Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΟ Ηλίας Λιούγκος στο Όγδοο!

Ο Ηλίας Λιούγκος στο Όγδοο!1.Ηλία μου, μίλησε μου για την νέα σου δισκογραφική απόπειρα.

Πρόκειται για μια σειρά από 10 τραγούδια, ή μάλλον 9 είναι στιχουργικά, αλλά επειδή το ένα το μελοποίησα δύο φορές, έγιναν 10 και το βάλαμε με τους δύο τρόπους στο cd. Τα λόγια είναι του Πάνου Δημητρόπουλου και είναι αυτά που με απελευθέρωσαν και με οδήγησαν σε δρόμους της λαϊκής και δημοτικής μας παράδοσης και με απομάκρυναν απ’ τον λεγόμενο έντεχνο τρόπο που συνήθιζα ως τώρα. Δρόμοι και ρυθμοί γνώριμοι, σχεδόν κορεσμένοι, αφέθηκα χωρίς καμμιά διάθεση πρωτοτυπίας και προσπάθησα τα τραγούδια αυτά να έχουν ευρηματική απλότητα και να διατηρήσουν ένα οικείο άκουσμα. Με μια προσωπική προσέγγιση στο εγχείρημα και σε συνδυασμό με τη φωνή μου που είναι και δεν είναι λαϊκή, είχα ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα, και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

2.Θα έλεγες ότι είναι λαϊκά αυτά τα τραγούδια;

Θα έλεγα ότι τα περισσότερα είναι ιδιαίτερα λαϊκά. Αλλά τι σημασία έχει; ποτέ δεν με απασχόλησαν τα είδη. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η καλή μουσική και να μπορώ να τη διακρίνω απ’ όπου κι αν προέρχεται. Για μένα τα είδη είναι μόνο δύο, η καλή και η κακή μουσική.

3.Τι σε ώθησε να ερμηνεύσεις αυτή τη φορά όλα τα τραγούδια μόνος σου;

Δεν ξέρω…..η αλήθεια είναι ότι σε όλους τους προηγούμενους δίσκους μου, είχα συμμετοχές από πολλούς αξιόλογους τραγουδιστές: Νταντωνάκη, Πασπαλά,Τσαϊρέλη, Αλκίνοο, Μελίνα Κανά, Γισδάκη, Μητροπάνο, Θαλασσινό, Μανώλη Μητσιά, Μπάμπη Τσέρτο και πολλούς άλλους. Δεν ξέρω γιατί το έκανα, ίσως επειδή τους θαύμαζα και ήθελα να τους συναντήσω, ή ίσως δεν ήθελα να σηκώνω το βάρος ενός ολόκληρου δίσκου μόνος μου. Εδώ, στο “Είμαι δέντρο βορινό”, παρόλο που αρχικά η ιδέα με τον Πάνο ήταν να φτιάξουμε τραγούδια για μία τραγουδίστρια, καθώς τα ηχογραφούσα για τα demo αναπτύσονταν μια προσωπική σχέση και δεν μπορούσα να τα αποχωριστώ. Ο Πάνος μου είπε εκ των υστέρων, πως όταν έγραψε τους στίχους είχε στο νου του εμένα .

 4.Τι όργανα επέλεξες για να αποδόσεις αυτό το ύφος;  

Κυριαρχεί το μπουζούκι. Για πρώτη φορά χρησιμοποιώ σχεδόν σε όλο τον κύκλο αυτό το όργανο δινοντας του πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν σου κρύβω πως λόγω της αλόγιστης χρήσης του στη χώρα μας, είχα κάποιες επιφυλάξεις και το απέφευγα. Νόμιζα πως η χροιά του θα ευτελίσει το τραγούδι μου και θα το κάνει να μοιάζει σαν κάποιο της σειράς, αλλά είχα κάνει λάθος. Χάρις τον Δημήτρη το Λάππα που έπαιξε σχεδόν όλα τα όργανα στο δίσκο και κάναμε μαζί τις ενορχηστρώσεις στο στούντιο του, είχα συνέχεια αυτό το όργανο στα αυτιά μου και Δημήτρης με τον τρόπο του μου μετέδωσε το μεγαλείο του. Εκεί ανακάλυψα τις δυνατότητές και το το βάθος του. Το μπουζούκι είναι ένα φανταστικό όργανο, που εκτός το ότι κουβαλάει την ιστορία της Ελλάδας μας, έχει τη δυνατότητα να αποδώσει οποιοδήποτε άλλο είδος και κακώς είναι συνδεδεμένο μόνο με το λαϊκό τραγούδι. Είναι και αυτό όπως όλα τα όργανα που εξαρτώνται από το τι και ποιος θα τα παίξει.

5.Υπάρχει ακροατήριο που να αγκαλιάζει το πολιτικό τραγούδι στις μέρες μας; 

Πιστεύω πως ναι. Όσο υπάρχουν συστήματα και κυβερνήσεις που αδικούν και καταπιέζουν τους πολίτες, όσο υπάρχει η απληστία και η συσσώρευση του πλούτου από τους λίγους σε βάρος των φτωχών που λιμοκτονούν σε όλο τον πλανήτη οι άνθρωποι θα χρειάζονται το πολιτικό τραγούδι για να τους αφυπνίσει και να τους ξεσηκώσει για να αντιδράσουν.Όμως,ας είμαστε επιφυλακτικοί με πολιτικό τραγούδι διότι συνήθως δεν είναι το διαχρονικό. Εξυπηρετεί και καθρεφτίζει μία συγκεκριμένη εποχή και όταν αυτή περάσει το τραγούδι θα έχει ληγμένο. Όταν δηλαδή ένα τραγούδι λέει κάτω η χούντα χωρίς να καταφέρει να υπερβει το σύνθημα και να γινει ποιητικό, τοτε είναι λογικό πως όταν παρέλθει η περίοδος της χούντας το τραγούδι θα είναι άχρηστο.

6.Τι κάνει έναν ερμηνευτή σπουδαίο; Εκτός από το ρεπερτόριο του;

Η ποιότητα του σαν άνθρωπος, οι επιλογές του και η αλήθεια του. Ωφέλιμο είναι βέβαια να έχει κανείς ωραία φωνή και η τεχνική είναι ωφέλιμη και πολλές φορές αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Η ερμηνεία στο τραγούδι πηγάζει από πολύ βαθιά, συνδέεται με τον ψυχισμό μας την αντίληψή μας και προδίδει την αλήθεια μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σύνθεση και με την τέχνη θα έλεγα γενικότερα. Δεν υπάρχει τρόπος να κρυφτούμε. Το χειρότερο που έχω δει, είναι οι λεγόμενοι καλύφωνοι οι οποίοι διακατέχονται από έναν ναρκισσισμό και αντί να υπηρετήσουν το τραγούδι υπηρετούν τη φωνή τους.

7.Υπάρχουν στις μέρες μας ερμηνευτές που τραγουδούν τις λέξεις του κάθε στίχου δίνοντας σε όλο το κείμενο αξία;

Υπάρχουν αρκετοί, τραγούδια δεν υπάρχουν. Μακάρι να είχαμε τόσα καλά τραγούδια να τους τροφοδοτήσουμε. Συνέχεια ακούμε ωραίες φωνές που αναγκάζονται να τραγουδήσουν μέτρια τραγούδια.

8.Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να τραγουδήσεις και δεν το έχεις κάνει;

Υπάρχουν εκεί έξω εξαιρετικά τραγούδια, αλλά αυτό που νιώθω όταν ακούσω κάποιο που μου αρέσει, δεν είναι να το τραγουδήσω, αλλά να καθίσω στο πιάνο και να γράψω ένα άλλο δικό μου. Υπάρχει μία σύγχυση με μένα. Επειδή ο κόσμος με γνώρισε κυρίως σαν τραγουδιστή από το Χατζιδάκι συνεχίζει να πιστεύει το ίδιο για μένα, αλλά αυτό έχει αλλάξει. Από την ώρα που έφυγε ο Χατζιδάκις εγώ αποφάσισα να συγκεντρωθώ στις δικές μου ανησυχίες και αναζητήσεις και να τραγουδάω τα δικά μου τραγούδια. Μου ταιριάζει περισσότερο αυτό. Αν κάποιες φορές τραγουδάω κατ εξαίρεση (όπως τελευταία με τον δυστυχώς εκλιπόντα Νότη Μαυρουδή), το κάνω τιμητικά. Ακόμα και όταν τραγουδούσα με το Χατζιδάκι το έκανα σχεδόν αποκλειστικά. Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να κάνω καριέρα τραγουδιστή με την τρέχουσα έννοια, αν αυτό με ενδιέφερε θα το είχα κάνει, είχα πολλές προτάσεις και τις αρνήθηκα. Αυτό που μου αρέσει είναι να γράφω και να τραγουδάω τα δικά μου τραγούδια.

9.Αν ζούσε ο Μάνος Χατζιδάκις τι μουσική πιστεύεις ότι θα έφτιαχνε σήμερα;

Ο Μάνος ήταν μόνιμα εμπνευσμένος. Δεν υπήρξε ποτέ μέτριος και δεν ξέρω κανένα τραγούδι του που να ήταν αδιάφορο. Άρα η απάντηση είναι πως η μουσική που θα έγραφε σήμερα, θα είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγαλοφυούς μουσικού, όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει όσο ζούσε.Όμως το ερώτημα είναι άλλο. Εμείς χρειαζόμαστε σήμερα μια τέτοια μουσική; Κι αν δεν την χρειαζόμαστε τι έχουμε βάλει στη θέση της;

10.Πως βλέπεις το μουσικό μας αύριο; Υπάρχει κάποια ελπίδα να επιστρέψουμε στο καλό ελληνικό τραγούδι, αυτό το τραγούδι που μας έκανε να αγαπήσουμε την μουσική και τους μουσικούς;

Μόνο αν αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στο καινούργιο. Η εποχή μας δυστυχώς δεν αγαπάει και δεν ευνοεί το καινούριο τραγούδι πια. Το περιφρονεί και μας αναγκάζει να σταματήσουμε. Ακούω πως υπάρχουν κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που έχουν αλλεργία στα καινούργια τραγούδια. Παλιά δεν ήταν έτσι, ο κόσμος διψούσε για το καινούριο το αναζητούσε και το υποδέχονταν με ευλάβεια και σεβασμό. Ο Σαββόπουλος θυμάμαι εμφανιζόταν μόνο όταν είχε να παρουσιάσει κάτι καινούργιο και γινόταν το αδιαχώρητο φυσικά γιατί ο κόσμος το περίμενε. Παλιά όταν κυκλοφορούσε ένας δίσκος και γινόταν η παρουσίαση ήταν γεγονός και όλοι οι αξιόλογοι δημοσιογράφοι ήταν εκεί, για να πάρουν μέρος και για να το στηρίξουν. Τώρα; δεν πηγαίνει κανένας. Αν δεν αποκατασταθεί λοιπόν αυτή η ιερή σχέση με το καινούργιο, δεν θα υπάρξει συνέχεια. θα μείνουμε δηλαδή μόνο με τα παλιά τραγούδια. Μας αρκούν;

11.Ο νέος δίσκος θα ακολουθηθεί από κάποια σειρά εμφανίσεων;

Δεν ξέρω θα εξαρτηθεί από πολλά και κυρίως από το τι αίσθηση θα κάνει μόλις κυκλοφορήσει. Είμαι πάντως αισιόδοξος και νομίζω πως αυτά τα τραγούδια, αν φτάσουν στα αυτιά του κόσμου θα έχουν θα έχουν καλή υποδοχή.

12.Ηλία, με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς τόσο δισκογραφικά, όσο και επί σκηνής;

Με πολλούς αλλά δεν πρόκειται να το ανακοινώσω γιατί θα το κάψω. Όταν πρόκειται να προτείνω μια συνεργασία προετοιμάζομαι πολύ προσεκτικά, πρώτον για να αποτρέψω την αρνητική απάντηση και δεύτερον, αν δεν την αποτρέψω, να μην αισθανθώ απόρριψη και χάσω τον ύπνο μου. Επίσης να μην κρατάω θυμό στον παρ ολίγον συνεργάτη, αλλά να τον κατανοήσω γιατί ο καθένας έχει πολλούς λόγους να δεχτεί μία πρόταση και άλλους τόσους να μην την δεχτεί. Φυσικά και είμαι ανασφαλής πριν κάνω την κρούση, αλλά ευτυχώς, στο παρελθόν είχα θαυμάσιες συνεργασίες και διαπίστωνα έκπληκτος, πώς αυτούς που΄θαύμαζα με εκτιμούσαν. Αυτό είναι σπουδαίο.

 

 

 

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments