Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑMeta: Το εποπτικό συμβούλιο ζητά άρση απαγόρευσης για την αραβική λέξη «μάρτυρας»

Meta: Το εποπτικό συμβούλιο ζητά άρση απαγόρευσης για την αραβική λέξη «μάρτυρας»


Το εποπτικό συμβούλιο της Meta Platforms ζητά από την εταιρεία να άρει την απαγόρευση της αραβικής λέξης «shaheed», ή «μάρτυρας», έπειτα από έρευνα που διήρκεσε έναν χρόνο και έκρινε ότι η σημερινή προσέγγιση είναι «υπερβολική» και εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το συμβούλιο, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Meta αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα, συμβουλεύει την εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να μπλοκάρει αναρτήσεις με τη λέξη shaheed μόνο εάν υπάρχει σαφής αναφορά σε χρήση βίας.

Η σύσταση, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, έρχεται έπειτα από χρόνια επικρίσεων για τη στάση του Facebook και του Instagram σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Έκθεση του 2021 που είχε χρηματοδοτήσει η ίδια η Meta προειδοποιούσε ότι η τακτική της έχει «αρνητική επίδραση στα ανθρώπινα δικαιώματα» των Παλαιστινίων και άλλων αραβόφωνων χρηστών.

Το «shaheed» αντιστοιχεί σε περισσότερες διαγραφές αναρτήσεων από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη λέξη ή φράση

Οι επικρίσεις κλιμακώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς τον Οκτώβριο. Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων κατηγόρησαν την εταιρεία ότι φιμώνει όσους υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους με φόντο μια σύρραξη που έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Γάζα.

Το εποπτικό συμβούλιο της Meta καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα, καθώς διαπιστώνει ότι η απαγόρευση του «shaheed» δεν λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά νοήματα που μπορεί να έχει η λέξη και έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή αναρτήσεων που δεν υποκινεί σε βία.

«Η Meta λειτουργεί βάσει της υπόθεσης ότι η λογοκρισία μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια, όμως οι διαθέσιμες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η λογοκρισία μπορεί να περιθωριοποιήσει ολόκληρους πληθυσμούς χωρίς καμία βελτίωση της ασφάλειας» δήλωσε η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, συμπροεδρεύουσα του συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της εταιρείας, η λέξη «shaheed» λειτουργεί ως έπαινος για «επικίνδυνους οργανισμούς και πρόσωπα» όπως η Χαμάς και άλλες ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, η Meta ζήτησε τη γνωμοδότηση πέρυσι στο πλαίσιο της επανεκτίμησης των πολιτικών της που ξεκίνησε το 2020 αλλά δεν εξασφάλισε πλειοψηφική στήριξη εντός της εταιρείας.

Η Meta αποκάλυπτε μάλιστα στο αίτημά της ότι το «shaheed» αντιστοιχεί σε περισσότερες διαγραφές αναρτήσεων από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη λέξη ή φράση.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι θα εξετάσει τη σύσταση του συμβουλίου και θα προβεί σε ανακοινώσεις εντός 60 ημερών.RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments