Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΙσραήλ: Το GPS εκτός λειτουργίας για τον φόβο ιρανικής επίθεσης

Ισραήλ: Το GPS εκτός λειτουργίας για τον φόβο ιρανικής επίθεσης


Αντιμέτωπο με ενδεχόμενη ιρανική επίθεση με πυραύλους και drone που βασίζονται στο GPS, το Ισραήλ μπλόκαρε το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης σε μεγάλο μέρος του εδάφους του.

Το Ιράν προειδοποίησε με αντίποινα για πυραυλική επίθεση που σκότωσε 13 άτομα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, πίσω από την οποία πιστεύεται πως κρύβεται το Ισραήλ.

Μια τέτοια επίθεση αναμένεται ακόμα και την Παρασκευή, τελευταία Παρασκευή του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανίου, κατά την οποία συχνά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.

Από την Πέμπτη, ισραηλινοί πολίτες αναφέρουν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το GPS σε μεγάλες πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται μακριά από την εμπόλεμη ζώνη κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος με την παλαιστινιακή Χαμάς.

Δημοσιογράφος του BBC στην Ιερουσαλήμ ανέφερε ότι το κινητό της την εμφανίζει να βρίσκεται στο Κάιρο, ενώ η υπηρεσία GPSJAM που παρακολουθεί τη λειτουργία του GPS σε όλο τον κόσμο καταγράφει παρεμβολές σε μεγάλο τμήμα του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι ο στρατός μπλοκάρει το σύστημα.

Οδηγός ταξί που χρησιμοποιεί την εφαρμογή Waze βλέπει το στίγμα του στη Βηρυτό ενώ βρίσκεται στο Τελ Αβίβ (Reuters)

Το GPS ανήκει στον αμερικανικό στρατό και δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί. Σε τοπικό επίπεδο όμως μπορεί να μπλοκαριστεί, κάτι που συχνά ονομάζεται «spoofing» με την εκπομπή ραδιοσημάτων που μιμούνται τα σήματα των δορυφόρων.

Ο δέκτης δείχνει έτσι εσφαλμένο γεωγραφικό στίγμα, κάτι που θα εμπόδιζε τυχόν εχθρικούς πυραύλους ή drone να χτυπήσουν στο σωστό σημείο.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα The Times of Israel, οι πολίτες καλούνται να καταχωρούν χειροκίνητα τη θέση τους στην εφαρμογή που αποστέλλει προειδοποιήσεις για εισερχόμενους πυραύλους.

Εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες βρίσκεται εξάλλου το GPS στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι συγκρούσεις με την οργάνωση Χεζμπολάχ συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά εδώ και έξι μήνες.

Το Ισραήλ έχει παραδεχτεί ότι χτυπά ιρανικούς στόχους στη Συρία, δεν έχει όμως επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό την Δευτέρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν μεταξύ άλλων επτά διπλωμάτες και ένας σττρατηγός.

Για τον φόβο αντιποίνων, το Ισραήλ κάλεσε εφέδρους για ενίσχυση των μονάδων αεράμυνας και την Παρασκευή σταμάτησε να δίνει άδειες σε στρατιώτες που υπηρετούν σε ενεργές μονάδες.RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments