Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyle5 κακές συνήθειες που σαμποτάρουν την παραγωγικότητά σου

5 κακές συνήθειες που σαμποτάρουν την παραγωγικότητά σου


Όλες οι μέρες σίγουρα δεν είναι ίδιες. Ακόμα κι όταν προσπαθείς με όλους τους τρόπους να συγκεντρωθείς για να κάνεις κάτι, είναι πολύ εύκολο να «σκοντάψεις» σε κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα πάντα.

Το να εντοπίσεις αυτές τις «κακές» συνήθειες στην καθημερινότητα, είναι ζωτικής σημασίας. Γι’ αυτό, σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά σε 5 συνήθειες που σαμποτάρουν την παραγωγικότητά σου.

Το να μη βάζεις πρόγραμμα

Θέλεις να κάνεις κάτι, αλλά δεν βρίσκεις ποτέ τον χρόνο; Ξαφνικά αισθάνεσαι μη παραγωγικός και σκέφτεσαι τι φταίει; Ίσως το ότι δεν βάζεις σε τάξη όλα όσα θέλεις να κάνεις. Μερικές φορές, το να βάζεις πρόγραμμα δεν είναι κακό. Η παραμέληση της βασικής διαχείρισης του χρόνου ή μη οργάνωση της ημέρας σου, είναι το πρώτο βήμα για το χάος. Εάν αρχίσεις να ιεραρχείς όσα έχεις να κάνεις, θα ξέρεις τι είναι επείγον και τι μπορεί να σε περιμένει.

Η τελειομανία

Η τελειομανία είναι ο εχθρός των πάντων. Το να ξοδεύεις ώρες σκεπτόμενος πώς θα μπορούσες να έχεις κάνει καλύτερα κάτι ή γιατί έκανες ένα λάθος, απλώς σε καταστρέφει. Είσαι άνθρωπος, όχι ρομπότ. Αντί να ανησυχείς για την επίτευξη της τελειότητας, προσπάθησε να είσαι ρεαλιστής με τις προσδοκίες σας. Η τελειομανία, πολλές φορές σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, πράγμα που σημαίνει πως σαμποτάρεις και την παραγωγικότητά σου.

Το multitasking

Το multitasking μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην παραγωγικότητά σου. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το multitasking είναι πολύ λιγότερο παραγωγικό από το να κάνεις μόνο ένα πράγμα κάθε φορά. Όταν βομβαρδίζεσαι συνεχώς με πολλαπλές ροές πληροφοριών, δεν είσαι σε θέση να αφιερώσεις την πλήρη προσοχή σου κάπου. Ουσιαστικά, όταν προσπαθείς να κάνεις περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός σου δεν έχει τη νοητική ικανότητα να εκτελέσει και τις δύο εργασίες με επιτυχία.

Το να αναβάλεις συνεχώς κάτι που έχεις να κάνεις

Ο καθένας έχει περιορισμένη ποσότητα πνευματικής ενέργειας. Και ναι, είναι λογικό να βαριέσαι να κάνεις πολλές φορές κάτι που πρέπει να κάνεις. Αλλά, όταν αναβάλεις συνεχώς τις δύσκολες εργασίες για μια άλλη στιγμή της μέρας ή της εβδομάδας, στο τέλος καταλήγουν να γίνονται συντριπτικές και να μοιάζουν «βουνό». Εάν θέλεις να εκτοξεύσεις την παραγωγικότητά σου, πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις.

Το να τσεκάρεις το κινητό σου όταν ξυπνάς και πριν κοιμηθείς

Μια από τις χειρότερες συνήθειες είναι να ελέγχεις το smartphone σου πρωί-πρωί ή λίγο πριν κοιμηθείς. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό σε βάζει σε μια κατάσταση αντιδραστικότητας. Ναι, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις να το κάνεις, αλλά είναι μια συνήθεια που εάν την κόψεις, θα αλλάξει η καθημερινότητά σου.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments