«Η pop μουσική έχει ρατσιστικές καταβολές» – Hit Channel

«Η pop μουσική έχει ρατσιστικές καταβολές» – Hit Channel


«Αν οι άνθρωποι έκαναν κάποια έρευνα θα έβλεπαν ότι υπήρχε πρώτα η φυλετική μουσική και μετά η pop μουσική».

Η Lizzo μίλησε ευθέως για τα φυλετικά στίγματα και τις προκαταλήψεις που, όπως υποστηρίζει, είναι «έμφυτα» στην pop μουσική, εξηγώντας ότι μέσω των προσπαθειών διαχωρισμού, το συγκεκριμένο μουσικό είδος «έχει ρατσιστική προέλευση».

Το θέμα θίχτηκε σε μία νέα συνέντευξη της τραγουδίστριας στο Entertainment Weekly με αφορμή την κυκλοφορία του νέου ντοκιμαντέρ της «Love, Lizzo». Σε μία σκηνή του ντοκιμαντέρ, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο HBO Max την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, η Lizzo αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που δέχτηκε επειδή το στιλ και η μουσική της «δεν είναι αρκετά μαύρα».

Στην ερώτηση του Entertainment Weekly αν θεωρεί ότι η ρίζα αυτών των αντιδράσεων είναι «το στίγμα της pop μουσικής, επειδή μπορεί να φαίνεται τόσο λευκή, ώστε αν σημειώσεις εκεί μία επιτυχία, τότε ο κόσμος νομίζει ότι απευθύνεσαι σε μία συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα», η Lizzo απάντησε καταφατικά, δηλώνοντας ότι η δική της άποψη είναι ότι η pop «είναι από τη φύση της ρατσιστική».

«Νομίζω ότι αν οι άνθρωποι έκαναν κάποια έρευνα θα έβλεπαν ότι υπήρχε πρώτα η φυλετική μουσική και μετά η pop μουσική. Και η φυλετική μουσική ήταν ο τρόπος τους για να διαχωρίσουν τους μαύρους καλλιτέχνες από το κυρίαρχο ρεύμα, επειδή δεν ήθελαν τα παιδιά τους να ακούν τη μουσική που δημιουργήθηκε από μαύρους και καφετί ανθρώπους, επειδή έλεγαν ότι ήταν δαιμονική και μπλα, μπλα, μπλα», είπε.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε η Lizzo, οι μαύροι καλλιτέχνες αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά είδη που γειτνίαζαν με την pop και τα οποία λειτουργούσαν «σχεδόν σαν κωδικοποιημένες λέξεις». Το R&B ήταν το κύριο παράδειγμά της «και φυσικά τελικά το hip-hop και η rap γεννήθηκαν από αυτό».

«Νομίζω ότι όταν σκέφτεσαι την pop, σκέφτεσαι το MTV τη δεκαετία του ’80 που έλεγε: “Δεν μπορούμε να παίξουμε rap μουσική” ή “Δεν μπορούμε να βάλουμε αυτό το άτομο στην πλατφόρμα μας γιατί σκεφτόμαστε τι σκέφτονται οι μέσοι Αμερικανοί” – και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό», πρόσθεσε.

Lizzo - Grammy Awards 2021

Η Lizzo είπε ότι στη σημερινή εποχή της mainstream μουσικής, «έχουμε αυτή την καλοκουρδισμένη pop μηχανή», αλλά τόνισε ότι πρέπει να «θυμάστε ότι έχει ρατσιστική προέλευση». Ωστόσο, κατέθεσε μία θετική άποψη για το θέμα, σημειώνοντας ότι «το πιο ωραίο πράγμα που έχει δει είναι ότι οι καλλιτέχνες της rap και του hip-hop γίνονται pop».

Σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση της pop μουσικής, δήλωσε: «Τώρα η pop μουσική έχει πραγματικά το rap στο DNA της – το rap ελέγχει το παιχνίδι, και νομίζω ότι αυτό είναι τόσο ωραίο».

«Αλλά ξεχνάμε ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, υπήρχαν αυτοί οι τεράστιοι δίσκοι από pop ντίβες και μαύρες γυναίκες όπως η Whitney Houston, η Mariah Carey. Και αποπνέω την ίδια ενέργεια. Αποπνέω την ίδια ενέργεια με λίγη rap, και νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να με συνηθίσει», συνέχισε.

«Νομίζω ότι με οτιδήποτε καινούργιο, οι άνθρωποι θα του ασκήσουν κριτική και θα νιώσουν ότι δεν είναι για εκείνους. Αλλά μόλις μάθεις τι είναι – όπως για παράδειγμα έχω μία φίλη που δεν της αρέσει το αβοκάντο, αλλά της αρέσει το γουακαμόλε, δεν έχει νόημα – αλλά μόλις συνηθίσεις κάτι, μπορεί να είναι κατάλληλο για εσένα», είπε.

Κλείνοντας, η Lizzo επικεντρώθηκε στο παράδειγμα αβοκάντο – γκουακαμόλε, λέγοντας ότι «για τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει η pop μουσική ή δεν τους αρέσουν οι μαύροι καλλιτέχνες που κάνουν pop μουσική», μπορεί τελικά «να είναι το γουακαμόλε για εκείνους».Source link

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE