Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyle3 τεχνικές οργάνωσης που εφαρμόζουν οι Ιάπωνες για να διατηρούν το σπίτι...

3 τεχνικές οργάνωσης που εφαρμόζουν οι Ιάπωνες για να διατηρούν το σπίτι τους σε τάξη


Οι Ιάπωνες καταφέρνουν να διατηρούν το σπίτι τους καθαρό και οργανωμένο με κάποιες αρχές και πρακτικές που εφαρμόζουν.

Οι ιαπωνικές αυτές τεχνικές οργάνωσης έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστές για την τάξη και την αρμονία που προσφέρουν, συνδυάζοντας μινιμαλισμό και λειτουργικότητα.

Ποιες είναι αυτές:

  1. «Ma»

H έννοια του «Ma», μεταφράζεται στην απομάκρυνση κάθε αντικειμένου που δεν θεωρείται βασικό και στην χρήση μόνο της απαραίτητης επίπλωσης.

Έτσι, δημιουργείται ένα πιο ήρεμο περιβάλλον.

Πώς να εφαρμόσεις την αρχή αυτή;

Κάνε decluttering για να απομακρύνεις περιττά αντικείμενα, φτιάχνοντας έναν πιο ανοιχτό χώρο.

Κάνε χρήση του αρνητικού χώρου, δημιουργώντας διαστήματα μεταξύ των αντικειμένων. Αυτό επιτρέπει στο μάτι να ξεκουραστεί.

Τοποθέτησε τα έπιπλα με τρόπο που δημιουργεί ισορροπία: απόφυγε τον συνωστισμό, άσε ελεύθερες περιοχές και δημιούργησε διαδρόμους.

  1. «Danshari»

Το Danshari είναι η τέχνη του decluttering. Αυτή η τεχνική οργάνωσης σκοπό έχει την απλοποίηση του χώρου και την αποκόλληση από περιττά υπάρχοντα, ώστε να δημιουργήσεις ένα πιο αρμονικό περιβάλλον, χωρίς ακαταστασία.

Η εφαρμογή της αρχής αυτής δομείται γύρω από τρεις λέξεις, που αντιπροσωπεύουν τρία στάδια:

Dan: Πάρε την απόφαση να ξεφορτωθείς περιττά αντικείμενα και να απαλλαγείς από την προσκόλληση στα υλικά αγαθά που δεν εξυπηρετούν πλέον κάποιο σκοπό ή δεν φέρνουν χαρά.

Sha: Πέρνα από τη θεωρία στην πράξη και πέτα (βασικά πρόσφερε) τα αντικείμενα που έχεις χαρακτηρίσει περιττά στο προηγούμενο στάδιο.

Ri: Το τελευταίο στάδιο απαιτεί να αλλάξεις νοοτροπία, δίνοντας αξία στις εμπειρίες και στις σχέσεις, και όχι στα υλικά αντικείμενα.

  1. «Oosouji»

Είναι η τεχνική καθαρισμού και οργάνωσης για να υποδεχτείς με αέρα φρεσκάδας και ανανέωσης τον καινούργιο χρόνο, ώστε να ξεκινήσεις με καθαρό σπίτι και μυαλό.

Για να εφαρμόσεις αυτήν την τεχνική, φτιάξε για αρχή ένα πλάνο, εντοπίζοντας τις περιοχές του σπιτιού που απαιτούν προσοχή και βάζοντας σε σειρά σπουδαιότητας τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν. Στη συνέχεια:

Πιάσε ένα ένα τα δωμάτια και κάνε ξεκαθάρισμα, δωρίζοντας, ανακυκλώνοντας ή πετώντας αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι.

Καθάρισε καλά τους χώρους. Με άλλα λόγια, κάνε «γενική», εστιάζοντας στα πιο δύσκολα και παραμελημένα σημεία.

Οργάνωσε τους χώρους με τρόπο που να επιτρέπει την καλύτερη πρόσβαση και κίνηση. Ίσως χρειαστεί να αλλάξεις τη θέση των επίπλων, για να γίνει η διάταξη πιο λειτουργική, καθώς και να επιλέξεις καλύτερες αποθηκευτικές λύσεις.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments