Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΌταν ο Ντέμης συνάντησε τη Βίκυ

Όταν ο Ντέμης συνάντησε τη Βίκυ


«Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε»

Στα τέλη του 1972 κυκλοφόρησε ο «Συνοικισμός Α’», ο τέταρτος μεγάλος δίσκος του Δήμου Μούτση, με ερμηνευτές τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Αντώνη Καλογιάννη, με τα περίφημα «Καραβάκια» σε στίχους του Γιάννη Λογοθέτη, να γνωρίζουν, σχεδόν αμέσως, τεράστια επιτυχία και δεκάδες επανεκτελέσεις εντός και εκτός συνόρων.

Εκτός όμως από τα «Καραβάκια» κι άλλα τραγούδια όπως «Η κορδέλα», «Ο Στέφανος», «Ρε πατριωτάκι», «Έτσι ειν’η ζωή», «Στο παράθυρο αγναντεύοντας», μπήκαν στα χείλη του κόσμου, ενώ ο δίσκος «χρυσώθηκε» ξεπερνώντας τις 50.000 πωλήσεις.

Κάποια από αυτά είχαν ήδη ακουστεί από τον Καλογιάννη και την Πετρή Σαλπέα στο θέατρο «Καλουτά» στη θεατρική παράσταση των Παναγιώτη Παπαδούκα, Κώστα Καραγιάννη & Νίκου Μακρίδη «Πενήντα χρόνια δάκρυα – Πενήντα χρόνια γέλιο», με θέμα την ιστορία μιας οικογένειας από τη Μικρά Ασία, από το 1922 και τη μεγάλη καταστροφή, μέχρι τότε, ενώ παράλληλα ηχογραφήθηκαν για ένα δίσκο που θα κυκλοφορούσε με τον τίτλο της παράστασης, αλλά για άγνωστους λόγους δεν εκδόθηκε ποτέ. Δυο από αυτά, το «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε» και η «Κορδέλα» με τη φωνή της Πετρής Σαλπέα βρήκαν αργότερα θέση σε κάποιες συλλογές.

Τα «Καραβάκια» στην Ευρώπη

Αυτά τα δυο τραγούδια συγκίνησαν και τον Ντέμη Ρούσσο, που εκείνη την εποχή γνώριζε απανωτές επιτυχίες και πωλήσεις εκατομμυρίων δίσκων παγκοσμίως και, σύμφωνα με δημοσίευμα του τεύχους Νο 273 του περιοδικού «Επίκαιρα» (26 Οκτωβρίου 1973), μπήκε στη διαδικασία να τα ηχογραφήσει.

Ας θυμηθούμε τι έλεγε λοιπόν το άρθρο των «Επίκαιρων»:

Ντέμης και Βίκυ Μοσχολιού μαζί στο «Ολυμπιά»

Τ’ άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε καραβάκια της Βίκυ Μοσχολιού ξεκίνησαν για την Ευρώπη. Από της Πλάκας τα στενά που πρωτακούστηκαν, πήραν τον δρόμο για το «Ολυμπιά» του Παρισιού. Μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο, που αγάπησε αυτά τα τραγούδια του Δήμου Μούτση, θα τραγουδιούνται σε λίγο σε άλλη γλώσσα μπροστά σε άλλο κοινό, ίσως πιο δύσκολο.

Ο διάσημος Αλεξανδρινός μαζί με τις βαλίτσες του, που γέμισε κομμάτια ήλιου από τις καλοκαιριάτικες οκτωβριάτικες μέρες, πήρα και τρεις μεγάλους δίσκους της Βίκυ Μοσχολιού. Πέρασε κάποιο βράδυ του, ακούγοντάς την, στη μπουάτ της. Και στο τέλος του προγράμματος, ενθουσιασμένος, της κράταγε τα χέρια, μιλώντας της για την φωνή και την ερμηνεία της.

-Εσύ, κορίτσι μου, δεν πρέπει να μείνεις στην Ελλάδα. Έχεις τέτοιο ήχο που θα καθηλώσεις και το δυσκολότερο κοινό.

-Πιστεύω, μας είπε, ότι οι καλύτερες φωνές που έχω ακούσει στην Ελλάδα είναι η δική της και του Χατζή. Κι έχει και κάτι ακόμα. Δεν είναι πάντα η ίδια κι ούτε χρησιμοποιεί θεαματικές κινήσεις για να εντυπωσιάσει.

-Θα τραγουδήσετε πολλά τραγούδια της στο εξωτερικό;

-Αυτή τη στιγμή είμαι σίγουρος για τα «Καραβάκια» και την «Κορδέλα» του Μούτση. Συνεννοήθηκα και με την εταιρεία. Άλλωστε πήρα μαζί μου και τρεις μεγάλους της δίσκους. Αυτά τα δυο τραγούδια θα τα γράψω γρήγορα, αλλά με άλλη ενορχήστρωση.

-Της κάνατε πρόταση για συνεργασία στο εξωτερικό;

-Ναι, θέλω να τραγουδήσει αρχικά σε ένα τηλεοπτικό σώου που ετοιμάζω με τις μεγαλύτερες φωνές από κάθε χώρα. Θα πάρω τη Ντάστυ Σπρίγκφιλντ από την Αγγλία, τη Μίνα από την Ιταλία, τον Τζωρτζ Μπεν από τη Βραζιλία και τη Βίκυ Μοσχολιού από την Ελλάδα. Κι αν τα καταφέρω, που το ελπίζω, θα κάνει το πρώτο μέρος στο σώου μου στο «Ολυμπιά», θα τραγουδήσει εκείνη ελληνικά, εγώ θα πω τα ίδια τραγούδια αγγλικά και στο τέλος θα λέμε ένα στίχο εκείνη και ένα εγώ. Είπα της Βίκυ να έρθει στο Παρίσι, στις 3 Δεκεμβρίου, να παρακολουθήσει το σώου μου και να γνωρίσει το κοινό του «Ολυμπιά». Μη νομίζετε πως με παρακολουθούν αποκλειστικά γιεγιέδες. Κοινό μου είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας και αποτελούν δύσκολο κοινό.

-Εσάς πότε θα σας ακούσουμε και πάλι στην Ελλάδα;

-Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα κάνω πρόγραμμα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (αν του δώσουν άδεια φυσικά μετά τον σάλο των καλλιστείων).

Φωτεινή Ανδρέου

02.MOSHOLIOU-DEMIS.jpg

Το «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε», με νέα ενορχήστρωση, αγγλόφωνη μετάφραση του Λουκά Σιδερά και τίτλο πλέον «White sails» ηχογραφήθηκε από τον Ντέμη Ρούσσο και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο του «My only fascination», που κυκλοφόρησε το 1974, ενώ παράλληλα βρήκε θέση και στις συναυλίες του Ντέμη Ρούσσου. Όσο για την «Κορδέλα», που αναφέρεται στο δημοσίευμα, δυστυχώς, όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα κάποια ηχογραφημένη εκτέλεση με τον Ντέμη Ρούσσο…

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments