Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜουσικά Νέα"Βιώματα ιστορίας…": Αφιέρωμα στον Διονύσιο Λαυράγκα στο Ωδείο Αθηνών

“Βιώματα ιστορίας…”: Αφιέρωμα στον Διονύσιο Λαυράγκα στο Ωδείο Αθηνών


Σε μια από τις ιδρυτικές μορφές της νεότερης Ελληνικής μουσικής στρέφεται το ενδιαφέρον και η δραστηριότητα της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών τον Απρίλιο. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη σειρά συναυλιών «Συμφωνικές βραδιές», στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών, η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει σπανιότατα έργα του Διονυσίου Λαυράγκα.

Ο Κεφαλλονίτης Διονύσιος Λαυράγκας είναι μια κορυφαία μορφή της Ελληνικής μουσικής ιστορίας τόσο για την αξία του έργου του όσο και για την τεράστια καλλιτεχνική του προσφορά στον Τόπο. Θεωρείται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής μουσικής στις αρχές του 20ού αιώνα και ταυτόχρονα είναι και ο ιδρυτής του Ελληνικού Μελοδράματος, του ουσιαστικού προγόνου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η πρόσφατη κατάθεση του πολύτιμου μουσικού αρχείου του στο Ωδείο Αθηνών έφερε πολλά άγνωστα μέχρι τώρα μουσικά του δημιουργήματα στο φως και τα κατέστησε προσβάσιμα στη μουσικολογική έρευνα και στην καλλιτεχνική πράξη.

Η Φιλαρμόνια, πιστή στους στόχους της για ανάδειξη του έργου των Ελλήνων δημιουργών, θα ερμηνεύσει στις 6 Απριλίου τρία σπανιότατα έργα του σπουδαίου συνθέτη για συμφωνική ορχήστρα, που έχουν σχεδόν έναν αιώνα να ακουστούν.

Πρόκειται για τα έργα:

 • Jota Navarra
 • Ανατολική εισαγωγή
 • Δεύτερη Ελληνική Σουίτα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ακόμη σπάνιο «διαμάντι» της νεότερης μουσικής φιλολογίας, το Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα του εμβληματικού συνθέτη του Γαλλικού Νεοκλασικισμού, Francis Poulenc, έργο του 1932. Με την επιλογή του έργου αυτού, η Φιλαρμόνια συνεχίζει την συστηματική προσέγγισή της στη γαλλική μουσική αισθητική του ύστερου 19ου και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, φέρνοντας σε επαφή το Ελληνικό κοινό με έργα που σπάνια συναντάμε στις αίθουσες συναυλιών. Σολίστ στα δύο πιάνα είναι ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η Zafira Antzus-Ramos.

Τέλος, στην ίδια συναυλία θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Γιώργου Κοντογεώργου, Γλαυκώπις Αθηνά. Πρόκειται για ένα συμφωνικό έργο εμπνευσμένο και αφιερωμένο στη μνήμη της κορυφαίας Φιλελληνικής μορφής της Επανάστασης του 1821: Του Λόρδου Βύρωνα, που πολέμησε για την Ελλάδα και θυσιάστηκε ακριβώς πριν 200 χρόνια, το 1824.

Την επιλογή του προγράμματος και τη μουσική διεύθυνση έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας, πολύπειρος αρχιμουσικός, Βύρων Φιδετζής.

Πρόγραμμα:

 • Διονύσιος Λαυράγκας, Ανατολική Εισαγωγή
 • Διονύσιος Λαυράγκας, Jota Navarra
 • Francis Poulenc, Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα, FP61
 • Γιώργος Κοντογεώργος, Γλαυκώπις Αθηνά
 • Διονύσιος Λαυράγκας, Δεύτερη Ελληνική Σουίτα

Συντελεστές:

 • Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
 • Σολίστ: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Zafira Antzus-Ramos
 • Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Photo credit: Spiros Katopodis

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments