Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜουσικά ΝέαΣεργκέι Ραχμάνινοφ – Αναστασία Ρομανώφ: Συναυλία στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Σεργκέι Ραχμάνινοφ – Αναστασία Ρομανώφ: Συναυλία στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


Σεργκέι Ραχμάνινοφ – Αναστασία Ρομανώφ. Τί κοινό υπάρχει μεταξύ τους;

Η μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας θεωρείται ότι δολοφονήθηκε, αλλά οι φήμες τη θέλουν ζωντανή, έξω από τη χώρα της. Ο μεγάλος συνθέτης Σεργκέι Ραχμάνινοφ, εγκαταλείπει τη Ρωσία, γιατί σημαντικά διεθνή γεγονότα κάνουν τη ζωή του περίπλοκη και τον ωθούν έξω από τη χώρα του. Πού συγκλίνουν αυτές οι δύο ιστορίες;

Οι ηθοποιοί Ανδρομάχη Δαυλού, Μάγδα Μαυρογιάννη και ο πιανίστας Άρης Γραικούσης, ερμηνεύοντας έργα του Ραχμάνινοφ, διηγούνται μέσα από έναν μουσικοθεατρικό διάλογο, την ιστορία του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και της Αναστασίας Ρομανώφ, που αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια του 20ου αιώνα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

 • Σύλληψη-Κείμενο: Μάγδα Μαυρογιάννη
 • Αφηγήτριες: Ανδρομάχη Δαυλού – Μάγδα Μαυρογιάννη
 • Πιάνο: Άρης Γραικούσης
 • Έκτακτη συμμετοχή τραγούδι: Κάτια Πάσχου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 • Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873 – 1943)
  Θέμα από το κοντσέρτο Αρ. 2 Έργ. 18 (Απόσπασμα)
  Πρελούδιο Αρ. 2 Έργ. 3 σε Ντο δίεση ελάσσονα
  Moment musical Αρ. 3 Έργ. 16 σε Σι ελάσσονα
  Etude tableaux Αρ. 9 Έργ. 33 σε Ντο ελάσσονα
  Valse Αρ. 2 Έργ. 10 σε Λα μείζονα (Απόσπασμα)
  Polichinelle Έργ. 3 σε Φα δίεση ελάσσονα
  Moment musical Αρ. 6 Έργ. 16 σε Ντο μείζονα
  Zdes’ khorosho Έργ. 21 Αρ. 7 σε Λα μείζονα (Τραγούδι)
  Vocalise Αρ. 14 Έργ. 34 σε Ντο δίεση ελάσσονα (Τραγούδι)
 • Buddy Kaye (1918 – 2002) and Ted Mossman (1910-1977)
  Full moon and empty arms (Τραγούδι βασισμένο στο κοντσέρτο Αρ. 2 του Ραχμάνινοφ)
 • Victor Herbert (1859 – 1924)
  I want to be a Prima Donna (Τραγούδι)
 • Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873 – 1943)
  Variation Αρ. 18 Έργ. 43 (Μεταγραφή για σόλο πιάνο από την ραψωδία σε ένα θέμα του Paganini)
  Moment musical Αρ. 5 Εργ. 16 σε Ρε ύφεση μείζονα
 • Αλεξάντρ Σκριάμπιν (1872 – 1915)
  Etude Αρ. 12 Εργ. 8 “Patetico” σε Ρε δίεση ελάσσονα
 • Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873 – 1943)
  Elegie Έργ. 3 σε Μι ύφεση ελάσσονα
  Moment musical Αρ. 4 Έργ. 16 σε Μι ελάσσονα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:

Μάγδα Μαυρογιάννη

Η Μάγδα Μαυρογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε μουσική και θέατρο στο Εθνικό Ωδείο, Ecole Normale και Conservatoire d’Art Dramatique, στο Παρίσι. Παρακολούθησε σεμινάρια με τον T. Suzuki στη Ν. Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της με τη Γαλλική ταινία «Celles qu’on a pas eu». Έπαιξε στο Theatre Nationale de Chaillot με τον Antoine Vittez. Συμμετείχε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία, ερμηνεύοντας δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς, στον Α. Βιτέz, τον Φρανσίς Υστέρ, Μπρούνο Μπαγιέν, Ζαν Κλωντ Μπριαλύ, Μυλέν Ντεμονζώ, Μισέλ Ομών. Διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Μεταφράζει για το θέατρο. Διδάσκει κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Δημιούργησε τη Θεατρική εταιρεία «ΑΞΙΑ», ανέβασε τα έργα της Sakura, Black story, Αδάμ και Χαλιμά, Δίδυμες. Επίσης δημιούργησε το «Classic Music Box», δηλαδή μουσικά αναλόγια, τα οποία γράφει, αφηγείται και τα δένει με κλασσική μουσική, έχοντας στο πλευρό της εκλεκτούς μουσικούς, που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι: Λυρική Σκηνή – Μουσείο Μπενάκη – Ίδρυμα Θεοχαράκη – Παρνασσός – Salle Cortot – Cite de la musique. Άλμα Μάλερ – Σονάτα του Κρόιτσερ – Μέσα από το βλέμμα της Nelly’s – Κάρμεν μ’ένα ρόδο στα μαλλιά – Κλάρα Σούμαν – Μότσαρτ ο δρόμος προς την Πράγα – I love opera – Διάσημα ντουέτα – Γεωργία Σάνδη – Άννα Μαγκνταλένα Μπαχ – Σύσσι φύλλα ημερολογίου – Αθάνατη Αγαπημένη – Κοζιμα Βάγκνερ – Από τον Μότσαρτ στον Μάλερ, κ.ά.

Ανδρομάχη Δαυλού

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1996. Παρακολούθησε το 1ο εργαστήρι ηθοποιών της πειραματικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και το σεμινάριο «Σώμα και Φωνή» στο ίδρυμα Θεοχαράκη. Εργάζεται ως ηθοποιός τα τελευταία 28 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο «Κοπέλια», «Εκκλησιάζουσες… σαν Παραμύθι», «Η Αγάπη και τα Τρία Πορτοκάλια» Σκην. Κ. Ρουγγέρη, «Γέρμα» Σκην. Κ. Τσιάνος, «Ποια Ελένη;» Σκην. Θ. Παπαθανασίου & Μ. Ρέππας, «Από την σιωπή της προθήκης στον Θεατρικό Λόγο – Ερωφίλης κέντημα, Περί Αλεξάνδρου, Η γενιά του ’30, Το πε ο Γέρος Σκην. Στρατής Πανούριος, «Το έγκλημα και η τιμωρία» Σκην. Σ. Χατζάκης «Μυστικοι Αρραβώνες» «πρόβα Νυφικού» «Προμηθέας Δεσμώτης» «Τρωάδες» «Fantastiko – Τα δημιουργημένα συμφέροντα» κ.α.και στο ελεύθερο θέατρο «Μουσική Παράσταση Μίκης Θεοδωράκης» Σκην. Θ. Μουμουλίδης, «Αχόρταγος» Σκην. Γ. Αρμένης, «Βάκχες» Σκην. Ι. Σιδέρης, «Το Σώσε» Σκην. Κ. Τσώνος, «Τσινετσιτά» Σκην. Θ. Παπαθανασίου & Μ. Ρέππας, «Του Νεκρού Αδελφού» Σκην. Σ. Χατζάκης κ.α. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην Επίδαυρο σε βασικούς ρόλου και ως κορυφαία, «Τρωάδες» «Βάκχες» «Όρνιθες» «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» «Νεφελες» κ.α Δημιούργησε τα κείμενα, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε την Μουσικο-θεατρική παράσταση «Η Σπείρα του Έρωτα» μαζί με τον Αρη Γραικούση στις μουσικές επιλογές και την ερμηνεία. Έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως για παράδειγμα «Οι παγιδευμένοι», «Άγριες μέλισσες», «Ήρθε και έδεσε», «safe sex», «Ίχνη», «Το κόκκινο δωμάτιο». «7 θανάσιμες πεθερές», «Τμήμα ηθών», «Αμαρτίες Γονέων», «Στα Φτερά του Έρωτα», «Το Κλειδί», «Οι Αγνοημένοι» κ.α. Διδάσκει ορθοφωνία, υποκριτική και Σκηνοθετεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Άρης Γραικούσης

Ο Άρης Γραικούσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του(Master of Music) με άριστα, στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία με καθηγητή τον πιανίστα Jean-Efflam Bavouzet. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, (Hannover, Paderborn, Bochum, Herford, Bielefeld, Detmold, Dortmund, Essen κ.α) στην Πολωνία και στην Κωνσταντινούπολη, συγκεκριμένα στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ στο ΜέγαρΜουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φιλολογικό Σύλλογος «Παρνασσός», Ίδρυμα Κακογιάννη, καθώς και στα Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, Φεστιβάλ Χανίων, Φεστιβάλ Σύμης, ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, Ιστορικό Μουσείο Ύδρας, «Αίθουσα του Βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Επιγραφικό μουσείο και σε άλλες διοργανώσεις ανά την Ελλάδα. Έχει συμπράξει ως σολίστ την ορχήστρα δωματίου της Ακαδημίας του Detmold και την Συμφωνική Πειραματική Ορχήστρα Ρεθύμνου. Πολλά από τα ρεσιτάλ του έχουν αποσπάσει θερμές κριτικές στον πανελλαδικό τύπο. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια πιάνου σε σπουδαστές όλων των επιπέδων σε ωδεία ανά την Ελλάδα. Συνεργάζεται με τραγουδιστές/στριες στο κλασικό και σύγχρνο τραγούδι. Επίσης σημαντικές συνεργασίες σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις κι αναλόγια, με τις ηθοποιούς Μαριέττα Ριάλδη, Όλγα Τουρνάκη, Ανδρομάχη Δαυλού, Μάγδα Μαυρογιάννη και Μάνια Παπαδημητρίου. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού πιάνου της musicArte. Διδάσκει πιάνο στο ωδείο & καλλιτεχνικό κέντρο «Μουσικοί ορίζοντες».

Κάτια Πάσχου

Η Κάτια Πάσχου, υψίφωνος, θεατρολόγος της Φιλοσοφικής Αθηνών, Υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση, απόφοιτος του Mannes College of Music της Νέας Υόρκης, ξεκινώντας το 2000 τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ύστερα από το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall το 2008, έχει εμφανιστεί εντός και εκτός Ελλάδος σε ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου του λυρικού θεάτρου ως και σύγχρονα έργα. Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και τις ορχήστρες ΚΟΑ, ΕΡΤ, Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με όραμα τη διεύρυνση του κοινού της όπερας δημιουργώντας παραστάσεις κλασικής μουσικής, αλλά και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ιδρύμα Θεοχαράκη. Από το 2015 μελετά με το μεγάλο βαθύφωνο και μέντορα Δημήτρη Καβράκο. Διδάσκει φωνητική από το 2020 στο Ωδείο Kodály και από το 2022 στο Καλογεροπούλειο Ωδείο Κορίνθου.

Source link

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img

Most Popular

Recent Comments