Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέα τραγούδιαΟ Δημήτρης Παπαδημητρίου γράφει για τον Γιώργο Μπλάνα

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου γράφει για τον Γιώργο ΜπλάναΟ Γιώργος Μπλάνας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του καιρού μας. Με το πολυσχιδές και πλατύ του έργο, τις δημόσια εκφρασμένες ιδέες του και την ίδια του τη στάση ζωής ολοκλήρωσε μια εικόνα άρτια και ακέραιη του σύγχρονου πνευματικού ανθρώπου.

Ποιητής από άκρου εις άκρον. Πολίτης συνειδητός από άκρου εις άκρον. Άνθρωπος γλυκός και αυστηρός ταυτόχρονα, πιστός στις αρχές του και διαμορφωτής ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου ήθους ήταν φαροδείκτης για όσους ψάχνουν ακόμα τον τρόπο να υπάρχουν στον αντί πνευματικό αντί καλλιτεχνικό, αφιλοσόφητο και απολίτικο σύγχρονο κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο που η πολιτεία τον αγνόησε. Δεν είναι τυχαίο που ο Τύπος τον αγνόησε. Δεν είναι τυχαίο που η καλλιτεχνική άρχουσα τάξη τον αγνόησε. Αυτά στις μέρες μας είναι ύψιστοι τίτλοι τιμής και για την επερχόμενη γενιά είναι ήδη αυτόματες αποδείξεις αληθινής αξίας.

Η συνεργασία μας στο χώρο του τραγουδιού έδειξε μια τεράστια στιχουργική δυνατότητα και ένα αγνό τραγουδιστικό ταλέντο που δυστυχώς δεν πρόλαβε να λάβει τις προδιαγραφόμενες διαστάσεις. Επτά τραγούδια μόλις κάναμε μαζί. Τα έξι εξ αυτών θα κυκλοφορήσουν εφέτος. Τουλάχιστον πρόλαβε ο ευγενικός αυτός άνθρωπος να τα ακούσει σε συναυλία. Πικρή χαρά αλήθεια. Είναι από το Θεατρικό του έργο «Μια παράξενη κοπέλα» που φυσικά αφορά στην Μαρίκα Νίνου.

Ο Γιώργος Μπλάνας κηδεύτηκε ανήμερα της επετείου του θανάτου της Μαρίκας Νίνου. Τυχαίο;

Και επειδή είναι Ποιητής αληθινός θα είναι σίγουρα στον παράδεισο μαζί της. Οι ποιητές ζουν πάντα στον παράδεισο- ειδικά αυτοί που τον αμφισβήτησαν και γι’ αυτό τον ξαναχτίσαν.

Ευαίσθητοι και ανήσυχοι νέοι άνθρωποι. Έφηβοι διανοούμενοι. Καλλιτέχνες που είστε ακόμα παιδιά. Μελετήστε τον. Κρατήστε μέσα σας, πάρτε μαζί σας τον Ποιητή Γιώργο Μπλάνα στους αιώνες.

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Source link

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img

Most Popular

Recent Comments