«Συγγνώμη Πόλη Μου»: Ο Μανώλης Μητσιάς κάνει σεργιάνι στο Βόσπορο

«Συγγνώμη Πόλη Μου»: Ο Μανώλης Μητσιάς κάνει σεργιάνι στο Βόσπορο


Το έργο «Συγγνώμη Πόλη Μου» ξυπνά μνήμες, ενώνει λαούς, κάνει σεργιάνει στο χτες, αλλά αντικρίζει με ειλικρίνεια, αγάπη και θάρρος το σήμερα.

Ο Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύει έναν κύκλο νέων τραγουδιών με τίτλο «Συγγνώμη Πόλη Μου», που έχει πυρήνα την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο και κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που με τη στάση, τις επιλογές και τις ερμηνείες του τίμησε και τιμά όσο λίγοι το καλό ελληνικό τραγούδι, βαθύς γνώστη της ψαλτικής και των βυζαντινών μουσικών δρόμων.

Τη μουσική του έργου υπογράφει ο συνθέτης, δάσκαλος και παιχνιδιάτορας Μανώλης Καρπάθιος.

Σπούδασε το κανονάκι στην Κωνσταντινούπολη, δίπλα στον Χαλίλ Καραντουμάν. Είναι ιδρυτής της 35μελούς ορχήστρας «Ρωμάνα» που έχει ως σκοπό την παρουσίαση και ηχογράφηση έργων Ρωμηών Συνθετών πού έδρασαν στην Κωνσταντινούπολη από τα χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα είναι διευθυντής σπουδών στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Τέττιξ».  Δημιουργός με πλούσια εργογραφία και στενούς δεσμούς με τους Κωνσταντινουπολίτες.

Μανώλης Μητσιάς - Manolis Mitsias

Οι στίχοι των τραγουδιών και οι επιλογές των κειμένων του διακεκριμένου συγγραφέα, στιχουργού και δημοσιογράφου Κώστα Μπαλαχούτη αναδεικνύουν με σύγχρονη ματιά το μοναδικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Πόλης. Ξυπνούν μνήμες, ενώνουν λαούς, σεργιανούν στο χτες αλλά αντικρίζουν με ειλικρίνεια, αγάπη και θάρρος το σήμερα.

Τα κείμενα αποδίδει ο καταξιωμένος ηθοποιός και συνθέτης Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Στο έργο κομβική παρουσία έχει ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης διεθνούς φήμης με πολλές διακρίσεις, γέννημα θρέμμα της Πόλης. Έζησε την ατμόσφαιρα των μεΐχανέδων, των εστιατορίων υψηλής πολιτιστικής προσφοράς όπου τραγουδιόταν τα fasil δηλαδή παρτίδες τραγουδιών πάνω στους βυζαντινούς ήχους και τα αραβοπερσικά μακάμια.

Παράλληλα επτάχρονο παιδάκι μέσα στον Πατριαρχικό ναό ρουφούσε τα ακούσματα από τους Ρωμηούς μουσικούς. Όλα του τα βιώματα παραπέμπουν στο Γαλατά, στο Φανάρι, στο Πέραν, στα Θαραπειά στις γειτονιές των Ρωμηών που συνυπήρχαν ειρηνικά οι Έλληνες με τις άλλες εθνότητες.

Τέλος συμμετέχει ερμηνευτική η ξεχωριστή τραγουδίστρια Μαρίνα Μανωλάκου.

Τη δημιουργική αυτή προσπάθεια χαιρετίζει με επιστολή – κείμενο του, που περιέχεται αυτόνομα στο booklet του CD, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.Source link

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE