Ράνια Τζίμα: «Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να κρύψω τη θηλυκότητά μου»

Ράνια Τζίμα: «Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να κρύψω τη θηλυκότητά μου»


Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΜΕGA, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και αναδείχθηκε σε πρώτο όνομα της ελληνικής τηλεόρασης, είναι φυσικα πολλά περισσότερα από μια ατσάλινη οικοδέσποινα.

Από την αρχή της χρονιάς είχαμε χειροκροτήσει την επιλογή του ΜΕGΑ να έχει κεντρικό δελτίο γένους θηλυκού. Μπορείτε όμως να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται οι γυναίκες στις ειδήσεις;

Ενας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, αυτό όμως δεν τον απαλλάσσει και από την ευθύνη να προσπαθήσει. Αν η ερώτηση αφορά τη θέση των γυναικών στην παρουσίαση των δελτίων, δεν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη να λειτουργήσω με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί μου. Δεν αντιλαμβάνομαι καν τον προβληματισμό που σχετίζεται με το φύλο. Αποδίδω σεβασμό στους συνομιλητές μου και τον θεωρώ ανελαστικά δεδομένο είτε αφορά σε άνδρες συνομιλητές είτε σε γυναίκες. Είναι σαφές ότι με τον τρόπο μου δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να μου συμπεριφερθεί με «ιδιαίτερο» τρόπο επειδή είμαι γυναίκα.

Το dress code στην παρουσίαση των δελτίων είναι επικοινωνία. Εσείς, με τις δικές σας επιλογές, τι θέλετε να περάσετε;

Πράγματι ο τρόπος που ντυνόμαστε στα δελτία είναι και αυτός ένα μήνυμα. Για εμένα ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι λιτός, να μην προσπαθεί με την εικόνα του να τραβήξει περισσότερη προσοχή από τις πληροφορίες που επιχειρεί να μεταφέρει. Να είναι συμβατός με τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται. Να μην είναι εκτός τόπου και χρόνου. Από την άλλη, για να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, βεβαίως με ενδιαφέρει να αισθάνομαι καλά με την εικόνα μου και άνετα μέσα στο ρόλο μου. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να κρύψω τη θηλυκότητα μου, δεν θεωρώ ότι τα 12ποντα τακούνια υπονομεύουν την αξιοπιστία μου, ούτε ότι μια στενή φούστα με καθιστά λιγότερο σοβαρή, αυτά είναι ξεπερασμένες αντιλήψεις. Δεν είναι όμως το πεδίο στο οποίο επενδύω.

Είχατε ποτέ το άγχος ότι πρέπει να δείχνετε λιγότερο σέξι για να σας πάρουν στα σοβαρά;

Οταν ήμουν στο ξεκίνημα της δουλειάς μου και δουλεύοντας κυρίως με άνδρες, πράγματι είχα αισθανθεί ότι πρέπει να κρύψω αυτή την πλευρά μου. Αυτό το έχω αφήσει πια πίσω μου. Ξέρω καλά μέσα μου ότι αν ένας άνθρωπος σου φερθεί χυδαία, αυτό δεν θα συμβεί γιατί εσύ δείχνεις περισσότερο σέξι απ’ ό,τι πρέπει, αλλά επειδή ο άνθρωπος αυτός είναι χυδαίος.

Ως γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, χρειάστηκε να αναπτύξετε περισσότερο κάποια χαρακτηριστικά σας;

Ναι, δυστυχώς, τα πρώτα χρόνια ζητήθηκαν από εμένα πολύ περισσότερες αποδείξεις για την επάρκεια μου απ’ ό,τι ζητήθηκαν από άνδρες συναδέλφους μου. Αυτό με έβαζε άλλοτε σε θέση άμυνας και άλλοτε σε θέση επίθεσης γιατί δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Ολο αυτό όμως με έκανε πιο δυνατή, με πείσμωσε περισσότερο, η «κριτική» τους μου έκανε καλό… Μεγαλώνοντας πάτησα καλύτερα στα πόδια μου, σταθεροποιήθηκα πρώτα απ’ όλα μέσα μου, έμαθα να αντιμετωπίζω τα πράγματα με κρύο μυαλό. Να διαβάζω τις προθέσεις των ανθρώπων πίσω από τις ενέργειες τους. Η αλλαγή έρχεται από μέσα μας – όχι από τους άλλους, είπε στο Marie Claire.

Source link

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE