Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜουσικά ΝέαΜυστήριο 203 Resonances: Συναυλία για δύο πιάνα με τις Λυδία Λινάρδου &...

Μυστήριο 203 Resonances: Συναυλία για δύο πιάνα με τις Λυδία Λινάρδου & Ηρώ Μενέγου στο Σινέ Ελευσίς


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στον Πολυχώρο Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 203 Resonances, μία συναυλία με τις Λυδία Λινάρδου και Ηρώ Μενέγου.

Μία περιπλάνηση στις νοητές μουσικές πόλεις των αντιθέσεων μέσα από επιλεγμένα έργα του 21ου αιώνα για δύο πιάνα. Ανάμεσά τους μία νέα ανάθεση, μία μεταγραφή ενός κοντσέρτου, μία μεταγραφή ενός έργου για τέσσερα χέρια, μουσικό θέατρο, κίνηση και λόγος. Μία διαδρομή μέσα από την ώριμη γλώσσα των συνθετών υπό την ματιά του νεοσύστατου ντουέτου.

Με αφετηρία την πόλη Άντρια από το βιβλίο “Αόρατες πόλεις” του Italo Calvino, οι ερμηνεύτριες παρατηρούν τη σύνδεση των έργων με ορισμένες από τις ιδιαίτερες πόλεις του συγγραφέα. Όπως κάθε πόλη γεννιέται η μία μέσα από την άλλη, έτσι και στα μουσικά κείμενα τα ποικίλα μοτίβα αντικατοπτρίζονται μεταξύ των δύο οργάνων δημιουργώντας αντηχήσεις. Ρυθμοί, μελωδικές γραμμές, διευρυμένες τεχνικές, βήματα και λόγος σε ένα κυνηγητό μουσικών θεμάτων, άλλοτε απομακρυσμένων και άλλοτε ρεαλιστικών, προκαλούν την αίσθηση ενός αέναου παλμού που διαστέλλεται και αμβλύνεται.

Ένα οδοιπορικό σε πόλεις αόρατες και πραγματικές, πόλεις φιλόξενες και περίεργες, πόλεις με αποκρυπτογραφημένους χάρτες και μυστικές διαδρομές που ζωντανεύουν στα χέρια των δύο νέων ερμηνευτριών, πόλεις σταθμοί στην πορεία της σύγχρονης μουσικής.

Πρόγραμμα συναυλίας:

  • LFC Tantrum (2023) / Ανθή Δαμβουνέλη (ανάθεση από το ντουέτο)
  • Otherworldly Resonances mov.II Celebration & Ritual (2005) / George Crumb
  • Αndria (2012) / Ασπασία Νασοπούλου
  • Trois Satiens, Ι Αcceptio, II Cathedra, III Descensum (2008) / Γιώργος Κυριακάκης
  • Concertino, mov. I, II, III (2000) / Γιώργος Κουρουπός – μεταγραφή: Κωνσταντίνος Ράπτης

Λυδία Λινάρδου & Ηρώ Μενέγου:

Το ντουέτο δημιουργήθηκε το 2022 στα πλαίσια του ετήσιου σεμιναρίου “Το Πιάνο στον 20ο & 21ο αιώνα” με συντονίστρια τη Λορέντα Ράμου στο Ωδείο Αθηνών. Μεταξύ άλλων έργων του σύγχρονου ρεπερτορίου έχουν μελετήσει και ερμηνεύσει έργα συνθετών από την Ελλάδα, την Αμερική και τη Ρουμανία. Έχουν εμφανιστεί σε συναυλίες στο Ωδείο Αθηνών, στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Source link

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments