Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑApple: Οι δημιουργοί λογισμικού θα μπορούν να παρακάμπτουν το AppStore

Apple: Οι δημιουργοί λογισμικού θα μπορούν να παρακάμπτουν το AppStore


Υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τον νέο ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), η Apple αναγκάζεται να ανοίξει το οικοσύστημά της στον ανταγωνισμό.

Από την άνοιξη, οι δημιουργοί λογισμικού θα μπορούν να παρακάμπτουν το App Store και να διαθέτουν τις εφαρμογές τους απευθείας από τους δικτυακούς τόπους τους.

Κι αυτό επειδή το DMA που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα υποχρεώνει την Apple να εξαιρούνται από το δικό της σύστημα πληρωμών, το οποίο χρεώνει προμήθεια 30% επί των εσόδων.

«Προσφέρουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους δημιουργούς λογισμικού που διανέμουν app στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η εταιρεία είναι επίσης υποχρεωμένη να επιτρέψει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στο iPhone και το iPad.

Χάρη στη νέα νομοθεσία, η Epic Games, δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite, θα προσφέρει τα προϊόντα της από το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα, μια αίσια κατάληξη για την εταιρεία που είχε εμπλακεί σε μια επική δικαστική διαμάχη με την Apple.

Μέχρι την ενεργοποίηση του νέου κανονισμού, η Apple επέμενε ότι το μονοπώλιο του App Store ήταν απαραίτητο προκειμένου να προστατεύει τους χρήστες από κακόβουλο λογισμικό.

«Προσφέρουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους δημιουργούς λογισμικού που διανέμουν app στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τρόπου διανομής εφαρμογών απευθείας από τον δικτυακό τόπο του δημιουργού» ανέφερε η Apple σε ανάρτησή της.

«Η Apple θα προσφέρει στους εξουσιοδοτημένους δημιουργούς πρόσβαση σε API (Application Programming Interface) που επιτρέπουν τη διανομή των εφαρμογών τους από το web, την ενσωμάτωση με τη λειτουργικότητα συστήματος, τη δημιουργία και αποκατάσταση εφεδρικών αντιγράφων των εφαρμογών και άλλα».

Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Apple παραβιάζει τον κανονισμό, η εταιρεία αντιμετωπίζει τσουχτερό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 10% του παγκόσμιου τζίρου.

Πρόσφατα εξάλλου η Κομισιόν επέβαλε στην Apple πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ για καταστολή του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες μουσικής, έπειτα από καταγγελία που είχε υποβάλει η σουηδική Spotify.RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments