Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyleΠώς μπορείς να απαντήσεις σε ένα προσβλητικό σχόλιο

Πώς μπορείς να απαντήσεις σε ένα προσβλητικό σχόλιο


Σου έχει τύχει ποτέ να αισθανθείς αμήχανα όταν δέχεσαι ένα προσβλητικό σχόλιο, και αντί να απαντήσεις με τον τρόπο που αρμόζει – χωρίς να είσαι αγενής, απλώς σωπαίνεις;

Πάντα υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος να απαντήσεις σε ένα απρεπές σχόλιο, διατηρώντας τις ισορροπίες. «Όταν κάποιος λέει κάτι προσβλητικό που σε πληγώνει ή πληγώνει ένα μέλος μιας ομάδας που είναι πραγματικά σημαντική για σένα, το νευρικό σου σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί, μπαίνοντας σε λειτουργία άμυνας», σημειώνει στο περιοδικό Time, η ψυχολόγος Κέρι Μακμπρούμ.

Την επόμενη φορά που σε προσβάλει κάποιος, μπορείς να δώσεις μια από αυτές τις απαντήσεις.

«Ευχαριστώ, αλλά δεν με ενδιαφέρει η άποψή σου»

Σε περίπτωση που κάποιος σου κάνει ένα προσβλητικό σχόλιο, χωρίς να ζητήσεις την άποψή του, τότε ο καλύτερος τρόπος να απαντήσεις είναι ο εξής: «Ευχαριστώ, αλλά δεν δέχομαι ανεπιθύμητα σχόλια». Οι άνθρωποι ξαφνιάζονται όταν βλέπουν κάποιον να αντιδρά σε αυτό που μόλις είπαν. Επιπλέον, αυτή η απάντηση θα δείξει πως δεν είσαι αγενής.

«Είσαι καλά;»

Απλή απάντηση, αλλά με μεγάλο νόημα. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Μέλανι Ουίλιαμς, ρωτώντας κάποιον αν είναι καλά, στρέφεις την προσοχή πάνω του και απομακρύνεις την προσοχή από αυτό που σου είπε. Επίσης, έτσι ίσως καταλάβει ότι το σχόλιο που έκανε, δεν ήταν σωστό.

«Μπορείς να επαναλάβεις αυτό που είπες; Δεν άκουσα καλά»

Αυτή η απάντηση, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Πολλές φορές όταν οι άνθρωποι λένε κάτι αγενές, είναι πραγματικά παρορμητικό και δεν σκέφτονται αν είναι το πιο σοφό πράγμα που μπορούν να πουν σε αυτή την κατάσταση. Εάν, λοιπόν, ζητήσεις από κάποιον να επαναλάβει αυτό που μόλις είπε, του δίνεις την ευκαιρία να σκεφτεί ότι μπορεί να έχει κάνει λάθος.

«Τι θέλεις να πεις με αυτό;»

Αυτή η απάντηση είναι τόσο αποτελεσματική όσο και θεραπευτική, σύμφωνα με την ψυχολόγο, Τζέσικα Γκουντ. Η ίδια, σημειώνει πως είναι η τέλεια απάντηση και σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να προσβάλει κάποιον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο που έκανε ένα «λάθος» σχόλιο, ίσως συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να ξεφεύγει με τέτοιες συμπεριφορές.

«Δεν κατάλαβα το αστείο. Μπορείς να το πεις ξανά;»

Το να ζητήσεις από κάποιον να σου εξηγήσει τι «αστείο» βρίσκει σε κάτι που σου είπε και σε προσέβαλε, είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να απαντήσεις «έξυπνα», χωρίς να πέσεις στο επίπεδό του. Την επόμενη φορά, ίσως το σκεφτεί δύο φορές πριν σου πει κάτι ανάρμοστο.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments