Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyleΠότε η καθιστική ζωή μειώνει το προσδόκιμο ζωής;

Πότε η καθιστική ζωή μειώνει το προσδόκιμο ζωής;


Είναι γνωστό πόσο επιζήμιος μπορεί να είναι για την υγεία ο καθιστικός τρόπος ζωής. Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ του καθιστικού τρόπου ζωής και της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της ανθυγιεινής διατροφής σε παιδιά και ενήλικες.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCSD) όχι μόνο επιβεβαιώνει τα παραπάνω, αλλά αποκαλύπτει επίσης πότε η καθιστική ζωή γίνεται πραγματικά επικίνδυνη.

Οι 5.856 γυναίκες ηλικίας 6399 ετών που έλαβαν μέρος στη μελέτη φορούσαν ένα μόνιτορ στη μέση τους, το οποίο μετρούσε τη δραστηριότητά τους για επτά ημέρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τις παρακολούθησαν για 10 χρόνια.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της διάρκειας που κάθονταν οι συμμετέχοντες με βάση τα επίπεδα δραστηριότητάς τους. Τα αποτελέσματα συνδέθηκαν στη συνέχεια με τον κίνδυνο θανάτου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κάθονταν πάνω από 11 ώρες την ημέρα είχαν 57% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν λιγότερο από 9,5 ώρες την ημέρα.

Αλλά πόσες ώρες καθιστικής ζωής είναι πραγματικά πάρα πολλές – η μελέτη του UCSD τις τοποθετεί στις 11 ώρες την ημέρα. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι επτά ώρες καθημερινά μπορεί να είναι πάρα πολλές. Πολλές μελέτες προτείνουν επίσης ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάθονται για περισσότερο από 30 λεπτά χωρίς να κινούνται, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο κάθεται ένα άτομο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ιδίως για τις γυναίκες. Ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της 13ετούς περιόδου μελέτης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κάθονταν λιγότερο από τρεις ώρες την ημέρα.

Οι άνδρες που κάθονταν πάνω από έξι ώρες την ημέρα είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που κάθονταν λιγότερο από τρεις ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αύξηση των πιθανοτήτων παρέμεινε η ίδια ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας σε ορισμένους ανθρώπους (που κατά τα άλλα είναι καθιστικοί).

Ο κίνδυνος θανάτου ήταν ακόμη υψηλότερος για όσους έκαναν καθιστική ζωή, εάν δεν ασκούνταν επίσης. Οι άνδρες και οι γυναίκες που όχι μόνο κάθονταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλά και δεν ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους είχαν 48% και 94% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που κάθονταν λιγότερο και ασκούνταν περισσότερο, αντίστοιχα.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments