Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyleΜε αυτά τα 3 tips θα περιορίσεις τις αρνητικές σκέψεις

Με αυτά τα 3 tips θα περιορίσεις τις αρνητικές σκέψεις


Το μυαλό σου αναπαραγάγει μονίμως καταστροφικά σενάρια ή στιγμές μέσα στη ζωή σου που αισθάνθηκες άγχος, φόβο ή ντροπή; Εάν απάντησες «ναι», τότε συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο.

Είναι μέρος της φύσης μας να εστιάζουμε υπερβολικά στα πάντα, να σκεφτόμαστε κάθε λεπτομέρεια ή ακόμα και το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, όταν η καταστροφολογία ξεφεύγει από τα επιθυμητά όρια, τότε η συναισθηματική εξάντληση είναι αναπόφευκτη.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν απλοί τρόποι για να ανακτήσεις τον «έλεγχο» και να περιορίσεις τις υπερβολικά αρνητικές σκέψεις. Ακολουθούν 3 tips που σε βοηθήσουν.

Ανακατεύθυνε την προσοχή σου

Η προσοχή, αρά και οι σκέψεις σου, προσανατολίζονται μονάχα από εσένα. Η εμπειρία σου στη ζωή σχηματίζεται από το πού επιλέγεις να δίνεις προσοχή καθημερινά. Εάν δίνεις έμφαση στα θετικά, τότε η καθημερινότητά σου θα είναι γεμάτη αισιοδοξία. Εάν δίνεις έμφαση μόνο στα αρνητικά, τότε η εμπειρία σου θα είναι το απόλυτο «χάος» – ή τουλάχιστον αυτό θα πιστεύεις. Η σκόπιμη διαχείριση της προσοχής, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη διακοπή της αρνητικής σκέψης. Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να είναι κολλημένος σε εμμονικές σκέψεις, χρειάζεται να ανακατευθύνεις αποφασιστικά την προσοχή σου, μακριά από αυτή.

Αποστασιοποιήσου συναισθηματικά

Είναι δύσκολο να ξεφύγεις από τη συναισθηματική φόρτιση της εμμονικής επανάληψης μιας αρνητικής σκέψης. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να αποστασιοποιηθείς από την κατάσταση, και να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση ενός εξωτερικού παρατηρητή – σε τρίτο πρόσωπο, δηλαδή. Όταν απομακρύνεις τον εαυτό σου από μια αρνητική σκέψη, ουσιαστικά μειώνεται και η συναισθηματική σου αντίδραση, κάτι που σου δίνει τη δυνατότητα να δεις διαφορετικά την κατάσταση και να πεις «αντίο» στην καταστροφολογία.

Άλλαξε το «σενάριο» στη ζωή σου

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εάν θεωρείς τον εαυτό σου κατώτερο από τους άλλους ή ότι αξίζεις «λιγότερα» από τους άλλους, τότε καλλιεργείς στο μυαλό σου την αφήγηση που δημιουργεί γόνιμο έδαφος για να ριζώσει η αυτοαμφισβήτηση μέσα σου. Χρειάζεται να αλλάξεις το «σενάριο» που έχεις γράψει για τον εαυτό σου και να ερμηνεύσεις από την αρχή κάθε κατάσταση. Αυτό θα μπορούσες να το εφαρμόσεις καθημερινά, ακόμα και στα πιο «μικρά» πράγματα.

 

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments