Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο… στούντιο – Το Hollywood στη χώρα μας!

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο… στούντιο – Το Hollywood στη χώρα μας!


Χάρη στον νέο νόμο και τις πρωτοβουλίες που προωθούν το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μόνο μέσα στο 2021 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί 30-35 νέα πρότζεκτ, με σύνολο χρηματοδότησης στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά έχουν αυξηθεί τα ποσά που θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό, προσδοκώντας συνολικά να ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα ξεκινούν τα γυρίσματα του «Greek Freak» με θέμα τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα μια πλειάδα αστέρων, όπως οι Ντάνιελ Κρεγκ, Τζέιμι Λι Κέρτις, Κρις Εβανς, Μάικλ Σάνον, αλλά και ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ μαζί με τους Βίγκο Μόρτενσεν και Λεά Σεϊντού, μετατρέποντάς τη σε ένα μεγάλο σκηνικό για παραγωγές πρώτης γραμμής.

Η Λεά Σεϊντού θα είναι συμπρωταγωνίστρια στην ταινία «Crimes of the Future» του Κρόνενμπεργκ

Γιατί μας προτιμούν όλοι ξαφνικά

Η αλλαγή του κινηματογραφικού σκηνικού, που μέχρι πρότινος παρέμενε ένα άνυδρο από παραγωγές τοπίο, κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με την αλλαγή του νόμου και το λεγόμενο επενδυτικό κίνητρο, αλλά και με τη διαφορετική νοοτροπία, καθώς κοινή πεποίθηση έχει ήδη καταστεί στα διάφορα υπουργεία που συνεργάζονται ότι πρέπει να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ιδιαίτερα δραστήριο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικά η Γενική Γραμματεία, που έχει αναλάβει τον συνολικότερο εκσυγχρονισμό και την αλλαγή της νοοτροπίας όσον αφορά τις ψηφιακές επενδύσεις, φαίνεται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη θέρμη στο θέμα των γυρισμάτων, αν και η αρχή είχε γίνει με τον νόμο 4487/2017, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και επέτρεπε την επιστροφή μέχρι και του 35% του κόστους παραγωγής της ταινίας ή του σίριαλ που θα γυρίζεται στη χώρα μας. Πρόκειται για το λεγόμενο επενδυτικό κίνητρο (cash rebate) που έκανε τους μεγάλους παραγωγούς να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς την Ελλάδα, διπλασιάζοντας σε χρόνο-ρεκόρ τις μεγάλες εταιρείες που εξέφρασαν την προτίμησή τους για γυρίσματα στη χώρα μας. Ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους προέβλεψε η σημερινή κυβέρνηση, ανεβάζοντας το ποσοστό από 35% σε 40%, κάτι που φαίνεται να προωθεί ως βασικό κίνητρο, χαράζοντας επιπλέον μια συνολικότερη πολιτική για τη διευκόλυνση των γυρισμάτων στην Ελλάδα.

Σημαντικό ρόλο στο σημείο αυτό φαίνεται να παίζει το ότι επιτέλους συνεργάζονται αρμονικά οι επιμέρους φορείς αλλά και τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Τουρισμού, έτσι ώστε ο τόπος μας να καταστεί το καλύτερο και ιδανικότερο μέρος για τα γυρίσματα καλλιτεχνικών έργων. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ήδη ενισχυθεί ο θεσμός του ΕΚΟΜΕ, ένας φορέας που κατ’ ουσίαν ανάγεται στον πλέον κρίσιμο παράγοντα για την υλοποίηση των χρηματοδοτήσεων, αφού είναι αυτός στον οποίο απευθύνονται απευθείας πλέον οι παραγωγοί. Επίσης, κρίσιμο ρόλο έχει διαδραματίσει και η αποσαφήνιση του καθεστώτος ενίσχυσης που επιτρέπει να συμπεριληφθούν παραγωγές που απευθύνονται σε ψηφιακά μέσα και υπηρεσίες, όπως είναι η διαδικτυακή τηλεόραση (web tv), τα ντοκιμαντέρ, τα κοινωνικά δίκτυα κ.λπ., ενώ για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται οι ταινίες μικρού μήκους. Τέλος, πολύ σημαντικά είναι και τα φορολογικά κίνητρα, αφού το 30% εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του εκάστοτε δικαιούχου, ενώ υπάρχει η εξασφάλιση ότι αυτό θα τηρηθεί βάσει του δικαίου κρατικών ενισχύσεων. Ήδη το ΕΚΟΜΕ έχει χρηματοδοτηθεί γενναία για τον σκοπό αυτό απορροφώντας ένα σημαντικό ποσό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όσο περισσότερα χρήματα δίνονται στις ταινίες και τις σειρές τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι εταιρείες παραγωγής που θα δείξουν ενδιαφέρον για τη χώρα μας – και τόσο σημαντικότερες οι ταινίες με μεγάλο εκτόπισμα και διανομή, όπως έχει αποδειχθεί ότι ήταν, για παράδειγμα, το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» ή το «Mamma mia!». Αν, λοιπόν, η Ελλάδα πόνταρε μέχρι σήμερα στον τουρισμό ως τη βαριά της βιομηχανία, καιρός είναι να επενδύσει άμεσα και στον πιο αποτελεσματικό τρόπο προβολής της, που είναι η εικόνα μέσα από σημαντικά καλλιτεχνικά έργα σε κινηματογράφο και τηλεόραση.

Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001)

Αισιόδοξος είναι, στο σημείο αυτό, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, ένας άνθρωπος με πείρα στη Δημόσια Διοίκηση που έχει αναλάβει την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, την άμεση επίλυση των προβλημάτων και φυσικά το δύσκολο έργο της συνεργασίας ανάμεσα στα διαφορετικά υπουργεία, τους φορείς κ.λπ. Παρότι υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, βλέπει ότι τα θετικά, μέχρι στιγμής, σημάδια δείχνουν ότι η πορεία θα είναι ανοδική. «Αναμφίβολα ο νόμος έδωσε ένα μήνυμα το οποίο θελήσαμε να στηρίξουμε όλοι: πέρα από την αύξηση του κινήτρου, το σημαντικό είναι ότι ξανά θεσμοθετήσαμε τον θεσμό του tax relief, ενώ φτιάξαμε όλη τη διαδικασία ώστε να πάψει να είναι άτεγκτη και γραφειοκρατική. Βελτιώνοντας, λοιπόν, τη διαδικασία από την αρχή ώστε να γίνεται γρήγορα και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την υπαγωγή των επενδύσεων και την τελική πιστοποίηση, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόπουλος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», τονίζοντας ότι «βέβαια έχουμε αρκετά να κάνουμε ακόμα ώστε να γίνει πιο απλή η διαδικασία. Αλλά τα περισσότερα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε ιδέες, γίνονται συζητήσεις και φυσικά έχουμε την τελευταία νομοθετική παρέμβαση που δίνει τη δυνατότητα απευθείας πληρωμής σε ξένους παραγωγούς ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΕΚΟΜΕ είναι, κατά κύριο λόγο, ένα εργαλείο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων».

Οι σταρ και ο Γιάννης

Απόδειξη του άμεσου αποτελέσματος και της ανταπόκρισης των επενδυτών είναι τόσο οι ταινίες που αναμένονται να γυριστούν άμεσα στη χώρα μας, και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας, όσο και αυτές που κατάφεραν να ολοκληρωθούν σε αυτές τις συνθήκες ανοίγοντας τον δρόμο για τους μεγάλους παραγωγούς, τους διάσημους σκηνοθέτες, ακόμα και τις ισχυρές πλατφόρμες. Χάρη στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιλύθηκαν πολλά προβλήματα και οι επόμενες ταινίες είναι ήδη στα σκαριά δημιουργώντας μια δυναμική που αναμένεται να διευρύνει κι άλλο τον κύκλο των ενδιαφερομένων. Αρχής γενομένης από το «Greek Freak» και μια μεγάλη εταιρεία όπως η Disney, όλα δείχνουν πως το τοπίο, όσον αφορά την προσέλευση μεγάλων κινηματογραφικών εταιρειών και ονομάτων στη χώρα μας, αλλάζει ριζικά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», τα γυρίσματα της μεγάλης παραγωγής της Disney με εκτέλεση παραγωγής τη Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, θα ξεκινήσουν άμεσα και θα λάβουν χώρα κατά κύριο λόγο στον τόπο καταγωγής του διάσημου μπασκετμπολίστα, τα Σεπόλια, και σε άλλα μέρη της Αθήνας. Πρόκειται ουσιαστικά για τη βιογραφία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και κυρίως για τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια στην Ελλάδα – μέχρι τη στιγμή που διεκδίκησε το όνειρό του στην Αμερική. Ο ίδιος, μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, ζήτησε, αν γίνεται, η ταινία να είναι μοιρασμένη με πρωταγωνιστές παιδιά από την Ελλάδα και τη Νιγηρία. Το σενάριο της ταινίας είναι του Αράς Αμέλ.

Μεγάλη άφιξη αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού -φυσικά αν το επιτρέψει η πανδημία- του μεγάλου πρωταγωνιστή Ντάνιελ Κρεγκ, ο οποίος θα καταφτάσει στη χώρα μας για το σίκουελ της ταινίας «Knives out» (Στα μαχαίρια), σε σκηνοθεσία Ράιαν Τζόνσον, γνωστός και για τη σκηνοθεσία του στον «Πόλεμο των άστρων» και ειδικά για το πολύ πετυχημένο επεισόδιο του «Τελευταίου Τζεντάι». Τα «Μαχαίρια», που δείχνουν τη μεγάλη αγάπη του γνωστού σκηνοθέτη για τα αστυνομικά και τη μαύρη κωμωδία, δεν ήταν μόνο εισπρακτική επιτυχία, αλλά απέσπασε και θερμές κριτικές για το πρωτότυπο σενάριο και τον τρόπο που κατάφερε να αναστήσει τα πολυπρόσωπα αστυνομικά δράματα τύπου Αγκαθα Κρίστι, ποτίζοντάς τα με επιπλέον δόσεις βιτριολικού χιούμορ. Απολαυστική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Τζέιμι Λι Κέρτις ως επαναστάτρια περασμένης ηλικίας, αλλά και ο Μάικλ Σάνον, ο οποίος ερμήνευε έναν νέο συντηρητικό, αντικοινωνικό γιο του απελθόντος συγγραφέα – όπως μαθαίνουμε και οι δύο θα έρθουν στη χώρα μας για την πολύκροτη συνέχεια. Κεντρικό ρόλο, βέβαια, θα έχει στο σίκουελ της ταινίας ο Ντάνιελ Κρεγκ, εντελώς αγνώριστος στον ρόλο αυτό, αφού ξαναθυμάται τη βρετανική του ταυτότητα με την έντονη προφορά, το γνωστό σαρκαστικό χιούμορ και ένα εκτόπισμα που ξέρει καλά να μπολιάζει το δράμα με την παρωδία. Μαζί τους και ο Κρις Εβανς, που οι φαν της Marvel τον γνωρίζουν από διαφορετικές ταινίες (από το «Captain America» έως το «Fantastic Four»). Τα γυρίσματα της ταινίας θα γίνουν στο Πόρτο Χέλι και όλοι περιμένουν να δουν τον τελευταίο πρωταγωνιστή των ταινιών με τον Τζέιμς Μποντ να απολαμβάνει, παράλληλα με αυτά, και τις ομορφιές του ελληνικού τοπίου. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής Ντάνιελ Κρεγκ θα καταφτάσει στη χώρα μας για το σίκουελ της ταινίας «Knives out»

Η προφητική ταινία του Κρόνενμπεργκ

Επιβεβαιωμένη είναι επίσης και η ταινία «Crimes of the Future» (Μελλοντικά Εγκλήματα), μια δυναμική αναθεώρηση της παλιάς, γνωστής sci-fi ταινίας του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ ήδη από τη δεκαετία του ’70, που αποτέλεσε και κεντρικό σημείο αναφοράς στις επόμενες ταινίες του.

Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Οι γνωστές περιπέτειες του Αντριάν Τρίποντ είχαν εμπνεύσει τον διάσημο κινηματογραφιστή ώστε να μας χαρίσει μερικές από τις πιο εμβληματικές σκηνές του εμπνευσμένες από αυτό το παραληρηματικό ταξίδι του πρωταγωνιστή σε μια δερματολογική κλινική όπου αναζητούσε τον κρυφό εκείνο ιό που είχε γεννήσει μια παγκόσμια πανδημία, η οποία είχε διασπαρεί μέσα από προϊόντα ομορφιάς! Δεν είναι τυχαίο που ο σπουδαίος Καναδός δημιουργός αποφάσισε να επιστρέψει σε εκείνη την προφητική ταινία και σε αυτό το σενάριο που είχε γραφτεί δεκαετίες πριν από τη σημερινή καταστροφική πανδημία. Πρωταγωνιστές στη νέα προσέγγιση των παλιών «Εγκλημάτων», βγαλμένων ωστόσο από το μέλλον, θα είναι ο Βίγκο Μόρτενσεν, πρωταγωνιστής του οσκαρικού «Πράσινου Βιβλίου», του ανεπανάληπτου «Captain Fantastic», της απολαυστικής «Επικίνδυνης Μεθόδου» με σκηνοθέτη και πάλι τον Κρόνενμπεργκ. Ο διάσημος ηθοποιός είχε, επίσης, ξαναέρθει στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο της Πατρίτσια Χάισμιθ. Αυτή τη φορά στο πλευρό του ως συμπρωταγωνίστρια θα βρίσκεται η Λεά Σεϊντού, η διάσημη πρωταγωνίστρια της «Ζωής της Αντέλ», αλλά και των Τζέιμς Μποντ – και φυσικά του πολυαναμενόμενου νέου επεισοδίου όπου θα υποδύεται τον μεγάλο έρωτα και ενδεχομένως τη σύζυγο του Ντάνιελ Κρεγκ, η οποία θα βρεθεί και αυτή στη χώρα μας την ίδια περίοδο. Στην ταινία αναμενόταν να συμμετάσχει αρχικά η Νάταλι Πόρτμαν, η οποία, ωστόσο, ακύρωσε λόγω κορωνοϊού και τη θέση της αναλαμβάνει μια άλλη, ίδιου εκτοπίσματος πρωταγωνίστρια της οποίας το όνομα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Την εκτέλεση της παραγωγής στην Ελλάδα θα έχουν οι «Αργοναύτες» του Πάνου Παπαχατζή.

Εννοείται ότι σημαντικούς δρόμους ανοίγει επίσης για τις μεγάλες παραγωγές στη χώρα μας η έλευση της Paramount με τη σειρά δράσης «Jack Ryan» που ακολουθεί τις περιπέτειες του διασημότερου αναλυτή της CIA, του ήρωα που έχει δημιουργήσει με την πένα του ο διάσημος συγγραφέας Τομ Κλάνσι και στο παρελθόν ενσάρκωσε ο Χάρισον Φορντ. Πρωταγωνιστής, ο βραβευμένος Τζον Κρασίνσκι, γνωστός και από τη συμμετοχή του στο «Τhe Office», σύζυγος της Εμιλι Μπλαντ, με την οποία έχουν συμμετάσχει από κοινού σε διάφορες ταινίες και πρότζεκτ. Τα γυρίσματα αναμένεται να γίνουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Επιστροφή στην Ελλάδα και για την ελληνικής καταγωγής Νία Βαρντάλος, την οποία θα πρέπει να αναμένουμε, ύστερα από αναβολές λόγω κορωνοϊού, τον Σεπτέμβριο για τα γυρίσματα του τρίτου μέρους του «Γάμου αλά ελληνικά» με το γνωστό ζεύγος των Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον στην παραγωγή.

Η Νία Βαρντάλος έρχεται στην Ελλάδα για το τρίτο μέρος του «Γάμου αλά ελληνικά» με το διάσημο ζεύγος Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον στην παραγωγή

Η Ελλάδα φαίνεται να συνιστά και το ιδανικό ντεκόρ για τους ανέκαθεν λάτρεις της πατρίδας μας Γάλλους, οι οποίοι καταφτάνουν με μια σειρά από ταινίες, όπως η γαλλική παραγωγή «Κυκλάδες». Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες, ωστόσο, πληροφορίες, πρωταγωνίστρια θα είναι η πολυβραβευμένη Ιζαμπέλ Ιπέρ. Την εκτέλεση παραγωγής στην Ελλάδα έχουν αναλάβει η Φένια Κοσοβίτσα και η εταιρεία Blonde.

Source link

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE