Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΣαν σήμερα - 10 Απριλίου

Σαν σήμερα – 10 Απριλίου1516…. Στην Ιταλία, δημιουργείται το πρώτο γκέτο για Εβραίους, οι οποίοι μπορούν να ζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή στη Βενετία.

1821…. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ απαγχονίζεται από τους Τούρκους στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

1826…. Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι.

1835…. Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.

1912…. Ο “Τιτανικός” σαλπάρει για το παρθενικό αλλά και ύστατο ταξίδι του.

1941…. Οι δυνάμεις του Άξονα δημιουργούν το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας υπό την διοίκηση του Άντε Πάβελιτς, αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης Ουστάτσι.

1968…. Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

1970…. Ο Πωλ Μακ Κάρτνεϋ ανακοινώνει τη διάλυση των Beatles.

1995…. Αρχίζει η πειραματική εφαρμογή των μέτρων για τον αποκλεισμό όλων των αυτοκινήτων και των δικύκλων από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

Σαν σήμερα το 1847 γεννήθηκε ο Τζόζεφ Πούλιτζερ, ουγγροαμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης που με τη διαθήκη του θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία και το 1932 ο αιγύπτιος ηθοποιός, Ομάρ Σαρίφ. Την ίδια μέρα το 1919 δολοφονήθηκε ο μεξικανός επαναστάτης, Εμιλιάνο Ζαπάτα και το 1954 πέθανε ο γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου, Ογκίστ Λιμιέρ.

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments