Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Nvidia κατασκεύασε την πιο ισχυρή κάρτα γραφικών στον κόσμο - Το...

Η Nvidia κατασκεύασε την πιο ισχυρή κάρτα γραφικών στον κόσμο – Το νέο σούπερ τσιπ Blackwell B200 AI


Η Nvidia παρουσίασε την πιο ισχυρή κάρτα γραφικών που έχει φτιαχτεί ποτέ στην ιστορία.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ στοχεύει να εδραιώσει τη θέση της εν μέσω έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης φέρνοντας το Blackwell B200 GPU που έχει ακραία απόδοση 20 petaflops (ένα petaflop ισοδυναμεί με ένα τετράκις εκατομμύριο πράξεις ανά δευτερόλεπτο).

Η αρχιτεκτονική του Blackwell περιλαμβάνει 208 δισεκατομμύρια τρανζίστορ και μπορεί να υποστηρίξει τρισεκατομμύρια παραμέτρους για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, μια τεχνολογία που τροφοδοτεί τη τεχνητή νοημοσύνη.

Το προβάδισμα της Nvidia είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί, χάρη στο νέο Blackwell B200 GPU

«Πρόκειται για την πιο προηγμένη GPU στον κόσμο που παράγεται σήμερα. Ο ενθουσιασμός είναι πραγματικά εκτός των ορίων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang, στο συνέδριο GTC της εταιρείας, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας.

Ήδη, αναλυτές εικάζουν ότι το προβάδισμα της Nvidia είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί, χάρη στο νέο Blackwell B200 GPU και το GB200 «superchip».

Εντυπωσιακά νούμερα

Η εκπαίδευση ενός μοντέλου 1,8 τρισεκατομμυρίων παραμέτρων θα απαιτούσε έως τώρα 8.000 Hopper GPU και 15 megawatt ενέργειας, όπως υποστηρίζει η Nvidia. Πλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρει πως 2.000 Blackwell GPU μπορούν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα, καταναλώνοντας μόλις 4 megawatt ενέργειας.

Μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που αναμένεται να υιοθετήσουν την τεχνολογία Blackwell είναι οι Amazon Web Services, Dell Technologies, Google, Meta Platforms, Microsoft, Oracle, Tesla και xAI του Elon Musk. Επίσης η OpenAI, κατασκευαστής του ChatGPT, δήλωσε η Nvidia.

Η Nvidia δεν αποκάλυψε την τιμή των νέων GPU Blackwell.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments