένδυσης με 100 εκατ. δολάρια ώστε να προωθήσει δημόσιους ηγέτες και να βάλει τη σχολή του σε πορεία ώστε να μην απαιτεί δίδακτρα.

Το 2024, ο ΜακΚόρτ κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, Our Biggest Fight: Reclaiming Liberty, Humanity, and Dignity in the Digital Age (Η μεγαλύτερή μας μάχη: Διεκδικώντας την ελευθερία, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια στην ψηφιακή εποχή).

Πηγή: OT.grRELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments