Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyleDIY: Πώς να φτιάξετε το ομορφότερο Μαρτάκι

DIY: Πώς να φτιάξετε το ομορφότερο Μαρτάκι


Η άνοιξη έφτασε και ο πρώτος μήνας της, ο Μάρτης φέρνει μαζί του και το αγαπημένο έθιμο με τα άσπρα κόκκινα βραχιόλια! Κάθε χρόνο είναι παράδοση να φοράμε ένα μαρτάκι λίγο πριν μπει ο Μάρτης «για να μη μας κάψει ο ήλιος».

Όπως έχουμε πει και σε παλιότερο άρθρο, ο «Μάρτης» -ή αλλιώς «Μαρτιά» όπως ήταν γνωστό στους παλαιότερους- αποτελεί ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες των Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν, αλλά και από το «κακό το μάτι». Συμβολικά, το λευκό και το κόκκινο χρώμα τα συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό. Αυτό μνημονεύεται και από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Πότε βγάζουμε το Μάρτη;

Τον Μάρτη τον βγάζουμε στο τέλος του μήνα. Και όσον αφορά το τι τον κάνουμε, υπάρχουν δύο εκδοχές σύμφωνα πάντα με το έθιμο.

Η μία λέει πως καίμε τα μαρτιάτικα βραχιολάκια μαζί με τη λαμπάδα στην Ανάσταση και η άλλη πως το αφήνουμε στις τριανταφυλλιές ή ψηλά στα δέντρα μόλις δούμε το πρώτο χελιδόνι, έτσι ώστε να το πάρει και να το χρησιμοποιήσει στο χτίσιμο του σπιτιού του.

How – to

Ο πιο απλός DIY Μάρτης με άσπρη και κόκκινη κλωστή. Πρόκειται για ένα από τα πιο απλά σχέδια που μπορεί να φτιάξει ακόμη και ένα μικρό παιδί. Για τη δημιουργία του θα χρειαστείτε δυο κλωστές, μία άσπρη και μία κόκκινη. Αντί για κλωστή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνια, κορδέλες ή μαλλί.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Κόψτε τις δυο χρωματιστές κλωστές σε ένα μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την περίμετρο του καρπού σας.
  • Πιάστε τις μαζί και κάντε έναν κόμπο στη μία του πλευρά.
    Στη συνέχεια αρχίστε να στριφογυρίζετε τις κλωστές ώστε να πλεχτούν μεταξύ τους.
  • Μόλις φτάσετε στο τέλος κάντε έναν κόμπο και μετά δέστε το στο χέρι σας.
  • Αυτό ήταν! Τόσο απλά έχετε κάνει τον δικό σας Μάρτη.

Extra tip: Αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε και με 4 κλωστές (2 λευκές και 2 κόκκινες), έτσι ώστε να είναι πιο σταθερό και χοντρό.

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img

Most Popular

Recent Comments