Αποκλείστηκε από το διαγωνισμό η συμμετοχή της Λευκορωσίας

Αποκλείστηκε από το διαγωνισμό η συμμετοχή της Λευκορωσίας


Η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει καθόλου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2021.

Οι διοργανωτές του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision απέκλεισαν τη Λευκορωσία, κρίνοντας ότι το τραγούδι που θα εκπροσωπούσε τη χώρα παραβιάζει τους όρους του διαγωνισμού.

Το τραγούδι θα ερμήνευε ένα συγκρότημα το οποίο στο παρελθόν είχε θεωρηθεί ότι γράφει στίχους που χλευάζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα οι διοργανωτές της Eurovision 2021 απέρριψαν την συμμετοχή της Λευκορωσίας, η οποία μαστίζεται από πολιτική κρίση από τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου, καθώς το τραγούδι που είχε υποβάλει η χώρα χλεύαζε τις διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Το τραγούδι του συγκροτήματος Galasy ZMesta προκάλεσε αντιδράσεις από προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, που έχουν πέσει θύματα βίαιης καταστολής στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Μετά την απόρριψη του τραγουδιού από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), η Λευκορωσία υπέβαλε άλλο τραγούδι του ίδιου συγκροτήματος, αλλά αργά χθες το βράδυ απορρίφθηκε και αυτό.

Η EBU ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «μελέτησε προσεκτικά τη νέα συμμετοχή για να αξιολογήσει αν πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει», αλλά διαπίστωσε ότι «παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού που διασφαλίζουν ότι ο διαγωνισμός δεν γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και δεν δυσφημείται».

Αυτό σημαίνει ότι η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει καθόλου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ανακοίνωσε η EBU.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ στις 18 – 22 Μαΐου.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης έχει γιγαντωθεί στη Λευκορωσία ενάντια στην κυβέρνηση Λουκασένκο έπειτα από τις εκλογές του Αυγούστου, που σύμφωνα με τους διαδηλωτές σημαδεύτηκαν από νοθεία για να παρατείνουν την 27χρονη κυριαρχία του Λουκασένκο, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι πάνω από 34.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αδίκως δυσφημείται, ενώ ο πρόεδρος αρνείται ότι υπήρξε εκλογική νοθεία και κατηγορεί τη Δύση ότι υποστηρίζει τις διαδηλώσεις.Source link

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE