Πέθανε ο Ολλανδός εφευρέτης της κασέτας

Πέθανε ο Ολλανδός εφευρέτης της κασέτας


Ο Lou Ottens έφερε επανάσταση στη μουσική.

Ο Lou Ottens, ο Ολλανδός εφευρέτης της κασέτας, πέθανε σε ηλικία 94 ετών το Σάββατο 6 Μαρτίου.

Γεννήθηκε το 1926 και ασχολήθηκε με την ηχογραφημένη μουσική ενώ εργαζόταν το 1960 ως επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων στην εταιρεία τεχνολογίας Philips με έδρα την Ολλανδία.

Ο Lou Ottens ανέπτυξε την αναλογική μαγνητική ταινία για εγγραφή και αναπαραγωγή και παρουσίασε την πρώτη κασέτα το 1963 στη Ραδιοφωνική Έκθεση του Βερολίνου.

Η εφεύρεση γνώρισε άμεση επιτυχία και έφερε επανάσταση στην κατανάλωση μουσικής, καθιστώντας την πιο προσιτή, ενώ έγινε πρότυπο για την ακρόαση μουσικής εν κινήσει.

Λίγο αργότερα η Philips δημιούργησε τη δική της προσέγγιση στην κασέτα ήχου διαφόρων μεγεθών, ωστόσο ο Lou Ottens συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Sony και της Philips για να διασφαλίσει ότι το μοντέλο τους θα γίνει η πατενταρισμένη κασέτα στην αγορά.

Το 1979 ο Lou Ottens έφερε επανάσταση στη μουσική για άλλη μια φορά, βοηθώντας τη Philips να αναπτύξει μια ανθεκτική έκδοση του CD.

Ακόμη και όταν οι κασέτες και οι δίσκοι βινυλίου σταθεροποιήθηκαν ως κυρίαρχες μορφές στην ηχογραφημένη μουσική, ο Ottens – πλέον Διευθυντής Ήχου της Philips – ανέθεσε σε μια ομάδα την ανάπτυξη της τεχνολογίας compact disc για την καταναλωτική αγορά. Από την κυκλοφορία τους το 1982 μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 200 δισεκατομμύρια CDs.

Ο Lou Ottens συνταξιοδοτήθηκε το 1986.

Ενώ οι κασέτες έχουν μετατραπεί σε συλλεκτικά αντικείμενα τις τελευταίες δεκαετίες, η δημοτικότητά τους αυξήθηκε και πάλι, με τις πωλήσεις κασετών να υπερδιπλασιάζονται πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο ο Ottens χαρακτήρισε την επανεμφάνιση της κασέτας «ανοησία», προσθέτοντας ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τον ήχο του CD.

«Η κασέτα εφευρέθηκε λόγω του εκνευρισμού για το υπάρχον μαγνητόφωνο, είναι τόσο απλό», είχε δηλώσει ο Lou Ottens για την εφεύρεσή του, σύμφωνα με το NRC Handelsblad.

Ο Ottens μίλησε για την εφεύρεση του και στο ντοκιμαντέρ «Cassette: A Documentary Mixtape» του 2011: «Περίμενα ότι θα ήταν επιτυχία, όχι μια επανάσταση», είπε.Source link

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE