Θοδωρής Βουτσικάκης: Τραγουδά με τη χορωδία του Κόκκινου Στρατού για την ειρήνη

Θοδωρής Βουτσικάκης: Τραγουδά με τη χορωδία του Κόκκινου Στρατού για την ειρήνη


Ο Θοδωρής Βουτσικάκης σε μία συμφιλιωτική συνάντηση γενεών.

Το Ίδρυμα Αmfionia – Athens Symphonic & Jazz Bands Festival συνεχίζει το έργο του για την προώθηση του μηνύματος της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μέσα από τον πολιτισμό και τη μουσική. Στην εποχή της πανδημίας, περήφανα παρουσιάζει τη συνεργασία της Ορχήστρας Alexandrov με τον Έλληνα τραγουδιστή Θοδωρή Βουτσικάκη.

Μαζί ερμηνεύουν το διάσημο και εξαιρετικά δημοφιλές στη Ρωσία τραγούδι, «Η Ημέρα της Νίκης».

Μετά τη χειρονομία αλληλεγγύης και το μήνυμα συμπαράστασης που έστειλε η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού στον ελληνικό λαό, ερμηνεύοντας στα ελληνικά το «Όταν Σφίγγουν Το Χέρι» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, αυτήν τη φορά ο Θοδωρής Βουτσικάκης τραγουδά στα ρωσικά το εμβληματικό τραγούδι «Η Ημέρα της Νίκης», σε σύμπραξη με την Ορχήστα Alexandrov.

Η εκτέλεση είναι αφιερωμένη σε όλο τον κόσμο με αφορμή το νικηφόρο αγώνα που έδωσε κατά του φασισμού στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ο ρωσικός λαός.

Ο ίδιος ο Θοδωρής Βουτσικάκης μάλιστα δήλωσε: «Η μουσική έχει τη δύναμη να φέρνει τους λαούς πιο κοντά ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές. Το βίντεο που ακολουθεί σε συνεργασία με τη μοναδική Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης για όλο τον κόσμο, αφιερωμένο στον ρωσικό λαό με αφορμή την Ημέρα της Νίκης».

Η Χορωδία Alexandrov (Alexandrov Ensemble) τραγούδησε την «Ημέρα της Νίκης» σε πρώτη εκτέλεση στις 8 Μαΐου 1975 και από τότε, παραμένει σταθερά στα πέντε πιο δημοφιλή τραγούδια της Ρωσίας.

Γνωστή και ως Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε πάνω από 1500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στην πρώτη γραμμή, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ηθικού των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού.

Η μεγάλη επιτυχία της χορωδίας βασίζεται στο ότι κατορθώνει να συνυφαίνει την πειθαρχία και την καθαρότητα του ακαδημαϊκού τραγουδιού με την πολύχρωμη και βαθιά συναισθηματικότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα της παραδοσιακής λαϊκής μουσικής.

Οι παραστάσεις της Alexandrov Ensemble αποτελούν ένα μεγαλειώδες υπερθέαμα. Κανένας δε μένει ασυγκίνητος στη θέα αυτών των καλλιτεχνών που στέκουν ευθυτενείς, ασάλευτοι και απόλυτα συντονισμένοι, ενώ τραγουδούν από τα βάθη της ψυχής τους.

Με αυτό το εμβληματικό σύνολο συμπράττει για πρώτη φορά ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ένας από τους πιο σημαντικούς νέους Έλληνες τραγουδιστές.

Έχει ξεχωρίσει, μέχρι τώρα, για τις συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς, για τους ρόλους που ερμηνεύει στο μουσικό θέατρο, αλλά κυρίως για τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του ταπεραμέντο.

Η μακρόχρονη συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου οδήγησε και στην εμβληματική δισκογραφική συνεργασία τους με το βραβευμένο με Όσκαρ Ιταλό συνθέτη Nicola Piovani, που κυκλοφόρησε από την Panik Oxygen τη χρονιά που πέρασε και έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδούν για την «Όμορφη Ζωή».

Αναμφίβολα, ο Θοδωρής Βουτσικάκης είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιάς του.

Ως «Ερωτόκριτος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017, σε μουσική Δημήτρη Μαραμή, συγκίνησε κοινό και κριτικούς, δικαιώνοντας την γενναιόδωρη υποδοχή που είχε λάβει από την πρώτη του εμφάνιση στην ελληνική δισκογραφία με την «Αισθηματική Ηλικία».

Η οικογενειακή μουσική κουλτούρα, η πλούσια δισκοθήκη από την οποία άντλησε τα πρώτα του ακούσματα, οι πολύχρονες σπουδές στη μουσική, το τραγούδι, το μουσικό θέατρο αλλά και τη Νομική, διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική του βάση.

Με εφαλτήριο ένα πολύχρωμο, μεσογειακό μωσαϊκό, ο Θοδωρής Βουτσικάκης συνεχίζει αδιάκοπα να εξελίσσει τη μουσική του ταυτότητα και να εμπλουτίζει τα «ανένταχτα» καλλιτεχνικά του όνειρα. Ένας καλλιτέχνης που ενσαρκώνει τη δύναμη του ταλέντου και το πείσμα της ζωής που προχωρά μπροστά χωρίς να ξεχνά.

Σε αυτό το σημείο όπου ο χρόνος τέμνεται για να διασταλεί, ο Θοδωρής Βουτσικάκης συναντά την Ορχήστρα Alexandrov, τη μουσική κιβωτό του ρωσικού λαού για να στείλουν μαζί ένα χαιρετισμό Ειρήνης στο μέλλον.

Τραγουδούν μαζί την «Ημέρα της Νίκης», όχι μόνο για να κρατήσουν ζωντανό το αντιφασιστικό μήνυμα, αλλά και για να υπενθυμίσουν την αξία της Ενότητας και της Αλληλεγγύης.

Μια συμφιλιωτική συνάντηση γενεών, ένας φόρος τιμής στους Αγωνιστές όλου του κόσμο.

Source link

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE