Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΒρετανία: Εργολάβος της κυβέρνησης σκάναρε τα πρόσωπα των εργαζομένων

Βρετανία: Εργολάβος της κυβέρνησης σκάναρε τα πρόσωπα των εργαζομένων


Η εταιρεία Serco, ένας από τους μεγαλύτερους εργολάβους της βρετανικής κυβέρνησης, διατάχθηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί κάμερες αναγνώρισης προσώπου για να παρακολουθεί την προσέλευση των εργαζομένων της.

Η Serco «έδινε προτεραιότητα στα επιχειρηματικά της συμφέροντα έναντι της ιδιωτικότητας των εργαζομένων της» δήλωσε ο Επίτροπος Πληροφοριών Τζον Έντουαρντς.

Εικόνες προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα είχαν συλλεχθεί την τελευταία πενταετία από περισσότερους από 2.000 εργαζομένους σε δημόσιους χώρους αναψυχής που διαχειρίζεται η Serco.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η σάρωση προσώπων και δακτυλικών αποτυπωμάτων εφαρμοζόταν από την εταιρεία για να καταγράφει πότε προσέρχονταν και πότε αποχωρούσαν οι υπάλληλοι ώστε να υπολογίζονται οι μισθοί τους.

Το γραφείο του Επιτρόπου έκρινε ότι η εταιρεία απέτυχε να εξηγήσει γιατί αυτή η μέθοδος υπερτερεί σε σχέση με «λιγότερο αδιάκριτες» πρακτικές όπως η κάρτα που χτυπούν οι υπάλληλοι σε άλλες επιχειρήσεις.

Η Serco δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση, αν και οι νομικοί της σύμβουλοι την είχαν ενημερώσει ότι η πρακτική είναι νόμιμη.

«Aνισορροπία ισχύος»

«Τα βιομετρικά δεδομένα είναι μοναδικά για κάθε πρόσωπα, οπότε ο κίνδυνος βλάβης σε περίπτωση ανακρίβειας ή παραβίασης ασφάλειας είναι πολύ μεγαλύτερος –δεν μπορείς να κάνεις reset στο πρόσωπο ή τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός ανθρώπου όπως κάνεις reset στους κωδικούς πρόσβασης» δήλωσε ο Έντουαρντς σύμφωνα με το Sky News.

Είπε ακόμα ότι η έλλειψη εναλλακτικών τρόπων αναγνώρισης «αυξάνει την ανισορροπία ισχύος στον εργασιακό χώρο και βάζει τους ανθρώπους σε μια θέση στην οποία νιώθουν ότι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τα βιομετρικά δεδομένα τους».

«Δεν πρόκειται ούτε για δίκαιη ούτε για αναλογική πρακτική σύμφωνα με τη νομοθεσία προστασίας δεδομένων».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση καμερών βιομετρικής αναγνώρισης υπόκεινται στη νομοθεσία για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει απαγόρευση των συστημάτων αναγνώρισης προσώπων σε δημόσιους χώρους.RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img

Most Popular

Recent Comments