Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyleΓιατί αρέσει στις γάτες ο ήλιος;

Γιατί αρέσει στις γάτες ο ήλιος;


Οι γάτες λατρεύουν να κάθονται κάτω από τον ήλιο για ατέλειωτες ώρες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Ο ήλιος βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους

Οι γάτες έχουν μέση θερμοκρασία σώματος περίπου 39 βαθμοί Κελσίου, οπότε ο ήλιος παίζει μεγάλο ρόλο στο να τις βοηθήσει να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους. Το σπίτι μπορεί να είναι αρκετά ψυχρό για ένα ζώο με αυτή την υψηλή θερμοκρασία, οπότε είναι λογικό η γάτα σας να αναζητά τον ήλιο. Τη βοηθά να ζεστάνει το σώμα της και να φέρει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κοντά σε αυτή του σώματός της.

Διατηρούν το σώμα τους ζεστό

Οι γάτες λατρεύουν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν το κάνουν αυτό, η θερμοκρασία του σώματός τους γίνεται χαμηλότερη. Αυτό συνήθως κάνει τη γάτα σας να κρυώνει κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης και αυτό δεν τους αρέσει. Ως εκ τούτου, θα βγουν στον ήλιο για να βοηθήσουν να διατηρήσουν το σώμα τους ζεστό, ενώ παίρνουν έναν υπνάκο.

Όταν η γάτα σας βρίσκεται σε φάση ανάπαυσης, εξοικονομεί επίσης ενέργεια, μειώνοντας το μεταβολισμό της. Ενώ συμβαίνει αυτό, οι βασικές λειτουργίες του σώματος ατονούν, γεγονός που τις βοηθά να εξοικονομήσουν ενέργεια. Η αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας τους επιτρέπει να είναι στα καλύτερά τους όταν βρίσκονται σε εγρήγορση και τους κάνει πιο προσεκτικούς, ειδικά τη νύχτα.

Για την παραγωγή βιταμίνης D

Όπως ο άνθρωπος βγαίνει στον ήλιο για να παράγει βιταμίνη D, έτσι και η γάτα σας χρειάζεται να κάνει το ίδιο. Ενώ ο ήλιος επιτρέπει στο δέρμα τους να παράγει ένα έλαιο απαραίτητο για το σώμα τους, οι γάτες έχουν ένα πιο πολύπλοκο σύστημα. Δεδομένου ότι αυτοκαθαρίζονται, το δέρμα παράγει το έλαιο που προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της περιποίησης.

Λόγω της διατροφής τους

Οι γάτες συνήθως τρώνε πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή που δεν οδηγεί άμεσα στην παραγωγή θερμότητας για να διατηρήσουν το σώμα τους ζεστό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν ώστε να παραχθεί αρκετή ενέργεια για το σώμα. Εν τω μεταξύ, η γάτα σας θα προσπαθήσει να πάρει τη θερμότητα που χρειάζεται από άλλες πηγές, όπως ο ήλιος, για να διατηρηθεί ζεστή.

Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο

Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να κάνουν ηλιοθεραπεία για πολλές ώρες για να ανακουφίσουν τις πονεμένες αρθρώσεις και το σώμα τους. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε γάτες που έχουν αρθρίτιδα, αφού ο ήλιος προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τους πόνους τους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και άλλων τραυματισμών σκοτώνοντας τα βακτήρια σε αυτά τα σημεία, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Κίνδυνοι από την ηλιοθεραπεία

Παρόλο που υπάρχουν πολλά οφέλη από την ηλιοθεραπεία της γάτας σας, μπορεί και αυτή να πάθει ηλιακά εγκαύματα και θερμοπληξία από την πολύωρη παραμονή στον ήλιο. Μπορείτε να καταλάβετε ότι η γάτα σας έχει ηλιακά εγκαύματα όταν ερεθίζεται όταν την αγγίζετε μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο. Επίσης, ελέγξτε το δέρμα τους για κόκκινα σημεία που είναι επώδυνα στο άγγιγμα.

 

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments