Την Blackout Tuesday στήριξαν οι Έλληνες καλλιτέχνες.
Η ελληνική δισκογραφία συμμετέχει στη διεθνή πρωτοβουλία Blackout Tuesday, μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας της μουσικής κοινότητας ενάντια στο ρατσισμό και την ανισότητα, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από αστυνομικό.
Η μουσική βιομηχανία σταμάτησε στις 2 Ιουνίου για μία ημέρα τη μουσική για να δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να προβληματιστούμε, να μάθουμε και να συζητήσουμε για το φυλετικό διαχωρισμό, δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στη μαύρη κοινότητα.
Την υποστήριξή τους στην Blackout Tuesday εξέφρασε πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι είτε ανάρτησαν τα προσωπικά τους μηνύματα είτε δημοσίευσαν μία εικόνα με μαύρο φόντο.
«Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί , για να αλλάξουμε τον κόσμο ώστε να σταματήσει η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ βία!», έγραψε στα social media ο Κωνσταντίνος Αργυρός, προσθέτοντας τις ετικέτες «Σταματήστε το ρατσισμό» και «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία».
Η Άννα Βίσση μοιράστηκε ένα απόφθεγμα του Νοτιοαφρικανού κληρικού και ακτιβιστή Desmond Tutu: «Αν είσαι ουδέτερος σε καταστάσεις αδικίας, έχεις διαλέξει την πλευρά του δυνάστη».
Η Έλενα Παπαρίζου ανάρτησε την εικόνα με το μαύρο φόντο που χρησιμοποιούν όλοι οι καλλιτέχνες διεθνώς για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στη μαύρη κοινότητα.
«Το show πρέπει να σταματήσει», σημείωσε στα αγγλικά με ένα hasthtag στη λεζάντα, χρησιμοποιώντας το επίσημο σύνθημα της Blackout Tuesday.
Ο Σάκης Ρουβάς ανάρτησε στις ιστορίες του λογαριασμού του στο Instagram ένα απόσπασμα από τους στίχους της νέας συνεργασίας του με την Ισραηλινή τραγουδίστρια Nicole Raidman στο τραγούδι «Love Can Change The World» και πρόσθεσε τη δική του αναφορά στην περίσταση της Blackout Tuesday.
«Η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, η αγάπη μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας, να επιδιορθώσει τις διαφορές μας, να κρατήσει τις ελπίδας μας ζωντανές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασχίσουμε τον κόσμο από το βορρά έως το νότο».
Ο Κωστής Μαραβέγιας δήλωσε τη συμπαράστασή του σε όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας, καταπίεσης και ρατσισμού.
«Ο αποκλεισμός, η βία και ο ρατσισμός δεν είναι αποκλειστικά made in U.S.A. Πολλοί έχουμε βιώσει ή έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων φαινομένων στις τοπικές μας κοινωνίες», επισήμανε.
«Συμπαραστεκόμαστε με όλη μας την καρδιά και τις δυνάμεις μας, σε όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας, καταπίεσης και ρατσισμού λόγω ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, χρώματος, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών προτιμήσεων ή αναπηρίας. Η σιωπή μας είναι συνενοχή. Αντιδρούμε και καταγγέλλουμε. Οι ρατσιστές εκτός κοινωνίας. Οι ρατσιστές στο περιθώριο. Μια για πάντα», συνέχισε.
«Μία φυλή, οι άνθρωποι!», έγραψε η Ελένη Φουρέιρα, κάνοντας κάλεσμα για εξάλειψη του ρατσισμού και της βίας.
Την Blackout Tuesday στήριξε και η Τάμτα.
Ο Πέτρος Ιακωβίδης αναδημοσίευσε ένα κομμάτι από την ανάρτηση της δισκογραφικής εταιρείας του για την Blackout Tuesday.
Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα απόσπασμα από την ποιητική συλλογή «Καπνισμένο Τσουκάλι» του σπουδαίου Γιάννη Ρίτσου: «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».
Ειρήσθω εν παρόδω, η συλλογή «Καπνισμένο Τσουκάλι» μελοποιήθηκε το 1975 από τον Χρήστο Λεοντή και το εν λόγω απόσπασμα ντύθηκε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Το τραγούδι πήρε τον τίτλο «Και Να, Αδερφέ Μου».
Το δικό του μήνυμα κατά του ρατσισμού έστειλε και ο STAN Αντιπαριώτης μέσα από τις ιστορίες του Instagram.
«Είναι η στιγμή που πρέπει να καταλάβουμε πως το μίσος ήρθε η ώρα να σταματήσει. Πρέπει να αποδεχθούμε τη διαφορετικότητα που υπάρχει στον κόσμο γύρω μας. Επιτέλους να μάθουμε να αγαπάμε το διαφορετικό γιατί η ζωή είναι μικρή», τόνισε.
«Μακάρι κάποτε η ανθρωπότητα να φτάσει να προχωράει χωρίς βία, φόβο και προκαταλήψεις», είναι η ευχή που εξέφρασε ο Μύρωνας Στρατής.
Σημειώνεται ότι τη στήριξή του στην Blackout Tuesday έδειξαν αρκετοί ακόμα Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι αρκέστηκαν στη δημοσίευση μίας εικόνας με μαύρο φόντο.