Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyleΠώς να βοηθήσετε το παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα


Μέχρι να συμπληρώσουν τους 15 μήνες ζωής τα περισσότερα παιδιά έχουν καταφέρει να περπατήσουν. Μέχρι τότε, όμως, δυσκολεύονται αρκετά. Όταν το επιτύχουν, οι μύες τους έχουν δυναμώσει τόσο που μπορούν να σηκώσουν το βάρος του σώματός τους, ενώ έχουν μάθει πώς να ισορροπούν.

Οι γονείς πρέπει να είναι στο πλάι τους. Σε κάθε ευκαιρία να δίνουν συγχαρητήρια για την πρόοδό τους, άσχετα με το αν είναι ραγδαία ή όχι.

Κάθισμα

Όταν το μωρό αρχίσει να κάθεται μόνο του, κάποια στιγμή μετά τον τέταρτο μήνα ζωής, είναι το πρώτο σημάδι κίνησης. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει το μικρό σας να δυναμώσει τους μυς, που χρειάζεται για να μπορεί να σταθεί όρθιο.
Όταν παίζετε μαζί του, κυλήστε μια μπάλα πίσω και εμπρός ή παίξτε παιχνίδια που θα ενδυναμώνουν τους μικρούς μυς του μωρού σας.

Μπουσούλημα

Όταν συμπληρώσει τους επτά μήνες, θα ξεκινήσει να μπουσουλά. Τότε ξεκινά να κινεί χέρια και πόδια ταυτόχρονα. Αυτόν τον συνδυασμό κινήσεων θα χρειαστεί και για τη βάδιση. Παροτρύνετέ το να μπουσουλάει από τη μια πλευρά του δωματίου στην άλλη και πείτε του ΜΠΡΑΒΟ.

Προσπαθεί να πιαστεί

Όσο το μωρό γίνεται πιο δυνατό και πιο περίεργο, θα προσπαθήσει να έρθει σε όρθια στάση. Είτε θα το κάνει τραβώντας κάποιο έπιπλο είτε τραβώντας τη μαμά και τον μπαμπά. Τότε θα μπορέσετε να δουλέψετε στην ισορροπία και την εξοικείωση του μωρού στην όρθια στάση. Δείξτε του πώς να λυγίσει τα γόνατά, ώστε να κάτσει ξανά στο πάτωμα, προκειμένου να αντιμετωπίσετε λιγότερες πτώσεις, όταν θα ξεκινήσει να περπατά

Περπάτημα με βοήθεια

Μόλις περάσει το προηγούμενο στάδιο, βοηθήστε το να κάνει μερικά βηματάκια. Όσο κουραστικό κι αν είναι, πρέπει συνέχεια να κάνετε μαζί του βόλτες. Έτσι θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση πιο γρήγορα.

Περπάτημα χωρίς βοήθεια

Το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι η ισορροπία. Μόλις το μωρό μπορέσει να σταθεί και να ισορροπήσει για μερικά δευτερόλεπτα, σύντομα θα αισθανθεί πως μπορεί να προσπαθήσει για ένα επόμενο βήμα.
Καθίστε με το μωρό στο πάτωμα και βοηθήστε το να σηκωθεί. Στη συνέχεια, υπολογίστε πόσο χρόνο μπορεί να σταθεί προτού πέσει. Μετά από κάθε προσπάθεια επαινέστε με ένα φιλί ή ένα «Μπράβο!».

Πρώτα βήματα

Σταθμός ζωής και για εσάς και για το μικρό σας. Καθίστε στο πάτωμα και καθοδηγήστε το, σιγά-σιγά. Καθώς θα αποκτά ισορροπία, αφήστε το να περπατήσει μόνο του.

Πηγή: mother.gr

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img

Most Popular

Recent Comments