Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
No menu items!
ΑρχικήLifestyle5 πράγματα που κάνουν οι αποτελεσματικοί γονείς

5 πράγματα που κάνουν οι αποτελεσματικοί γονείς


Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών είναι κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί με την ανατροφή των παιδιών τους, κατά πόσο δηλαδή καταφέρνουν να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους, περνώντας τους τις αξίες και τις αρχές που θέλουν. Ας δούμε πέντε πράγματα που κάνουν οι αποτελεσματικοί γονείς:

  • Ξέρουν ότι τα παιδιά τους παρακολουθούν τα πάντα: Δε μένουν μόνο στα λόγια και τις νουθεσίες, αλλά επειδή ξέρουν πώς τα παιδιά βλέπουν και μιμούνται τα πάντα, προσπαθούν με τις πράξεις τους να είναι πρότυπο για αυτά.
  • Κοιτούν τι θέλουν τα παιδιά τους και όχι τι νομίζουν αυτοί ότι θέλουν: Πολλές φορές οι γονείς χάνονται ανάμεσα στις δικές τους επιθυμίες και προσδοκίες για τα παιδιά τους και σε αυτά που πραγματικά θέλουν τα ίδια τα παιδιά. Οι αποτελεσματικοί γονείς ενδιαφέρονται για τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών.
  • Συμβουλεύουν και ενθαρρύνουν, δεν πιέζουν και απαιτούν: Γιατί είναι άλλο να είστε δίπλα στο παιδί και να το υποστηρίζετε και άλλο να το καταπιέζετε. Οι αποτελεσματικοί γονείς ενθαρρύνουν χωρίς να αναγκάζουν το παιδί να κυνηγά την τελειότητα σε ό,τι κάνει ( σχολείο, αθλητισμός κλπ).
  • Δε φέρονται άσχημα στα παιδιά: Όλοι οι γονείς νευριάζουν και θυμώνουν με τα παιδιά τους. Όμως η μοχθηρία, η οποιαδήποτε μορφή λεκτικής-σωματικής βίας ή ακόμα και τα μούτρα δεν είναι συμπεριφορές που ταιριάζουν σε ένα γονέα.
  • Είναι γονείς και όχι φίλοι: Οι αποτελεσματικοί γονείς ξέρουν καλά ποιος είναι ο ρόλος τους και πόσες ευθύνες έχουν. Δείχνουν στα παιδιά τους καθημερινά την αγάπη τους, αλλά ταυτόχρονα τους θέτουν όρια και τα πειθαρχούν όταν παραφέρονται. Είναι και συμπεριφέρονται ως υπεύθυνοι ενήλικες.

Πηγή: mother.gr

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular

Recent Comments