Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑZircon: Η Ρωσία χτυπά την Ουκρανία με ανίκητους πυραύλους «hypersonic»

Zircon: Η Ρωσία χτυπά την Ουκρανία με ανίκητους πυραύλους «hypersonic»


Από τις αρχές του έτους η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει πέντε πυραύλους Zircon σε επιθέσεις κατά του Κιέβου, ανακοίνωσε την Δευτέρα η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσα, αναφερόμενη σε ένα όπλο «hypersonic» που σύμφωνα με τη Μόσχα μπορεί να διαπερνά κάθε αντιπυραυλική ασπίδα.

Ο όρος hypersonic αναφέρεται σε αεροσκάφη και πυραύλους που κινούνται με ταχύτητα τουλάχιστον πενταπλάσια από την ταχύτητα του ήχου (6.200 χλμ/ώρα) και θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν, δεδομένου ότι -σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους- δεν έχουν προκαθορισμένη πορεία και μπορούν να πραγματοποιούν απότομους ελιγμούς.

Ο Zircon («ζιρκόνιο»), με βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα 8.643 χλμ/ώρα (Mach 9), όχι μόνο μειώνει το χρονικό περιθώριο αντίδρασης του εχθρούς αλλά επιπλέον μπορεί χάρη στην ταχύτητά του να χτυπά υπόγειες και ενισχυμένες εγκαταστάσεις.

Εικόνα είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα το Κίεβο φέρεται να δείχνει θραύσματα πυραύλου Zircon

Η πρώτη δοκιμή του Zircon πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χαιρετίζει τότε ένα «μεγάλο γεγονός για όλη τη χώρα».

Ο πύραυλος μεταφέρει συμβατική γόμωση και είχε αρχικά σχεδιαστεί να εκτοξεύεται από πλοία, αργότερα όμως αναπτύχθηκε νέα βερσιόν για εκτόξευση από την ξηρά.

Όπως ανακοίνωσε μέσω της εφαρμογής Telegram η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου, πέντε πύραυλοι Zircon εκτοξεύτηκαν στις περισσότερες από 180 ρωσικές επιθέσεις κατά της πόλης τους τρεις πρώτους μήνες του 2024.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε κατά την ετήσια ομιλία του στις 29 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους Zircon στην Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους στόχοι επλήγησαν.

Η διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε επίσης ότι, από την αρχή του 2024, η πόλη επλήγη και από έξι άλλους τύπους πυραύλων, ανάμεσά τους ο Kh-101, ένας πύραυλος κρουζ αέρος-εδάφους.

Η Ρωσία φέρεται επίσης να χρησιμοποίησε 11 πυραύλους Kinzhal, ένα άλλο jypersonic όπλο, το οποίο εκτοξεύεται από αεροπλάνα.RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments