Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήLifestyleΑυτό είναι το κοινό που έχουν τα μήλα και τα βατόμουρα και...

Αυτό είναι το κοινό που έχουν τα μήλα και τα βατόμουρα και μας βοηθούν να παραμένουμε δυνατοί


Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Marcus Instituteon Ageing στη Βοστώνη διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση της πρόσληψης φλαβονοειδών κατά 10mg ημερησίως, η πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου ευθραυστότητας μειώθηκε κατά 20%.

Η αδυναμίαείναι η μετάφραση της αγγλικής λέξης “frailty” και αναφέρεται σε ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μειωμένη δύναμη, ανθεκτικότητα και κινητικότητα. Εμφανίζεται γενικά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% έως 15% των ηλικιωμένων πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων, αναπηρίας, νοσηλείας και θανάτου.

Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην πρόσληψη πρωτεϊνών.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που παρέχουν εξαιρετικά οφέλη.

Συγκεκριμένα, το συμπέρασμα είναι ότι τρόφιμα όπως τα μήλα και τα βατόμουρα που περιέχουν φλαβονοειδή (κερκετίνη) βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη των συνδρόμων ευθραυστότητας. Η κερκετίνη είναι ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε πολλές φυτικές τροφές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες και το μπρόκολο. Ως φυσική χρωστική ουσία, είναι άφθονη σε λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι όλοι μας μπορούμε εύκολα να καταναλώνουμε 10 mg φλαβονοειδών την ημέρα. Σχολίασαν ότι αυτή είναι η ποσότητα που βρίσκεται σε ένα μήλο μεσαίου μεγέθους και ότι υπάρχει επιστημονική βάση για τη διάσημη ρήση “ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά.

Τα οφέλη των φλαβονοειδών για την υγεία

Η ομάδα των φλαβονοειδών περιλαμβάνει περισσότερες από 3.000 ενώσεις, από τις οποίες οι φαινόλες, οι ισοφλαβόνες, οι φλαβονόλες, η κερκετίνη, οι κατεχίνες, οι τανίνες, τα φαινολικά οξέα και οι ανθοκυανίνες είναι οι σημαντικότερες. Τα κύρια οφέλη των φλαβονοειδών για την υγεία είναι η αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντικαρκινική τους δράση.

Ειδικότερα, πολλά φλαβονοειδή έχουν αντισπασμωδικές, αντιαλλεργικές, διουρητικές και ανθελμινθικές επιδράσεις. Τα φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, καθώς ενεργοποιούν ένζυμα και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες βελτιώνουν επίσης την υγεία των δοντιών και μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης κοινών ασθενειών όπως η γρίπη.

Εκτός από τα τρόφιμα, τα φλαβονοειδή μπορούν επίσης να ληφθούν από τη διατροφή. Το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το πράσινο τσάι, για παράδειγμα.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments