Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων αντιμετωπίζουν έλλειψη… χώρου

Τα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων αντιμετωπίζουν έλλειψη… χώρου


Η έλλειψη χώρου στα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων επιδεινώνεται καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη συγκρούεται με τις περιορισμένες δυνατότητες επέκτασης.

«Δεν φαίνεται στον ορίζοντα ανακούφιση», δήλωσε στο Reuters ο Κέβιν Ρέστιβο, επικεφαλής έρευνας για τα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων στο CBRE (Global Commercial Real Estate Services), κατά τη διάρκεια διάσκεψης για τον κλάδο στο Άμστερνταμ την Τρίτη.

Η ταχύτητα επέκτασης και ο χώρος, δεν συμβαδίζουν

Οι φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων, δηλαδή εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft, η Google, η Meta και η Oracle και η ByteDance (ιδιοκτήτρια του TikTok) επεκτείνονται όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Αλλά ο κατάλληλος χώρος και η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια δεν συμβαδίζουν. Η CBRE προβλέπει ότι τα μέσα ποσοστά κενών θέσεων στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης – δηλαδή Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι και Δουβλίνο – θα μειωθούν στο νέο χαμηλό του 8,2% το 2024, αφού τελειώσει το 2023 στο προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 10,6%.

Και ενώ οι αυξανόμενες τιμές των data center είναι ένα φωτεινό σημείο στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών ακινήτων και οι φορείς εκμετάλλευσης επωφελούνται, «υπάρχει λιγότερος χώρος από ποτέ για τις επιχειρήσεις, για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», δήλωσε Ρέστιβο.

Αν και η χωρητικότητα σε αγορές δεύτερης κατηγορίας όπως το Βερολίνο, το Μιλάνο, η Ζυρίχη και η Βαρσοβία αναμένεται να επεκταθεί κατά περισσότερο από 10% φέτος, τα ποσοστά κενών θέσεων μειώνονται επίσης.

Ο Στάιν Γκρόουβ,  ο οποίος διευθύνει την Ολλανδική Ένωση Κέντρου Δεδομένων, είπε ότι οι εκκλήσεις για ευρωπαϊκή «κυριαρχία» στο cloud computing και την τεχνητή νοημοσύνη δεν ήταν ρεαλιστικές. Η Amazon, η Microsoft και η Google έχουν την επιρροή να πληρώσουν για τα σπάνια τσιπ που κατασκευάζονται από τη Nvidia για τα κέντρα δεδομένων, είπε.

«Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί φορείς καλής ποιότητας, στον χώρο των ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης cloud, αλλά δεν έχουν το μέγεθος των αντίστοιχων Αμερικανών ή Κινέζων παικτών και δεν έχουν τα ίδια σύνολα εργαλείων που μπορούν να δώσουν στους πελάτες τους», είπε.

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει συνεκτικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της συμφόρησης του ηλεκτρικού δικτύου ή των ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης «όχι στην αυλή μου».
«Αν δεν θέλετε το κέντρο δεδομένων, αλλά θέλετε τα υπόλοιπα, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά ο Γκρόουβ.

Πηγή: ΟΤRELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img

Most Popular

Recent Comments