Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑOpenAI και Microsoft ετοιμάζουν υπερυπολογιστή ΑΙ των 100 δισ. δολαρίων

OpenAI και Microsoft ετοιμάζουν υπερυπολογιστή ΑΙ των 100 δισ. δολαρίων


Η Microsoft και η OpenAI σχεδιάζουν ένα γιγάντιο κέντρο δεδομένων που θα κοστίσει έως και 100 δισ. δολάρια και θα περιλαμβάνει τον υπερυπολογιστή «Stargate» για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αποκαλύπτει το The Information.

Η Microsoft έχει ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια στην OpenAI μετά την εκρηκτική επιτυχία του ChatGPT, του πρώτου μιας σειράς εργαλείων «παραγωγικής» ΑΙ που μπορούν να απαντούν ερωτήματα και να δημιουργούν κάθε είδους συνθετικό περιεχόμενο με βάση τις οδηγίες του χρήστη, από δοκίμια μέχρι βίντεο.

Η κούρσα των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί ζήτηση για νέα κέντρα δεδομένων που ειδικεύονται στις απαιτητικές εφαρμογές ΑΙ, στις οποίες χρησιμοποιούνται εξειδικευμένοι επεξεργαστές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται στελέχη που συμμετείχαν σε ιδιωτικές συνομιλίες για το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων σε απευθείας επαφές με το αφεντικό της OpenAI Σαμ Άλτμαν, το σχεδιαζόμενο data centers θα ολοκληρωθεί το 2028 και θα είναι είναι γύρω στις 100 φορές ακριβότερο από τα σημερινά.

Το κέντρο δεδομένων, του οποίου το κόστος πιθανότατα θα αναλάβει η Microsoft, θα φιλοξενεί τον Stargate, τον πέμπτο και μεγαλύτερο μιας σειράς υπερυπολογιστών που σχεδιάζουν οι δύο εταιρείες για την επόμενη εξαετία.

Η άκρως επιτυχημένη συνεργασία Microsoft-OpenAI βρίσκεται σήμερα στα μέσα της τρίτης από τις πέντε φάσεις και ήδη αναπτύσσουν έναν μικρότερο υπερυπολογιστή για την τέταρτη φάση που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2026, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μεγάλο μέρος του κόστους αφορά τους επεξεργαστές ΑΙ. Πέρυσι τον Νοέμβριο η Microsoft παρουσίασε δύο τσιπ δικού της σχεδιασμού για τα κέντρα δεδομένα της, όμως το νέο πρόγραμμα θα χρησιμοποιεί επεξεργαστές και άλλων κατασκευαστές.

Ενδεικτικά, το καινούριο τσιπ της Nvidia, ηγέτιδας του χώρου, αναμένεται ότι κοστίζει 30 με 40 χιλιάδες δολάρια το ένα.

Σύμφωνα με το The Information, το γιγάντιο data center των Microsoft-OpenAI θα χρειαστεί εκατομμύρια επεξεργαστές.

Μέχρι στιγμής η OpenAI δεν έχει σχολιάσει το ρεπορτάζ, ενώ εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε στο Reuters πως η εταιρεία  «πάντα σχεδιάζει την επόμενη γενιά καινοτομιών» για τις υποδομές της.RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments