Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤεχνητή νοημοσύνη: Οι επιχειρήσεις προβλέπουν μείωση προσωπικού την επόμενη 5ετία

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επιχειρήσεις προβλέπουν μείωση προσωπικού την επόμενη 5ετία


Εντός της επόμενης πενταετίας η υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε μείωση των εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις, δείχνει έρευνα της εταιρείας εύρεσης προσωπικού Adecco, η οποία ενισχύει τις ανησυχίες για αναστάτωση της αγοράς εργασίας.

Από τα στελέχη 2.000 μεγάλων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη διεθνή έρευνα, το 41% προβλέπει μείωση του προσωπικού λόγω της ΑΙ, ανέφερε η Adecco σύμφωνα με το Reuters.

«Σχεδόν όλα τα επαγγέλματα θα επηρεαστούν από την ΑΙ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»

Η έρευνα έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η λεγόμενη παραγωγική ΑΙ, συστήματα που παράγου κείμενα, εικόνες και βίντεο σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη, θα καταργήσει μεν ορισμένες επαναλαμβανόμενες, ανιαρές εργασίες, παράλληλα όμως μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση κάποιων επαγγελμάτων.

Η έρευνα της Adecco, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα για το θέμα της ΑΙ, έρχεται να προστεθεί σε έκθεση που παρουσίασε το 2023 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με την οποία το 25% των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο προβλέπουν ότι η τεχνολογία θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ το 50% εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές.

Όμως, παρόλο που τα περισσότερα στελέχη που απάντησαν στην Adecco αναγνωρίζουν ότι η ΑΙ αλλάζει την αγορά εργασίας, η μεγάλη πλειονότητα δηλώνει ότι η τεχνολογία δεν υιοθετείται με ταχείς ρυθμούς.

«Σχεδόν όλα τα επαγγέλματα θα επηρεαστούν από την ΑΙ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Adecco Ντένις Μάτσουελ. «Η ΑΙ μπορεί να είναι δολοφόνος επαγγελμάτων αλλά και δημιουργός θέσεων εργασίας».

«Πριν από δέκα χρόνια», εξήγησε, «υπήρχε ο φόβος ότι πολλές δουλειές θα χάνονταν από τις ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ στην πραγματικότητα πολλές νέες δουλειές δημιουργήθηκαν στον ψηφιακό κόσμο».

Όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν εκπαιδεύοντας το υφιστάμενο προσωπικό τους στη νέα τεχνολογία.

Η έρευνα της Adecco συμπεριέλαβε επιχειρήσεις σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδά, Αυστραλία και Σιγκαπούρη, και κάλυψε τους κλάδους της άμυνας, της φαρμακοβιομηχανίας, της υγείας, της βιομηχανίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Η ελβετική εταιρεία ήδη χρησιμοποιεί την ΑΙ, για παράδειγμα στη δημιουργία βιογραφικών σημειωμάτων για τους πελάτες της.RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments