Ο Μανώλης Μητσιάς και η Γεωργία Νταγάκη στο «Μουσικό Κουτί»

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Γεωργία Νταγάκη στο «Μουσικό Κουτί»


Το «Μουσικό Κουτί» ανοίγει για καλλιτέχνες που δεν βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση.

Μια ξεχωριστή βραδιά με τραγούδια που έγραψαν ιστορία επιφυλάσσει το «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, στις 22:30.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον Μανώλη Μητσιά, έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές και την ξεχωριστή τραγουδίστρια και λυράρισσα Γεωργία Νταγάκη, σε μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση που ενώνει τη Μακεδονία με την Κρήτη και το μπουζούκι με τη λύρα.

Την παρέα της εκπομπής «συμπληρώνουν» ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Νίκος Γκάτσος, ο Δήμος Μούτσης, ο Kiki Lesendric, ο Άκης Πάνου και η Nina Simone, μέσα από τα τραγούδια και τις ιστορίες των καλεσμένων.

«Η μάνα μου τραγουδούσε πολύ ωραία και μου τραγουδούσε στα χωράφια… Αυτή με έβαλε στο κόλπο της δημοτικής μουσικής», λέει ο Μανώλης Μητσιάς και θυμάται στιγμές από τα παιδικά του χρόνια στα καπνοχώραφα του χωριού του.

Ο σπουδαίος τραγουδιστής μιλάει στο «Μουσικό Κουτί» και για την θρυλική παρέα του «Φλόκα»: «Όλη η διανόηση πέρναγε από το τραπέζι του Γκάτσου και του Χατζιδάκι, λογοτέχνες, ποιητές, όλοι ήθελαν να ακούσουν μία κουβέντα από το στόμα του “Ολύμπιου”» Γκάτσου, όπως τον αποκαλούσε χαρακτηριστικά ο Χατζιδάκις…».

Επίσης αφηγείται ιστορίες με τον Άκη Πάνου: «Μιλούσε τη δική του γλώσσα. Ήταν κοφτός, ολιγόλογος και στακάτος… Τον “Τρελό” τον θεωρούσε το πιο “αναρχικό” τραγούδι του. Όταν πρωτοβγήκε είχαμε πάει να τραγουδήσουμε στην Κατερίνη με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Χάρρυ Κλυνν. Από τη στιγμή που βγήκα και το είπα, δεν είπα άλλο τραγούδι όλη την βραδιά. Είκοσι φορές αυτό τραγούδησα και τίποτα άλλο!»

«Μία άλλη φορά είχα πάει στην Κρήτη και ανεβαίνω να τραγουδήσω, δεν έχω πει ακόμα το τραγούδι και έρχεται ένας κρητικός και μου λέει “τον κουζουλό πες”! Δεν ξέρω ποιος είναι ο κουζουλός, του απαντάω. Πραγματικά, δεν καταλάβαινα τι έλεγε. Ξαφνικά βγάζει το πιστόλι και μου ξαναφωνάζει “τον κουζουλό πες” και μου λένε από κάτω “Ο ‘Τρελός’ είναι”», συνεχίζει.

Η συγκλονιστική ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά στα τραγούδια «Στην Ελευσίνα Μια Φορά», «Ο Γιάννης, Ο Φονιάς», «Σου ‘Χω Έτοιμη Συγγνώμη», «Ποτέ», «Το Πάρτι», καθώς και η λύρα της… ανήσυχης Γεωργίας Νταγάκη μας ταξιδεύουν σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι.

Την παράσταση κλέβει και η Γεωργία Νταγάκη ερμηνεύοντας μοναδικά το παραδοσιακό αρμένικο τραγούδι «Σώμα – Σώμα».  Η λύρα της, αλλά η μπάντα της εκπομπής που τη συνοδεύει πραγματικά μαγεύουν.

«Η Κρήτη ήταν παντού, στην καθημερινότητά μου, στα ακούσματά μου, οπότε το να μάθω λύρα μού φαινόταν κάτι παρά πολύ φυσιολογικό. Βέβαια, αυτό έως ότου ανέβω στη σκηνή», λέει η Γεωργία Νταγάκη στο «Μουσικό Κουτί».

Επίσης θυμάται όταν σε ηλικία 16 χρόνων έπαιξε λύρα και τραγούδησε για πρώτη φορά σε ένα μαγαζί γεμάτο με κρητικούς: «Έβλεπα τα βλέμματα από κάτω και έλεγα κάτι δεν πάει καλά. Σαν εξωγήινη με έβλεπαν παρά σαν μια κοπέλα που παίζει κάποιο κρητικό όργανο».

Πώς προέκυψε, όμως, η απροσδόκητη συνεργασία της με τον θρύλο της ροκ μουσικής, Eric Burdon των Animals;

«Συνεργαζόμουν με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε μια μουσική σκηνή και ο συνεργάτης του ήταν και συνεργάτης του Eric Burdon, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα. Τον έφερε ένα βράδυ στο μαγαζί και εκεί άκουσε, για πρώτη φορά, αυτό το περίεργο όργανο, τη λύρα. Του άρεσε ηχοχρωματικά και μου ζήτησε να πάω στη Γερμανία να παίξω στον δίσκο που ετοίμαζε Συνέβη, όμως, κάτι σουρεαλιστικό! Έχασα το αεροπλάνο και ο Burdon με περίμενε στο αεροδρόμιο! Τον έστησα, γιατί το προηγούμενο βράδυ ξενύχτησα», περιγράφει η Γεωργία Νταγάκη.

Ξεχωριστό είναι όπως πάντα το jukebox.

Το «Μουσικό Κουτί» παίζει τα αγαπημένα τραγούδι από τον Μανώλη Μητσιά και την Γεωργίας Νταγάκη σε μοναδικές διασκευέες από την μπάντα της εκπομπής.

Ο Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύει «Το Σκαλοπάτι Σου» του Βασίλη Τσιτσάνη, το «Ένα Λεπτό Περιπτερά» του Τάκη Μουσαφίρη, τον «Ερωτικό» του Θάνου Μικρούτσικου και το «Άνοιξαν Τα Δέντρα Ούλα», παραδοσιακό τραγούδι της Μακεδονίας, ενώ η Γεωργία Νταγάκη το «Πώς Να Σωπάσω» του Νίκο Ξυλούρη, το «Φωτιά Στο Λιμάνι» του Παύλου Παυλίδη και το «Πάντα Θλιμμένη Χαραυγή».

Η βραδιά ολοκληρώνεται με ένα εμβληματικό τραγούδι γεμάτο Ελλάδα, τον «Τσάμικο» που γράφτηκε από τον Νίκο Γκάτσο και μελωποιήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι για να το ερμηνεύσει μοναδικά ο Μανώλης Μητσιάς.Source link

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE